pieczenia - 22046 przepisów (strona:176/1470)

Ciasto z jabłkami w galaretce 418

Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte. Dodać żółtka do białek i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć. Ciasto(...)wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka. Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą. masa śmietanowa Żelatynę namoczyć

Mix smaku
Ciasto z budyniową pianką i wiśniami ^ 167

pianka * 5 białek * 2 budynie śmietankowe lub waniliowe * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy * 1/2 szklanki oleju * 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 g) Sposób wykonania Mąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika(...)schłodzenia. Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Kiedy spód już jest chłodny ubić białka z cukrem i cukrem wanilinowym

Mix smaku
Babka w trzech smakach ^ 138

sztywną lśniącą pianę, dodać żółtka i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty, po trochu dolewać olej i ubijać aż do połączenia. Następnie po trochu dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na trzy części 1/2, 1/4 i 1/4. Do 1/2 części dodać migdały, wymieszać i wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia(...)wyłożyć nierównomiernie na jasne ciasto, do ostatniej części dodać 2 i 1/2 łyżeczki kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i wyłożyć również nierównomiernie. Całość lekko wyrównać po wierzchu. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Kiedy ciasto przestygnie przygotować polewę. Do rondelka włożyć masło i śmietanę, lekko rozpuścić, dodać kakao i cukier puder i ciągle

Mix smaku
Ciasto z rabarbarem 117

lekko ubić, dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier rozpuszczony, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie wlać margarynę i wszystko dokładnie połączyć (można mikserem na małych obrotach). Ciasto wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto dość(...)gęsto wyłożyć rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto, a następnie na wierzchu rozsypać kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 40-50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Gofry 142

składniki * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 jajka * 3 łyżki cukru * 1/2 opakowania cukru wanilinowego * 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej * 1/2 szklanki mleka * 4 łyżki oleju Sposób wykonania Oddzielić białka od żółtek, białka ubić(...)sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym do białości, następnie dodać wodę mineralną, mleko, olej i zmiksować, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, również zmiksować, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem posmarować olejem, nałożyć porcję ciasta i piec (czas uzależniony indywidualnie od posiadanej gofrownicy

Mix smaku
Proste ciasto z truskawkami i rabarbarem ^ 180

sobą tak aby powstała sypka kruszonka. Margarynę rozpuścić w większym garnku razem z wodą i cukrem. Do wystudzonej margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.  Ciasto wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać truskawki. Owoce częściowo wcisnąć(...)ciasto. Następnie na ciasto z poukładanymi owocami równomiernie rozsypać kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Kruche z owocami pod bezową pianką 158

mrożone) * 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) * śliwki kruszonka * 50 g margaryny * 1/2 szklanki wiórków kokosowych * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżki mąki pszennej  Sposób wykonania Mąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika(...)schłodzenia. Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor. Wystudzić, ułożyć połówki śliwek, a między  i na śliwki rozsypać jagody i porzeczki. Lekko ubić pianę

Mix smaku
Lemon drizzle cake - ciasto cytrynowe 147

Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-) Na ciasto: 2 jajka 6 łyżek mleka 120 ml oleju 175g cukru brązowego 175g mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny Na syrop: Sok z 1 cytryny ok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy) Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka miksujemy z cukrem(...)dodajemy olej, mleko i skórkę z cytryny. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników. Pieczemy ok 40 minut.  W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni. Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto

Kulinarna rozmowa
Blondies 139

masła 300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g białej czekolady połamanej w drobne kawałki Opcjonalnie: kwaśne owoce lub dżem Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę. Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby(...)zdejmujemy z ognia. Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną. Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy do formy i albo robimy kilka esów-floresów z kwaśnego dżemu albo wtykamy kwaśne owoce. Pieczemy

Kulinarna rozmowa
Pieczone ziemniaki 155

jeszcze lepszy od ubiegłego i żebyście wytrwali w postanowieniach noworocznych :) Moja propozycja na urozmaicenie zwykłego obiadu. Zamiast zwykłych, gotowanych ziemniaków możemy podać, pyszne, pieczone ziemniaczki z cukinią i czosnkiem, których przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut + pieczenie. Nie obawiajcie się pieczonego czosnku, bo w piekarniku czosnek traci swój charakterystyczny, ostry smak i zapach :) ~ Pieczone ziemniaki nadziane cukinią i czosnkiem ~ Składniki(...)plasterek masła lub skrapiamy oliwą. Między warzywa możemy położyć kilka ząbków czosnku. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około godzinę ( w zależności od wielkości ziemniaków, czas pieczenia może się nieco skrócić lub wydłużyć

Kuchenny Skrawek Nieba
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 185

syropu z agawy 1 jajo 1 łyżka octu jabłkowego 1 i 1/2 szklanki mąki Przygotowanie: Zmiksuj margarynę, aż będzie jasna i puszysta. W miseczce wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę, cynamon i goździki. Dodaj mieszaninę do margaryny. Wmieszaj 2 szklanki mąki. W drugiej miseczce rozbij jajko, dodaj miód lub syrop z agawy i łyżkę octu jabłkowego. Dodaj(...)stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj wybrane kształty. Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły).  Piecz przez 8 minut lub więcej, jeśli chcesz, by były bardziej chrupiące i brązowe.  CZEKOLADOWY FROSTING Składniki: 1 1/2 szklanki masła, w temperaturze

Gotowanie to kochanie
Ciasteczka mocno kakaowe z M&M's i...śnieg! 106

Przygotowanie: Margarynę utrzyj z cukrem. W osobnej miseczce rozbij i lekko roztrzep jajo, dodaj mleko, rozbełtaj. Dodaj do margaryny z cukrem.  W innej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.  Dodaj składniki z jednej miseczki do drugiej, wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno się lepić i być zbite. Wsyp M&M's. Dwie blachy(...)wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.  Z masy formuj spore kulki, kładź je na blasze i lekko rozgniataj. Byłoby idealnie, gdyby wyszło Ci 18 ciasteczek.  Piecz ok 18 minut. Smacznego, Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Rozpływający się

Gotowanie to kochanie
Noworoczny torcik śmietankowy 159

noworoczny torcik śmietankowy . Spróbuję go, jak wybije północ.  Składniki: Biszkopt (mała tortownica): 2 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Dodatkowo: galaretka truskawkowa galaretka o smaku kiwi galaretka brzoskwiniowa galaretka cytrynowa składniki(...)wykonania kremu "biała dama"  (http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/09/makowe-z-kremem-biaa-dama.html#more) Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę dodając stopniowo cukier. Do piany dodajemy utarte żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt ponczujemy. Na biszkopt nakładamy krem "biała dama

Salonik smaków
Ciasto czekoladowe Piwny Bambo 402

mieszamy ją z kakao i cukrem. Odstawiamy 2/ Ucieramy na na tarce na dużych oczkach tabliczkę czekolady. Odkładamy na bok 2/ W większej misce umieszczamy mąkę z proszkiem do pieczenia do której dolewamy piwa i wbijamy 3 jajka. Miksujemy składniki w misce i powoli dolewamy margarynę z cukrem i kakao. 3/ Dodajemy kremówkę i miksujemy na jednolitą lejącą się(...)konsystencję. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. 4/ Układamy papier do pieczenia na blaszkę i przelewamy do formy ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto czekoladowo – rodzynkowe p. Grażyny – danie konkursowe 344

Ciasto czekoladowo – rodzynkowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 2 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe 2,5 szkl mleka 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki(...)ostygnięcia. Utrzeć pół kostki margaryny, dodawać stopniowo budyń. Krok 3 Z jajek oddzielić białka i ubić odrobiną soli i szklanką cukru na pianę. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ocet. Dokładnie wymieszać. Krok 4 Piec ok 30 minut w 160*C. Krok 5 Ciasto przekroić na pół. Posmarować dżemem, a potem połową masy budyniowej. Nałożyć drugi płat

CoolinarniePL