mleka ½ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 250 g maki pszennej 160 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia szklanka czerwonych porzeczek Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem(...)mlekiem. Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek. Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Smacznego
Słodkie Przyjemnościubijamy na najwyższych obrotach razem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią 4/5 ciasta. 1/5 mieszamy z kakao i wylewamy(...)wierzch ciasta tworząc przy tym różne zygzaki. Pieczemy około 30 minut w 180`C. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmyjemy, osuszamy i kroimy drobno. Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy. Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu będzie dekorować nasz chlebek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 minut. Studzimy w formie. Smacznego
Słodkie Przyjemnościtruskawek kilka listków melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy. Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myjemy(...)odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki, dodajemy porwane listki melisy i odstawiamy na 30 minut. W przygotowane ciasteczka wbijamy po jednym kawałku truskawki i cząstce urwanego listka melisy. Pieczemy w 175`C przez 16 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmając zbyt dużo czasu. Zapraszam na Ciasto Czereśniowe!" Składniki : 135 g masła 4 jajka 180 g cukru szklanka mleka 250 g mąki łyżka ekstraktu waniliowego łyżeczka proszek do pieczenia szklanka wydrylowanych czereśni Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu(...)uzyskania puszystej piany. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy szklankę mleka i masło, a następnie ubijamy. Dodajemy łyżkę ekstraktu waniliowego. Dosypujemy mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia. Wierzch posypujemy umytymi, wydrążonymi czereśniami. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Studzimy w formie, wierzch
Słodkie Przyjemnościjeszcze do końca zwarta) wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy. Do tak przygotowanej masy dolewamy ostudzone rozpuszczone masło i mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy z białek dolewamy ekstrakt i dosypujemy partiami wymieszaną mąkę. Mieszamy łyżką. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto na które wysypujemy równomiernie jagody. Wstawiamy(...)rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut. Studzimy w formie. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmalin Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wrzucamy masło, dodajemy cukier, cukier lawendowy i ucieramy, następnie dodajemy żółtka, jogurt i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko(...)łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki. Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, na które wysypujemy umyte i wydrążone czereśnie, oraz umyte maliny. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Do przygotowania tego ciasta przyda
Słodkie Przyjemnościubijamy je do białości razem z cukrem. Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt grecki - mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy. Nektarynki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki które polewamy ekstraktem waniliowym. Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy odsączone nektarynki które następnie posypujemy kruszonką- miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy tworząc małe okruszki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do złotego koloru. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasła 1/2 szklanki soku z wiśni 3 czubate łyżki wiśni ( z syropu, z dżemu z całymi owocami) 70 g czekolady Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy i odstawiamy. Jajka ubijamy razem z cukrem, następnie dolewamy sok i jogurt - mieszamy. Do rozpuszczonego masła dolewamy kilka łyżek masy (aby straciło(...)wlewamy powoli do masy i szybko łączymy. Do masy jajecznej wsypujemy partiami suche składniki. Na koniec dorzucamy wiśnie - mieszamy i przekładamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego
Słodkie Przyjemnościłyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jajka ubijam razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy olej i ekstrakt goździkowy dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj dodajemy na przemian trochę mąki i trochę jogurtu naturalnego. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kwadraciki, następnie(...)dżem) co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach wyłączamy gaz i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na dno tortownicy ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut. Po tym czasie
Słodkie Przyjemnościjajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem ( ilość cynamonu zależna jest od kucharza :)) i ubijamy do uzyskania puszystej piany. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy ją do masy jajecznej. Niewielką, kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wypełniamy umytymi, osuszonymi i przekrojonymi na pół śliwkami. Wierzch zalewamy wcześniej(...)przygotowanym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku przez około 30 minut do złotego koloru. Studzimy w formie - posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko(...)poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym. Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180-190`C. Studzimy w formie. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdodajemy cukier i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika(...)pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie po wcześniejszym wyjęciu z piekarnika. Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy lekko rozgniatamy i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do średniej formy prostokątnej(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180`C Studzimy w formie. Ciasto możemy po ostudzeniu polać polewą kakaową albo posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpokrojone na małe kawałki, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie wbijamy kolejno po 1 jajku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Mieszankę dosypujemy do masy jajeczno-maślanej i miksujemy. Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki które dodajemy do masy. Całość mieszamy i przekładamy za pomocą małych(...)łyżeczek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175`C. Studzimy na blaszce. Smacznego
Słodkie Przyjemności