składniki biszkopt * 6 jajka * 3/4 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżeczka soku z cytryny masa * 5 pomarańczy * 4 żółtka * 100 g cukru * 4 łyżeczki żelatyny * 200 ml śmietany kremówki polewa owocowa na wierzch * 500 g dowolnych owoców * 1/2 opakowania żelfixu 3:1 lub 2:1 * 160 g cukru Sposób(...)wykonania Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia
Mix smakuzawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce. Przed pieczeniem ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm i wycinać foremką różne kształty. Przed pieczeniem można posmarować niesłodzonym mlekiem skondensowanym, wtedy będą lekko połyskliwe. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C, ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika
Mix smakuSposób przygotowania ciasto Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte. Dodać żółtka do białek i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć. Ciasto wlać(...)tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp 180°C, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i do gorącej dodać starte jabłka. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć na biszkopt otoczony obręczą. Odstawić do lodówki do stężenia. masa cappuccino
Mix smakuskładniki * 6 jajek rozmiar M * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy * 1 łyżka octu * 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2/3 szklanki oleju * mrożona mieszanka owoców ( truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) lub świeże owoce Sposób wykonania Jajka wybić do miski(...)dodać cukier i cukier wanilinowy, łyżkę octu i utrzeć na puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach wlać olej. Na koniec dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać na delikatnych obrotach mikserem lub łyżką. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć mrożone owoce lub świeże. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mix smakupłatków migdałowych * 100 g rodzynek Sposób wykonania Miód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia. Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera(...)nawet tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 10-12 min. Upieczone pierniczki wykładać na kratkę do wystudzenia
Mix smakuskładniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki cukru * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa * 500 g mascarpone * 500 g serka śmietankowego * 250 ml śmietany kremówki * 120 g cukru pudru * 3 łyżki żelatyny dodatkowo * 1 puszka brzoskwiń w syropie * 1 paczka małych okrągłych biszkoptów * 1 łyżka żelatyny Sposób wykonania(...)biszkopt Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 20 min. Wyjąć z formy, zdjąć papier
Mix smakuwykonania Do rondelka włożyć margarynę, smalec, dodać miód, 1/2 ilości cukru, rozpuścić i chwilkę pogotować. Zestawić z ognia i wystudzić. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz dodać przyprawę do pierników i cynamon. Jajka ubić z pozostałą ilością cukru. Do mąki wlać przestudzony miód oraz ubite jajka i wszystko razem dokładnie wyrobić(...)odłożyć w chłodne miejsce na 4-7 dni. Po leżakowaniu ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na środkową szynę. Piec ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku
Mix smakuskładniki ciasto * 4 jajka * 100 g cukru * 1 cukier wanilinowy * 7 łyżek mąki pszennej * 7 łyżek mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * 3 łyżeczki żelatyny * 100g cukru pudru dodatki * kakao * kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów * likier amaretto * cukier puder Sposób wykonania ciasto Oddzielić białka od żółtek. Białka(...)ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa będzie jasna i dość sztywna. Następnie wsypać wcześniej przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej szynie
Mix smakuskładniki * 4 jajka * 10 dag cukru * 1 cukier wanilinowy * 7 łyżek maki ziemniaczanej * 7 łyżek mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 puszka gotowej masy makowej * 12,5 dag czekolady mlecznej lub deserowej * 6 dag cukru pudru * 15 dag masła lub margaryny Sposób wykonania Białka ubić(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dospać cukier i cukier wanilinowy.Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku i dokładnie utrzeć. Połączyć oba rodzaje mąki, oraz proszek do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać i rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temp.200 stopni ok. 12 min. Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć
Mix smakuprzyprawami. Schab ułożyć w brytfannie, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec w temp. 180 stopni, ok.90 minut. W między czasie przygotować warzywa, pokroić je na mniejsze kawałki. Po około 30 minutach pieczenia mięsa, warzywa ułożyć wokół mięsa i wlać ok. 1/2 szklanki gorącej wody. Wierzch mięsa od czasu do czasu(...)można polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby uzupełnić ilość płynu. Po ok. 50 min. wierzch schabu można przykryć folią aluminiową, aby nie był zbyt spieczony. Po zakończeniu pieczenia, wyjąć brytfannę, wyjąć mięso, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i włożyć do jeszcze gorącego piekarnika ( wyłączonego). Warzywa z sosem przełożyć do rondelka i wszystko razem zmiksować w celu uzyskania jednolitego gęstego
Mix smakuutrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, całość utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce mak oraz wsypywać po trochu kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową. Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone
Mix smakuobtoczyć w cukrze z cynamonem. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, a następnie dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować. Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste). Ułożyć jabłka na wierzchu lekko(...)wciskając w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli wierzch się zrumieni zanim ciasto będzie upieczone, najlepiej przykryć go folią aluminiowa. Upieczone ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem i cynamonem
Mix smakuutrzeć z pozostałym cukrem do białości, następnie dodać olej, wodę i razem utrzeć do połączenia. Następnie dodać białka, delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i również delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ser przełożyć do worka foliowego na mrożonki, odciąć róg i wyciskać(...)ciasto po skosie tak aby utworzyć wzór w postaci kratki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. piec w temp. 180 stopni, ok. 35 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem
Mix smakucukru * 4 łyżki cukru * 1 litr mleka * 1/4 kostki margaryny * 10 owoców kiwi * 2 -3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania Przepis znalazłam tu Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną w kostkę, żółtka, cukier puder oraz ocet i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blaszkę (36/24 cm) posmarowaną margaryną(...)wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą schłodzić w lodówce. Zagotować połowę mleka, a drugą połowę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, mieszaninę wlać do gotującego mleka cały czas energicznie mieszając ( można sobie pomóc mikserem). Do gorącego budyniu dodać margarynę i wymieszać. Obrać owoce kiwi i pokroić na połówki. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i ułożyć pokrojone owoce
Mix smakumargarynę, kakao, cukier, mleko, rozpuścić, zagotować, odlać 1/2 szklanki masy na polewę, resztę wystudzić w garnku. Do chłodnej masy dodać żółtka, zmiksować, dodać następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dodać pokrojone morele i orzechy (można użyć dowolnych bakalii lub owoców: jabłka, gruszki, mango lub innych, które nie puszczają dużo soku), wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli(...)sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Całą masę przelać do keksówki (30/11 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub tortownicy może być z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone. Gorące ciasto posmarować odlaną masą kakaową i np. posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami mielonymi
Mix smaku