pieczenia - 22046 przepisów (strona:169/1470)

Biszkopt z bezą i musem z mango 97

życzenie Agnieszki :) Składniki: BISZKOPT: 4 całe jajka 2 żółtka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia BEZA: 6 białek 25 dkg cukru łyżka octu łyżka maki ziemniaczanej KREM: 25 dkg macsarpone 400 ml śmietany 30% mango cukier waniliowy MUS: mango sok z połowy cytryny łyżka skórki z cytryny łyżka świeżej mięty Przygotowanie: BISZKOPT: Dwa jajka(...)proszkiem do pieczenia. Masę wykładam na wysmarowaną  tortownicę o średnicy 22 cm. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. BEZA: Białka ubijam na sztywną masę. Ciągle miksując dodaję cukier, a na końcu ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę wyłożyć na papier do pieczenia formując w okrąg o średnicy około 22 cm. Wkładam do piekarnika

Magiczna kuchnia Darii
Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym 347

większości cukierniach można kupić takie rurki. Ja widząc je w oknie wystawowym nie mogłam przejść obojętnie i zawsze kupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia rurek i teraz jak mam ochotę to sobie upiekę. Z nadzieniem można eksperymentować. Rurki można zrobić z bitą śmietaną, kremem budyniowym, kremami maślanymi np kawowy, waniliowy, rumowy. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce. Krem budyniowy:w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę

Ala piecze i gotuje
Ciasto makowo - budyniowe 1006

Kasia,  łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut

Z miłości do słodkości
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 275

wiórków kokosowych DODATKOWO: niesolony popcorn 1 puszka kajmaku (masy krówkowej) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dna dwóch tortownic o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce zmiksuj olej z cukrem i ekstraktem. Dodaj po kolei jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym. W osobnej misce porządnie wymieszaj mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dodaj mieszankę do jajek z olejem. Zmiksuj masę dokładnie, ale krótko. Następnie rozlej ją po połowie do dwóch tortownic. Piecz spody przez 30 minut . Po tym czasie wyjmij tortownice z piekarnika i pozostaw brownie do ostygnięcia. FRUŻELINA MALINOWA: W garnuszku zagotuj maliny z cukrem, aż do jego rozpuszczenia (ja maliny miałam już rozmrożone). Dodaj do tego rozpuszczoną w wodzie

Słodko-Słony Świat Ilony
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 287

tortownicy o średnicy około 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wyłożyć dno formy i boki mniej więcej do połowy wysokości. Na wierzch ułożyć papier do pieczenia obciążony grochem lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut w 180°C. Rozmrożony szpinak(...)szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 30 minut, aż jajka się zetną. Smacznego

Oryginalny smak
Tort czekoladowy z pomarańczami 128

fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami. Składniki: ciasto 175g masła 175g drobnego cukru 4 jajka 200g mąki 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30g gorzkiej + 20g deserowej czekolady rozpuszczonej w wodnej kąpieli mus 2 żółtka + ubita sztywna piana z 2 białek 200ml soku ze świeżych pomarańczy 4 łyżki cukru 300ml ubitej śmietany(...)plasterki obranych pomarańczy (ok. 2 pomarańczy) 100g ubitej śmietany Sposób przygotowania: ciasto Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając dodajemy jajka, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a na koniec czekoladę. Całość wylewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (20-24cm). Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto

W kuchni wieczorem
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 129

szczypta soli szczypta pieprzu pozostałe składniki 2 gruszki połowa sera camembert 2 garście orzechów włoskich 3 gałązki świeżego tymianku dodatkowo forma na tartę masło do wysmarowania formy papier do pieczenia folia spożywcza miska na kisz ubijaczka Sposób przygotowania: Mąkę, sól i masło siekamy w malakserze lub nożem aż przybiorą konsystencję mokrego piasku. Dolewamy wodę i siekamy dalej aż powstałe(...)kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 20 minut. W tym czasie kroimy gruszki na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Ser kroimy w cienkie plasterki. Orzechy delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Składniki na kisz mieszamy ubijaczką w miseczce. Wyjmujemy tartę po 20 minutach, zdejmujemy papier do pieczenia z obciążeniem i wykładamy do foremki na przemian gruszki

W kuchni wieczorem
Ciasto bananowo-marchewkowe 190

szczypta soli 1 jajko  100 g roztopionego masła 2 banany 1 marchewka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier. Roztopione masło studzimy i następnie mieszamy z jajkiem . Wlewamy do miski z mąką i miksujemy. Banany rozgniatamy widelcem  i dodajemy do ciasta razem(...)marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu). Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady orzechy włoskie do dekoracji Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Najlepsze mleczne ciasteczka na świecie! 106

łączymy masło, cukier i cukier waniliowy. Przed dodaniem jajek,  musimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie(...)zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości. Pieczemy około 10 minut - studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto z pigwą i orzechami włoskimi 201

waniliowym oraz ziarenkami wanilii na puszystą masę, następnie kolejno dorzucać żółtka wciąż mieszając.  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem(...)pieczenia ( można ją również posmarować masłem i oprószyć mąką albo bułką tartą), na wierzch kroimy na drobne kawałeczki pigwę ( lekko wklepując w ciasto ) i posypujemy orzechami włoskimi i cukrem waniliowym. Pieczemy około 50 minut  (pod koniec sprawdzamy patyczkiem). Smacznego

Słodkie Przyjemności
Murzynek 212

trzcinowy i cukier waniliowy. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy ją do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Masę przelewamy do wysokiej miski *, dajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Składniki miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dzielimy je na dwie równe porcje. Najpierw dodajemy jedną część, lekko mieszając łyżką, a następnie resztę. Podłużną foremkę wykładamy papierem(...)pieczenia, a następnie przelewamy do niej gotową masę. Pieczemy około 45 minut.  Smacznego! * Możemy odlać parę łyżek masy kakaowej na później i polać nią jeszcze ciepłe ciasto

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewą 414

przebieram się, nie wróżę i nie chodzę po domach. Za to piekę i bawię się z dziećmi, w sumie będę się bawić dziś wieczorem z grupką 10 dziewczynek. Łączymy Halloween z tradycyjnymi Andrzejkami i zamierzamy smakowicie się bawić. Dynie też już czekają na swoją kolej :) A co do pieczenia. Nie miałam okazji w tym roku piec nic dyniowego, szkoda(...)łyżki mleka Sposób przygotowania: Miękkie masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodajemy kolejno jajka.  Espresso studzimy i dodajemy do masła.  Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy w drugiej misce i dodajemy je na przemian ze śmietaną. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 50 minut

Słodkie Przyjemności
Fantastic pumpkin cake! 142

ciasta? Zapraszam na Pumpkin Cake :) " Składniki :  4 jajka  szklanka cukru  1,5 szklanki puree z dyni (u mnie surowe) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki do pieczenia proszku  2 łyżeczki cynamonu  łyżeczka przyprawy do pierników 1/4 łyżeczki soli  Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 190`C Do miski wbijamy jajka(...)miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania piany. Następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. Dodajemy dynię i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia i dodajemy wszystko do płynnych składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy czekoladową polewą . Smacznego

Słodkie Przyjemności
Zimowe ciasto żurawinowo-jabłkowe 134

włoskich grubo posiekanych Sposób przygotowania: Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną. Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką(...)Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami  w kształcie półksiężyców, posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami. Pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C, do suchego patyczka. Smacznego

Słodkie Przyjemności