pieczenia - 22046 przepisów (strona:174/1470)

Puszyste ciasto z owocami 206

wykonania Jajka wybić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę, dodać olej i jeszcze chwilę ubijać, aż do połączenia. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach (osobiście mieszam mikserem). Wyłożyć ciasto do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce(...)Piec w temp. 180 stopni, ok. 55 min. Ciasto jest puszyste, wilgotne i łatwe w przygotowaniu dla każdego

Mix smaku
Ciasto ze sliwkami 158

margaryny * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 kisiel czerwony * ok. 800 g śliwek Sposób wykonania  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać same żółtka jaj, margarynę startą na tarce oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą osobno zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć na godzinę do lodówki(...)drugą do zamrażalnika. Formę do pieczenie (24/30 cm) nasmarować margaryną, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować nieco ponad wielkość formy i wyłożyć nim dno i boki. Na ciasto wyłożyć śliwki, skórką do dołu. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż się cukier rozpuści, a białka będą błyszczące, dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia. Ubite białka

Mix smaku
Niezawodne ciasto majonezowe z owocami 183

składniki * 5 jajek (dużych) * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 szklanka cukru * 1 i 1/2 łyżki majonezu (daję kielecki) * 1 i 1/2 łyżki octu winnego * 3 łyżki oleju * 2 łyżki wody * dowolne owoce ( w tym wypadku ok. 1 kg śliwek) Sposób wykonania Oddzielić żółtka od białek, ubić białka na średnio sztywną pianę, dodać cukier(...)dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Do masy jajecznej dodać olej, majonez, ocet, wodę i wymieszać, można mikserem na małych obrotach. Następnie dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (24/30 cm) lub tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać przygotowane owoce. Piec w temp. 180 stopni

Mix smaku
Ciasto malibu z alkoholem 150

składniki  biszkopt * 4 jajka *  1 szklanka mąki *  3/4 szklanki cukru *  1 łyżeczka proszku do pieczenia *  4 łyżki wody *  3 łyżki oliwy masa * 1 szklanka wiórek kokosowych * 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe) * 1/2 szklanki wódki * 250 g masła lub margaryny(...)Sposób wykonania Wszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka wbić na sztywno ze szczyptą soli,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do formy (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni

Mix smaku
Ciasto jabłkowo-orzechowe 152

Sposób wykonania Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do ubitych jajek dodawać stopniowo i mieszać przesianą mąkę, oliwę, mielone orzechy oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać  do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania

Mix smaku
Rolada orzechowa 129

składniki ciasto * 4 jajka * 120 g cukru * 1 cukier wanilinowy * 80 g mąki pszennej * 40 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 30 g kakao krem * 1 i 1/2 szklanki mleka * 5 łyżek mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny * 3 łyżki cukru kryształu * 3 łyżki cukru pudru * 1 cukier wanilinowy * 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich * 3 banany(...)cukier wanilinowy i ubić na sztywno, aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka, wymieszać delikatnie, następnie przesiewać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarować. Wstawić na środkową szynę nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni

Mix smaku
Biszkopt 137

składniki *6 jajek *3/4 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej *1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia *2 łyżeczki soku z cytryny   Sposób(...)wykonania Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy(26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa blaty

Mix smaku
Ciasto z masą śmietankową i owocami 160

składniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki cukru * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa i dodatki * 500 ml śmietany kremówki * 2 galaretki truskawkowe * 1 galaretka wiśniowa * 1 słoik wiśni w zalewie * 2/3 szklanki mrożonych jagód * lub świeże owoce * okrągłe biszkopty Sposób wykonania(...)biszkopt Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 25 min. Zdjąć papier i wystudzić. masa

Mix smaku
Jabłecznik budyniowy 168

składniki biszkopt * 4 jajka * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1/2 szklanki mąki pszennej * 4 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa * 1,3 kg jabłek najlepiej kwaśnych * 1/2 litra wody * 2/3 szklanki cukru * 2 budynie śmietankowe bez cukru * 2 łyżeczki mąki pszennej (płaskie) * 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) warstwa kokosowa * 120 g margaryny(...)wiórków kokosowych * 3 jajka jajka * 3 łyżki cukru Sposób wykonania biszkopt Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Wylać do formy (24/40 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok.30

Mix smaku
Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową 171

składniki na biszkopt biszkopt *6 jajka * 3/4 szklanki cukru *3/4 szklanki mąki pszennej *1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia *3 łyżeczka soku z cytryny wierzch i przełożenie *2 kisiele czerwone *6 łyżek cukru *1 i 1/2 szklanki tartych jabłek *500 ml śmietany kremówki *2 zagęstniki do śmietany *1 cukier wanilinowy *1 galaretka czerwona Sposób wykonania(...)biszkopt Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia

Mix smaku
Ciasto kokosowe z owocami 142

składniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka wiórków kokosowych * dowolne owoce (u mnie morele(...)borówki amerykańskie)  Sposób wykonania Jajka wybić do miski, wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie wlać olej, wymieszać mikserem, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać, można mikserem na małych obrotach. Ciasto wylać do tortownicy (26 cm) lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce. Piec

Mix smaku
Sernik z bezą 112

wykonania Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości. Powstałą masę wymieszać z serem (można mikserem), dodać ubitą pianę z białek, a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie. Całość delikatnie wymieszać. Formę (24/32 cm) najlepiej z wyjmowanym dnem lub tortownicę (28 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do formy masę serową i wstawić(...)nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godzinę, w temperaturze 190 stopni. beza Ubić pianę z białek, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać, aż będzie lśniąca. Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyjąć sernik z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Pianę rozsmarować na powierzchni sernika i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 min. (Z bezy można zrezygnować

Mix smaku
Makowiec z jabłkami 134

składniki * 1 szklanka maku mielonego na sucho lub gotowego * 1 niepełna szklanka cukru * 1/2 kostki margaryny * 3 jajka * 3 łyżki kaszy manny * 70 dag jabłek * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * olejek migdałowy Sposób wykonania Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. W misce(...)zmiksować margarynę z żółtkami. Dodać cukier i dalej miksować aż powstanie puszysta masa. białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać mielony mak, utarte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy(25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp

Mix smaku
Tort migdałowy 163

masa cukrowa  tutaj Sposób wykonania ciasto Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać. Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem(...)pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min. przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po wyjęciu zostawić ciasto w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać

Mix smaku
Ciasto z owocami 142

koniec ubijania dodać łyżeczkę octu. Kiedy jajka już są ubite na puch zmniejszyć szybkość obrotów i nie przerywając powoli wlewać olej, następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach. Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej(...)bułką tartą. Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając z ilością. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej przeprowadzić próbę suchego patyczka. Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Mix smaku