pieczenia - 22046 przepisów (strona:178/1470)

Ciasto Kubanka 237

cukru,  2 łyżki kakao,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz:   1/2 szklanki

Z miłości do słodkości
w kruszonce jabłuszka... 130

mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, jabłko winne 8 sztuk, wiórki kokosowe 2 łyżki miękka palma, cukry, sól, jajko, proszek do pieczenia z mąką, gęstą śmietanę 18% w robocie wyrabiać na kruszonkę 3/4 kruszonki dać do tortownicy 24 cm wyłożnej na dnie papierem do pieczenia i dłonią przyklepać do reszty(...)kruszonką na kruszonkę w blaszce nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki drożdżowe :) 172

doprawiamy pieprzem i solą i dusimy. Ciasto wałkujemy cieniutko i kroimy na prostokąty, wzdłuż jednego brzegu układamy pieczarki i zawiajamy.Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż będą rumiane.  Smacznego

Piekę, bo lubię
Makowiec 145

Skworcu 10 dag rodzynek Skworcu 10 dag migdałów w płatkach Skworcu 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 6 białek Wykonanie; Margarynę posiekać z mąką ,   cukrem waniliowym , proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru , gdy będzie płynny wlać do mąki . Dodać żółtka i śmietanę , dobrze wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia. Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło rozpuścić(...)Rozwałkować . Na rozwałkowanym placku rozsmarować połowę masy makowej , zwijać jak roladę i nakłuć w kilku miejscach aby zapobiec odchodzeniu skórki od maku. Każdą roladę zawinąć lużno w papier do pieczenia. Piec w temp 180 stopni około 50 / 60 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepły smarujemy lejącym lukrem . Lukier; Około szklanki cukru pudru woda przegotowana z cytryną. Do cukru pudru dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka z powidłami 275

lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne ciasteczka posklejać, smarując powidłami śliwkowymi

Ala piecze i gotuje
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 198

bułki tartej, mieszamy 5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Pieczenie: 6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam go potrzymać jeszcze dłużej(...)zmieniamy na termoobieg. Pieczemy do mocno spieczonej skórki. Forma:  Aluminiowa foremka o wymiarach ok. 23 cm x 10 cm Kalorie: Całość: 725 kcal  ok. 135 kcal / 100 g schłodzonego pasztetu Smacznego! :)  Wesołych Świąt

Malowane smakiem
Makowiec nie tylko świąteczny 365

zdjęciu i nakładamy  masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy, boki zakładamy , by masa podczas pieczenia nie wypłynęła. Przygotowujemy papier do pieczenia- smarujemy oliwą. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia- zostawiamy małą szparę :) około 1 cm. Pieczemy na 180 C - 30-40 min. Makowiec gotowy :) Lukier rozrabiamy w miseczce

Smaki Edyty
Ciasteczka Samoas 191

krówkowej (510 g) 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)  W jednej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawać mąkę do utartego masła. W momencie, kiedy ciasto zacznie zbijać się w grutki, wyłączyć robot, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Dokończyć wyrabianie ciasta ręcznie. Podzielić(...)rozwałkować ją na blacie (podsypując mąką) na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki powycinać ciasteczka z otworem w środku. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175°C (z termoobiegiem) przez 13-14 minut. Studzić na kratce. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć wiórki kokosowe

Świat Ciasta
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 362

łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do otrzymania puszystej, jasno kremowej masy. Do ubitego dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika(...)Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Masa bakaliowa: 4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 2 galaretki wiśniowe Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy, uważając, żeby nie rozgotować. Lepiej żeby zachować kształt całej kostki. Do podsmażonych jabłek dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i wiśnie ze słoiczka

Made By Mom And Son
Cytrynowa chmurka 4260

listonic_name = "Cytrynowa chmurka (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "3 jajka 1/3 szkl cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 0,5 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl soku z cytryny 1,5 szkl wody(...)dekoracji) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadłą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C. Krok 2 Upieczone ciasto nasączamy sokiem z cytryny z wodą i cukrem

CoolinarniePL
Proste ucierane ciasto z truskawkami 214

szklanki oleju  1000 g truskawek 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do smarowania blachy Jajka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Wlewamy olej i ucieramy. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25x40. Na cieście układamy truskawki. Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką. Ucierane ciasto z truskawkami

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 158

wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach około 2 h. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy(...)minut.. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sparawdzać na bieżąco. Propozycja podania pasztetu to: z rukolą, żurawiną, daktylami tureckimi oraz sosem balsamicznym pasztet z królika

Bon Appetit Małgorzaty
Proste ciasto z gruszkami i z cynamonem 148

polecenia :) składniki: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 5 jajek 4-5 łyżek kakao (dobrej jakości) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 gruszki 1 opakowanie cukru waniliowego 1/5 szklanki oleju łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu  cukier puder Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Gruszki myjemy, obieramy(...)dolewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mandarynkowe 128

mięta do dekoracji  Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki(...)można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki).  Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania.   ciasto po upieczeniu, bez polewy ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 238

marmolady morelowej  orzechy do dekoracji  ziarna kawy do dekoracji  Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy(...)mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.  Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Na koniec dodajemy rum. Mniam :) Gotowy krem wkładamy

Bon Appetit Małgorzaty