jest zbyt klejące, podzielić na 2 części ( lub na 3, wtedy trzecią warstwą można zastąpić biszkopt.) Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C. Biszkopt : t ak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym ciastem . Ja postawiłam na biszkopt, ponieważ po przecięciu go wykorzystałam blat(...)cały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany z żółtkami. Dodać olej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Piec około 30 minut w 180*C. Gdy biszkopt wystygnie przeciąć go na 2 części. Orzechy: o rzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem
Garnkowe fanaberieuzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać pokrojone trufle i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik zostawić i lekko uchylić drzwi piekarnika. Sernik wyjąć jak piekarnik będzie zimny, dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujecukru z wanilią - ekstrakt waniliowy - 1,5 łyżki mąki pszennej - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 bita śmietana w proszku Śnieżka Wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia – przesiałam do miski i wymieszałam. Margarynę starłam na tarce, palcami rozkruszyłam z mąką. Dodałam żółtka i szybko połączyłam wszystkie składniki. Podzieliłam na dwie części i włożyłam(...)minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut). W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową
mojewypiekiinietylkoCiasto, którego nie jemy, i nie pieczemy na co dzień. Raczej od święta lub z okazji. Należy do wypieków pracochłonnych, czasochłonnych i raczej kosztownych. Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć. Składniki na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szklanki(...)mąki tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które zastępujemy kakao - 3 łyżeczki kakao - 1 szklanka drobnego cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki octu - 3 łyżki oleju Krem maślany: - 5 żółtek - 1 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mleka + 1/3(do rozrobienia mąki) - 2 łyżeczki mąki tortowej - 2 kostki masła (po 227g kostka) - ekstrakt waniliowy - rum (ilość do smaku) Mąkę
mojewypiekiinietylkoupieczeniu zawinęłam w folię aluminiową i zostawiłam… do kolacji. Wołowina pieczona w niskiej temperaturze, to rewelacja. Idealnie nadaje się do obiadu, kolacji, czy też śniadania. Cieniutko pokrojona, podana na świeżej domowej bułce , z dodatkiem sałaty, czy nawet bez stanowi wykwintny posiłek nie tylko dla smakoszy. Gorąco polecam taki sposób pieczenia mięs. Wypróbowałam, więc wiem – jest super, a mięso(...)kruche, soczyste, delikatne… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Wołowina pieczona w niskiej temperaturze appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoobie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki octu – mieszamy (uwaga-masa powiększy swoją objętość). Masę żółtkową dodajemy po łyżce do piany, miksujemy na najniższych obrotach robota. Dodajemy po łyżeczce esencji waniliowej i kawowej(...)oraz przesiane mąki z kakao. Delikatnie mieszamy. Dno dużej prostokątnej blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut (pieczemy do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Do nasączenia biszkoptu szykujemy poncz. W szklance wrzątku rozrabiamy 1 łyżkę kakao, następnie dolewamy 2 łyżki wódki
mojewypiekiinietylkodnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę (lub masło). Do miski z mąką przecieramy przez sito 2 gotowane żółtka oraz dodajemy 4 surowe – wyrabiamy ciasto(...)będzie na spód), wkładamy do woreczków i odkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień schłodzone ciasto (większą część) kroimy na plastry i wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175° C na 15 minut (podpiekamy). Ubijamy na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. Dodajemy połowę do masy makowej – mieszamy. Dodajemy resztę
mojewypiekiinietylkokroimy. Całe jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę (ok. 12 minut), ubijając dodajemy pokrojoną skórkę cytrynową. Do ubitej masy przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wciskamy sok z cytryny, wlewamy olej, dodajemy ekstrakt cytrynowy. Mieszamy robotem na najniższych obrotach, do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy zielony barwnik – mieszamy. Blaszkę(...)wymiarach 28x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę masy jasnej – oprószamy przez sito kakao. Wlewamy połowę masy zielonej – oprószamy kakao. Wlewamy pozostałą jasną masę-oprószamy kakao. Wlewamy resztę masy zielonej (kakao już nie dajemy, część sama wypłynie na wierzch). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto oprószamy cukrem
mojewypiekiinietylkowanilii - szczypta soli waniliowej Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit) - 1/2 galaretki cytrynowej - 125 ml wrzątku do galaretki Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wobec tego, na wstępie, tortownicę wkładamy do dużego worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał, a nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować dużą, szczelną blaszkę, do której wstawimy tortownicę z ciastem(...)połowy wysokości tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i w takiej temperaturze pieczemy 15 minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 125° C i pieczemy kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia, przy otwartych drzwiczkach, w piekarniku. Gdy ciasto ostygnie rozpuszczamy połowę galaretki w 125ml wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej
mojewypiekiinietylkomuszą mieć temperaturę pokojową. Brzoskwinie myjemy, przekrajamy na połówki i pozbywamy się pestek. Połówki przekrajamy na ćwiartki. Skórek możemy nie zdejmować, jak kto woli. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier – mieszamy składniki. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócimy miotełką. Dodajemy jogurt, łączymy składniki, wlewamy olej i aromat. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy(...)łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie i posypujemy kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ° C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Nie taki diabeł straszny
mojewypiekiinietylkoubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy porcjami oba cukry, za każdym razem dokładnie ubijając. Do miski z żółtkami (weźmy trochę większą, bo masa zwiększy objętość) dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet – łączymy składniki. Masę żółtkową dodajemy po łyżce do ubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy(...)tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto. Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki
mojewypiekiinietylkooprószamy pieprzem syczuańskim (kolejność nie odgrywa roli). Zamykamy pudełko i delikatnie poruszamy, aby dokładnie pokryć tofu marynatą. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę (można dłużej). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy tofu wyjęte z marynaty (początkowo nadziałam na patyczki, ale w trakcie pieczenia zdjęłam – nie polecam na patyczkach), lekko skrapiamy jasnym olejem sezamowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy ok. 40 minut (co jakiś czas tofu obracamy, aby się równomiernie rumieniło). W międzyczasie, dokładanie oczyszczone boczniaki kroimy w paski i obsmażamy na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem. Jak wyparuje nadmiar wody dodajemy sól morską oraz pokrojony czosnek i por. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy 2 łyżki wina, mieszamy ok. 2-3 minuty, do wyparowania wina. Tofu podajemy
mojewypiekiinietylkoekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka esencji migdałowej - migdały (ok. ½ szklanki) - dżem malinowy Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Do miski dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier puder, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, esencję migdałową oraz miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiamy robotem z hakami. Na koniec formujemy kulę, dzielimy ją na dwie części, wkładamy do woreczków(...)kawałki i formujemy paluchy. Na jednym końcu kładziemy odrobinę dżemu malinowego i w to miejsce, jako paznokieć, wciskamy połówkę migdała. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przygotowane paluchy ponownie (z blaszką) wkładamy do lodówki na ok. 10-15 minut (ja włożyłam do zamrażarki na 5 minut). Piekarnik nagrzewamy do 200° C, wstawiamy schłodzone paluchy i pieczemy
mojewypiekiinietylkopieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy(...)ciecierzycę odcedzić, osuszyć. Przełożyć do woreczka, dodać olej arachidowy, sól, paprykę słodką, wędzoną i chili. Woreczek zamknąć (gumką recepturką) i dokładnie wymieszać ciecierzycę z przyprawami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć warstwę ciecierzycy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić
mojewypiekiinietylkogust. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co jest dodatkowym atutem. Sałatki jarzynowe, owocowe, makaronowe, z owoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem. Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe - 1 puszka ciecierzycy - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - ok. 40g mielonych migdałów - olej arachidowy - por (młode części) - 1 czerwona(...)sól himalajska - 10 pomidorków koktajlowych - świeża bazylia i koperek do przybrania Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez
mojewypiekiinietylko