pasztet - 4176 przepisów (strona:111/279)

Chutney brzoskwiniowy 113

Kolejna propozycja owocowego sosu do serów, mięs, wędlin lub pasztetów. U nas najczęściej taki sos podjadamy z domowym pasztetem. Dla Nas połączenie idealne :) Polecam! Chutney brzoskwiniowy Składniki: 4 brzoskwinie 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka startego imbiru 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 50g brązowego cukru 1 papryczka chili garść rodzynek przyprawy: sól, curry i kurkuma do smaku Wykonanie: Brzoskwinie

Smak mojej kuchni
Terrina z jajkiem i warzywami 1703

Terrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę

Smak mojej kuchni
Pasztet z oliwkami w kruchym cieście 166

Pamiętacie to zjawisko z czasów sesji, kiedy trza było się uczyć, ale odwlekaliście ten moment jak najdłużej się dało. Bo oczywiście sprzątać wtedy trzeba było 🙂 Ja

gotować!
Goździki, rajstopy i muffiny cytrynowe 138

biegająca z kitkami H (wnusia babci)  Mufinki smakowały ..co prawda właścicielka kitek wolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił jednak domowy chleb z pasztetem, też domowym i ogórkiem- sklepowym.... (trzeba być na emigracji żeby docenić polski chleb ..stawiając go ponad wszystkie łakocie ) Przepis na pasztet wkrótce znajdziecie w tym blogu. Mufinki są bardzo łatwe

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
SAS Duck and Chicken – recenzja 120

przesympatyczni, skromni i gościnni. W karcie jest więcej kaczki niż pospolitego kurczaka. I nie jest to tłusta kaczka, która kojarzy nam się z imieninami u cioci, tylko konfitowane pyszności, pasztety, burgery i pielmieni.   W czasie Foodie Meetupu, na którym byłam podano:   mini-bakłażany z dodatkami i salsą winogronową pâté z kaczki z karmelizowaną cebulką i oliwkową focaccią kaczy(...)lemon curd Bardzo podobało mi się, że podano prawdziwe dania z karty (oczywiście w mniejszych porcjach, bo bym pękła), a nie jakieś specjalne propozycje dla Zomatystów. Bardzo smakował mi pasztet z kaczki, który podano na przystaweczkę. Dostałam też trochę do domu, ale ten świeżutki podany na miejscu był lepszy. Kolejny był hit, czyli kaczy bulion z pielmieni. Właścicielka opowiedziała

Ugotowane pozamiatane
Ciasteczka bananowe 131

Narodzenie jak i wszelkie imprezy rodzinne gdzie mam ciut wiecej czasu żeby przygotować coś smacznego. Zawsze staram sie przemycić coś zdrowego, smacznego, nowe przyprawy. Z różnym skutkiem oczywiście – pasztet z soczewicy nie przypadł im do gustu, ale może w tej kwestii są jeszcze zbytnimi tradycjonalistami (pasztet mięsny musi być). W tym roku na wielkanoc mam zamiar przygotować, oprócz normalnych

Szybko Tanio Smacznie
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 163

uwielbiam mieć w zapasie słoiczki domowej konserwy. Pracy trochę jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki:   ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa(...)wywaru z gotowanego mięsa ( ok 1/2 szkl). Masę przełożyć do słoików,lekko ubijając.Zostawić wolne miejsce ok 2 cm od brzegu.Pasteryzować 1 godzinę,zostawić w garnku do wystygnięcia. Pasztet można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce. Polecam Wam pasteryzację dnia następnego 40 minut co wydłuży czas trwałości do 4-6 miesięcy( także przechowywać w lodówce). Gotowanie dnia 3 jeszcze

Niespełnione zdolności kulinarne
Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi 153

tego, że nie mam już tyle czasu na pichcenie, jak kiedyś. Ale spokojnie, gdy uporam się już ze wszystkim to znajdę czas na przyjemności Dzisiaj zapraszam Was na rewelacyjny pasztet wegański z czerwoną soczewicą, który świetnie sprawdzi się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Składniki: – 160g soczewicy czerwonej – 100g kaszy(...)papierem do pieczenia keksówki (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut. Smacznego! Artykuł Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Pasztet jaglany 135

sobie poradzę z takimi prostymi, codziennymi czynnościami? Czas pokaże jak to będzie. Tymczasem dość marudzenia, bo nie po to tu dziś przychodzę. Mam dla Was przepis na doskonały pasztet jaglany z pieczarkami. Szybko się robi i tak samo szybko znika, a to najważniejsze. Ostatnio nie lubię dań przy których trzeba się zbytnio napracować. Wymyślam więc takie receptury przy których się(...)zmęczę ;-) Pasztet jaglany z pieczarkami składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej - suchej 400-500 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz rozmaryn chilli masło klarowane do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystudzenia. Pieczarki kroimy na plasterki, cebule siekamy w kostkę. Pieczarki podsmażamy na maśle klarowanym, po chwili

Przysmaki Karolki
Jak upiec buraki 203

Jestem wielkim fanem warzyw kojarzonych typowo z naszą kuchnią. Seler, burak, pietruszka, ziemniaki, cebula… wszystkie je bardzo lubię. Najbardziej jednak smakują mi pieczone. Uwielbiam je podjadać podczas robienia pasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić(...)pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety warzywne. Ale żeby to wszystko móc zjeść, pierwsze trzeba mieć upieczonego buraka. Jak upiec buraka? Jest to banalnie proste i dowiesz się tego poniżej. Jak smakuje pieczony burak? Jest słodkawy, delikatny i pasuje zarówno do słodkich sosów na bazie z miodu, jak i do pikantnych, w których dominuje ostra papryka. Jednym słowem jest

Blendman
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ). 214

ziś podam Wam przepis na domowy pasztecik.  P amiętam jak moja mama robiła domowe przetwory, gdy zabiliśmy świnkę. Jedliśmy ze słoików kaszankę, pasztet,kiełbasę i galaretkę. Po otwarciu słoika pachniało po całym domu. Jak ktoś wszedł do mieszkania to od razu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory(...)dnia powtórz proces pasteryzacji przez 30 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wystudź do temperatury poniżej 10 C. Przechowuj w chłodnym miejscu.   J a czasem dodaję do tego pasztetu niewielką ilość drobno mielonego owocu jałowca, wtedy pasztecik pięknie myśliwsko pachnie ! Warto wypróbować. Polecam !                 S macznego Wam nie życzę

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet 161

Uwielbiam pasztet własnej roboty. Ponieważ jest przy nim dużo pracy, zawsze robię z dużej ilości składników, a potem zamrażam. Słyszałam, że niektórzy zamrażają pasztet surowy, ja jednak mrożę go zawsze po upieczeniu. P { margin-bottom: 0.21cm; } Składniki: 1,2 kg wieprzowiny (karkówka), 1,2 kg wołowiny (pręga), 0,65 kg boczku, 0,2 kg podgardla lub słoniny

Państwo Wojtczuk gotują
Pikantny pasztet z brukselki z orzechami brazylijskimi. 138

Taki pasztet to dobra, pełna błonnika przekąska lub pomysł na kolację. Sekretem smacznego warzywnego pasztetu jest dodanie dużej ilości przypraw oraz posypanie go bułką tartą wtedy będzie chrupiący z wierzchu ale miękki w środku. Składniki: 400g brukselki 200g kaszy gryczanej 100g orzechów brazylijskich cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 jajka 2 łyżeczki chili 2 łyżki oleju rzepakowego

wysmienity
PASZTET WIEPRZOWY W BOCZKU 132

podać na kanapki? Na pewno nie raz i nie dwa, zachodziliście w głowę, zadając właśnie to pytanie. Warto więc przygotowywać w domu różne mięsa i pasztety, które potem chętnie zjedzą Nasi domownicy. Dziś proponuję wieprzowy pasztet, z różnych rodzai mięs, który czyni go wyjątkowo smacznym. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 80 dag chudej karkówki 30 dag wątróbki wieprzowej

Z Majeczką w kuchni
Przekąski na imprezę. 279

musztardy, łyżeczka soku z cytryny, sól oraz pieprz. Łosoś kroję bardzo drobno, dodaje żółtka oraz resztę składników, mieszam. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz do wcześniej przygotowanych jajek. - 200 g. pasztetu, 2 łyżki jogurtu, pomidor, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Pasztet mieszam z drobno pokrojonym pomidorem i resztą składników.  - 5 pieczarek, 2 łyżki majonezu, szczypiorek, sól i pieprz

Pani domowa