pasztet - 4176 przepisów (strona:103/279)

Przy książęcym stole w Raciborzu 149

znalazła się także wśród znalezisk archeologicznych z Opawy i Raciborza. Dworskie menu świąteczne składało się zazwyczaj z wielu dań, których liczba dochodziła do dziesiątek. Typowe dla tego menu były pasztety, zasmażki (gęste sosy) czy mięsa duszone. Na stole nie mogło zabraknąć mleka migdałowego, zagęszczonego i udekorowanego owocami czy fiołkami lub podawanego z mięsem. Na główne danie składały się zazwyczaj pieczenie(...)miodem. Mnie najbardziej zaskoczył fakt, że wykorzystywane były w kulinariach średniowiecznych migdały. Robiono mleko migdałowe i desery na jego bazie. Na stole wśród poczęstunków znalazły się potrawy takie jak: pasztet z dużą zawartością mięsa, galaretka wieprzowa, pieczeń, sos śliwkowy, kasza, zupa migdałowa, ciasto jabłkowe i deser z migdałów. Przepisy pochodziły z oryginalnych książek kucharskich z okresu średniowiecza. Nie były

Passions hobbies life
Solony koperek na zimę 141

Solony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie

Korniszonki
Jabłecznik z Podkarpacia 209

Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i

Korniszonki
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 228

Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone

Korniszonki
Jak przygotować wigilijną kolację 114

jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy w natłoku świątecznych obowiązków. Pierogi doskonale nadają się do mrożenia. Pamiętajmy jednak, że w lodówce zapachy przechodzą, więc gotowe potrawy należy przechowywać(...)wspomóc przygotowania zapracowanej pani domu. Nawet najlepsze restauracje posiadają już taką możliwość w swojej ofercie, więc wybór jest ogromny. Możemy zamówić poszczególne dania, na przykład te najbardziej pracochłonne, jak pasztety czy pierogi. Coraz więcej osób korzysta z takiej możliwości. Dzięki temu zyskujemy dodatkowy czas na oderwanie się od natłoku obowiązków i odpoczynek oraz bezcenne chwile z rodziną. Podobnie możemy efektywnie

Cztery Fajery
Sok z jeżyn 173

Domowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub

Korniszonki
Murzynek, czyli czekoladowy klasyk. Oryginalny przepis z lat 80. 174

Murzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Murzynek może z powodzeniem konkurować z

Korniszonki
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 132

Dżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i

Korniszonki
PLACUSZKI WARZYWNE 152

wpływa ona na moje relację czy ktoś jest wierzący czy nie. Każdy jest indywidualny i dzięki temu można poznawać świat. Wczoraj np. jak koleżanka usłyszała,że robię pasztet z selera postawiła na mnie oczy niczym Wilk na Czerwonego Kapturka nieświadoma, że można zrobić pasztet z czegoś innego niż mięso.W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo możliwości, korzystajmy z tego

pieprzny smaczek
Pasztet z cukinii 117

Okazuje się, że z cukinii możemy zrobić bardzo dużo przeróżnych potraw. Jest to bardzo wdzięczne warzywo a przyrządzanie go nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Przekonajcie się sami. Dzisiaj pasztet z cukinii. Składniki 1 kg cukinii (3 średnie sztuki) 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 4 łyżki oliwy 3/4 szklanki bułki tartej … Czytaj dalej Pasztet

gotuj ze mną
Smażona wątróbka kacza na toście z chałki 126

chodziła” za mną już od jakiegoś czasu. Smażona wątróbka kacza na toście z chałki W końcu zebrałam się sobie i ją zrobiłam. Z wątróbki dość często robię pasztet . Jest bardzo szybki i jako smarowidło na śniadanie czy kolację jak znalazł. Wątróbkę smażoną zwykłam czasami robić do obiadu. Podawałam ją wtedy z jajkiem sadzonym, ziemniakami i ogórkiem na occie(...)stroną noża skórkę owocu. Sałatę rukolę możecie dodać ale nie musicie. Mi bardzo całość smakowała podana właśnie z rukolą. Lubisz wątróbkę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pasztet z wątróbki . The post Smażona wątróbka kacza na toście z chałki appeared first on MeCooks

mecooks
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 131

Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z

Korniszonki
Krem z cukinii i pomidorów 173

Krem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet z cukinii i mięsa mielonego 171

Robiłam już pasztet z samej cukinii a teraz pokusiłam się na wersję z dodatkiem mięsa mielonego. Dodałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. Polecam jest bardzo smaczny. Idealny na przekąskę i na kanapki. składniki: ok 900 g młodej cukinii 500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 200 g żółtego sera 4 jajka 1 cebula 1 i 1/2 szklanki bułki tartej(...)natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Do foremki przełożyć masę. Ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60-65 minut, funkcja góra-dół. Przestudzić, pasztet wyjąć z foremki. Całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce

Monia miesza i gotuje
„Pate ” z drobiowych wątróbek 118

Pate ” z drobiowych wątróbek „Pate” , to troszkę taki pasztet , tyle że z samych wątróbek . „Pate „, jak i fugara to wymysł francuskiej kuchni , która jak by o niej nie mówić , tego typu smarowidła , ma naprawdę wyśmienite. Osobiście, jestem wielkim fanem „pate” , doskonale smakuje na tostach lub bułce . Generalnie doskonały dodatek do wszelakiej maści pieczywa

Ogrodnik w podróży