Pasztet drobiowy z grzybami 228Czytając etykiety pasztetów dostępnych w sklepie, aż włos na głowie się jeży od ilości tłuszczu i składników chemicznych! Żaden nie zastąpi tego zrobionego w domu. Czyste mięso, wolno gotowane z ulubionymi przyprawami, to jest to co smakuje znakomicie 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)boki tłuszczem, obsypać bułką tartą. Wylać masę do wysokości 3/4 formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° na 40-45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pasztet podawać w towarzystwie żurawiny, chrzanu, musztardy czy też z ogórkiem kiszonym
Kulinarne przemyslenia
Pasztet z kurczaka gotowany w szynkowarze 195Pracy przy produkcji tego pasztetu jest znacznie więc niż przy klasycznym gotowanym, ale musicie mi uwierzyć na słowo, warto! Dzięki temu, że parzymy mięso w szynkowarze nic nie wygotowuje nam się w wodzie, wszystkie smaki i aromaty zostają w mięsie. Składniki: 1 kg piersi z kurczaka oraz wytrybowanego mięsa z udek i podudzi 1 łyżka ziołowej przyprawy(...)stopni. Przykręcamy gaz pilnując temperatury. Mięso parzymy przez 1,5 godziny. Wyjmujemy, schładzamy w zimnej wodzie szynkowar. Wstawiamy go do lodówki na 24 godziny, można w przypadku pasztetu skrócić ten czas. Po tym czasie mięso wyjmujemy i miksujemy na gładką masę. Zjadamy na bieżąco
Życie zaczyna się w kuchni
ZIOŁOWY PASZTET Z GROSZKU INSPIROWANY NATURĄ 160Vegeta wyprodukowała produkty zainspirowane naturą. Vegeta Natur zawiera tylko naturalne składniki. Vegeta zachęca nas do przygotowywania potraw zainspirowanych naturą. Wykorzystałam więc Vegeta Natur do greckiej sałatki aby przygotować pasztet o pięknym zielonym kolorze. Pasztet jest z groszku więc idealnie nada się dla osób, które są weganami. Składniki: 400 g groszku 3/4 gotowanej kaszy manny (gęsta) 1 cebula 3 ziarenka ziela
Kuchnia w oparach
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 240Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta
Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 189zima we dwoje z ukochanym, z kotami i fotografowaniem okolicy Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda pokrzywowa kasza, tarta gryczana z cukinią, pierożki nadziewane warzywami z rosołu, pasztet z warzyw z których ugotowano barszcz, tarta poziomkowa i makowe naleśniki ze śliwkami. Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! Autorka: Katarzyna Kędzior Wydawnictwo Babaryba 4. Zielone Boże(...)Katarzyna Pilitowskie wychodzą z założenia, że jajko pasuje do każdego dania i do każdego posiłku. Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem
Ugotowane pozamiatane
Galareta z kurczakiem 244Zaopatrzyłam się w golonki, raciczki, łeb i inne… kuchni nie mogłam wywietrzyć. Never again! Paranoja polega na tym, że ja niemal wszelkie galaretki lubię. Rybę w galarecie, owoce, pasztety, drób i inne mięska. Świnią w galarecie jednak gardzę i nawet jak mi ją będzie serwował nagi Idris Elba, to wyślę go w diabły. Mówiłam już, że gardzę świnią(...)czasem udka potrafią być nieźle tłuste. Mięso obieramy, warzywa kroimy w kostkę. Szykujemy sobie pojemniczki, w których będziemy robić galaretę. Ja jestem zwolennikiem jednorazowych pojemników np. foremek do pieczenia pasztetu lub keksów. Doskonale nadają się pudełka po lodach i innych margarynach. Fajnie jest podać na stół galaretę zrobioną w keksówce. Każdy ucina sobie taki kawałek, na jaki ma ochotę. Można
ladykitchen
Bardzo czekoladowy tort urodzinowy 220Tort czekoladowy z masą czekoladową Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła
Korniszonki
Pasta z wędzonej makreli 169Pasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy
Korniszonki
Pasztecik drobiowy do smarowania 172Pasztecik drobiowy do smarowania Dzisiaj polecam pasztecik drobiowy do smarowania z niskim indeksem glikemicznym. Pasztecik drobiowy do smarowania Składniki na ok 10 porcji: (całość 900 kcal
Pomysłowa kuchnia
Kremowy pasztet sojowy - przepyszny! :) 203bardzo prosty i składa się z kilku podstawowych składników, po drugie odznacza się cudowną konsystencją i smakiem, a po trzecie przygotowany jest z produktów wyłącznie roślinnych. Mowa o sojowym pasztecie. Taki gotowy produkt kupuję od czasu do czasu, jako zamiennik serka kanapkowego zrobionego z mleka. W domu zalegało mi kilka opakowań soi, zatem pomyślałam, że czas najwyższy przygotować samodzielnie taki(...)rodzaj pasty. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo pasztet wyszedł przepyszny, a raz jeszcze napiszę - jest banalny w przygotowaniu. Składniki: 350 g ugotowanych nasion soi (150 g przed obróbką) (NaturAvena) 50 g masła z orzechów nerkowca 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
Zdrowie na języku :P
Ciasto czekoladowo-różane 196Ciasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale
Korniszonki
"Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" 207siebie. Ta książka to zbiór takich przepisów. Zaczyna się od wędzonek i znajdziemy tutaj różnego rodzaju mięsa i ryby takie jak makrela, halibut, śledzie, pstrąg i inne. Kolejne są pasztety i smarowidła do kanapek gdzie znajdziemy przepisy na różne pasztety, pasty i terriny. Pieczenie na ciepło i zimno to pieczone schaby, szynka, karkówka czy mostek. Rolady i pieczenie oj tutaj
kruche babeczki
Knedle ze śliwkami na sposób mojej mamy 235Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek
Korniszonki