pasztet - 4251 przepisów (strona:104/284)

Sernik a’la Snickers z okary (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 175

Robiąc co jakiś czas mleko sojowe mamy do zużycia resztki soi czyli tzw. okarę. Często robiłyśmy z niej pasztety, kotleciki albo omlety czy wlatywała do gofrów 😃 Aż wreszcie postanowiłyśmy zrobić sernik czy też inna wersja pasztetu ale na słodko 😂 Sama okara nie ma wiodącego smaku więc dobrze jest nadać jej jakiś konkretny. Dlatego też w połączeniu z masłem orzechowym ( recenzja

Candy Pandas
Pomidory kiszone w jogurcie z koperkiem, dymką i czosnkiem 209

Kiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na

Korniszonki
PASZTET Z CUKINII 186

spróbowaniu po raz pierwszy tego jarskiego pasztetu wiedziałam, że przepis pozostanie w moim domu na dłużej. Zjadamy na gorąco , z ulubionym dipem będzie świetnym bezmięsnym daniem obiadowym. Na zimno świetnie smakuje na kanapce,niczym pasztet. Składniki: 4 szklanki obranej, starkowanej na tarce o dużych oczkach i odciśniętej cukinii 3 marchewki starkowane na tarce o dużych oczkach 2 cebule- pokrojone

Z Majeczką w kuchni
Galaretka winogronowa 208

Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub

Korniszonki
Szarlotka z pianką i kruszonką 310

Szarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki

Korniszonki
Domowa kapusta kiszona w słoikach 207

Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty

Korniszonki
Chrupiące stripsy z kurczaka jak z KFC 496

Chrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy

Korniszonki
Przy książęcym stole w Raciborzu 203

znalazła się także wśród znalezisk archeologicznych z Opawy i Raciborza. Dworskie menu świąteczne składało się zazwyczaj z wielu dań, których liczba dochodziła do dziesiątek. Typowe dla tego menu były pasztety, zasmażki (gęste sosy) czy mięsa duszone. Na stole nie mogło zabraknąć mleka migdałowego, zagęszczonego i udekorowanego owocami czy fiołkami lub podawanego z mięsem. Na główne danie składały się zazwyczaj pieczenie(...)miodem. Mnie najbardziej zaskoczył fakt, że wykorzystywane były w kulinariach średniowiecznych migdały. Robiono mleko migdałowe i desery na jego bazie. Na stole wśród poczęstunków znalazły się potrawy takie jak: pasztet z dużą zawartością mięsa, galaretka wieprzowa, pieczeń, sos śliwkowy, kasza, zupa migdałowa, ciasto jabłkowe i deser z migdałów. Przepisy pochodziły z oryginalnych książek kucharskich z okresu średniowiecza. Nie były

Passions hobbies life
Solony koperek na zimę 188

Solony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie

Korniszonki
Jabłecznik z Podkarpacia 262

Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i

Korniszonki
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 284

Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone

Korniszonki
Jak przygotować wigilijną kolację 159

jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy w natłoku świątecznych obowiązków. Pierogi doskonale nadają się do mrożenia. Pamiętajmy jednak, że w lodówce zapachy przechodzą, więc gotowe potrawy należy przechowywać(...)wspomóc przygotowania zapracowanej pani domu. Nawet najlepsze restauracje posiadają już taką możliwość w swojej ofercie, więc wybór jest ogromny. Możemy zamówić poszczególne dania, na przykład te najbardziej pracochłonne, jak pasztety czy pierogi. Coraz więcej osób korzysta z takiej możliwości. Dzięki temu zyskujemy dodatkowy czas na oderwanie się od natłoku obowiązków i odpoczynek oraz bezcenne chwile z rodziną. Podobnie możemy efektywnie

Cztery Fajery
Sok z jeżyn 222

Domowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub

Korniszonki
Murzynek, czyli czekoladowy klasyk. Oryginalny przepis z lat 80. 224

Murzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Murzynek może z powodzeniem konkurować z

Korniszonki
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 184

Dżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i

Korniszonki