coraz to nowe produkty oraz ulepszając je. Co znalazło się w mojej paczce? Od lewej: masło orzechowe Active , hummus oliwkowy , hummus paprykowy , cieciorka w sosie pomidorowym , paprykarz wegetariański , pasztet sojowy z pomidorami , pasztet pomidorowy z cieciorką , wege pulpety w sosie pieczeniowym , wege sznycelki , masło migdałowe , tahini , masło z nerkowców , mix orzechowy crunchy , deser słoneczna pomarańcza z ziarnami A tutaj
breakfast of dreamsWieczorem wybieram się do kina wraz z moim kochanym, mam nadzieje, że film okaże się świetny. Wspominałam Wam nie raz i wspomnę po raz kolejny, że uwielbiam wszelakie pasty, pasztety czy smarowidła do kanapek. Jako że, nie jem mięsa, moje smarowidła są w pełni wegetariańskie, a nawet wegańskie. Większość sklepowych propozycji jest obfita w tłuszcz, który staram się ograniczać, oraz(...)wymyślam cokolwiek z tego, co po prostu jest w domu. W tym przypadku była to włoszczyzna, która miała być wykorzystana do zupy, a ostatecznie zużyłam ją do pasztetu. Moim zdaniem jest on wyśmienity, idealnie doprawiony i zasmakuje każdemu smakoszowi. Składniki: - 2 selery - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (tylko biała część) - 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) - 100g kaszy bulgur
Be Fit Be StrongZapewniam każdego, że ten pasztet zagości na stale w Waszej lodówce, zróbcie go szybciutko, nawet na Święta, a nie pożałujecie ! Jest wspaniały, pyszny i bardzo aromatyczny. Jako genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba! Składniki na małą keksówkę, około 6 porcji dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki SKWORCU pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 duża(...)się zbyt sucha. Po upływie 10 minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.Wylej całość, wyrównaj. Piecz około 30 minut w 190 stopniach. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno. Zniknie w ciągu kilku minut. Ja już zrobiłam takie...trzy w ciągu tygodnia. Można go zabrać ze sobą wszędzie. Daje uczucie sytości na długo
Z Kuchni Do KuchniŚwięta Wielkanocne tuż tuż. Pichcimy, gotujemy, pieczemy, wędzimy. Nie mamy wolnej chwili na odpoczynek, jedynie zdrowy koktajl pomiędzy naszą robotą ma pierwszeństwo :) A dziś proponujemy Wam przepyszny wegetariański pasztet z ciecierzycy. Zróbcie go z nami! Składniki na standardową podłużną blaszkę do pieczenia ciast: 250g ugotowanej ciecierzycy polecamy ze sklepu ymt24 50g słonecznik łuskanego 2 cebule 3/4 pora 2 marchewki(...)mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, wymieszaj, żeby składniki się połączyły, ściągnij z ognia. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Zmiksuj składniki pasztetu, czyli ciecierzycę, uprażone ziarna słonecznika, sos marchewkowo-pomidorowy i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż do wysmarowanej olejem foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz
Bike By LifeCiasteczkowych Papierach Grzybki marynowane (2 sposoby) autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Na kanapki: Pasztet Gosi czyli przepych i niezapomniany smak mięs z borowikami autorka: feri z bloga taste life photograph - smak życie fotografia Bieszczadzki smalczyk z rydzami autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Wegetariańska(...)pasta z grochu - na chlebek na zdrowie autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka PASZTET Z PESTEK DYNI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com
Weekendy w domu i ogrodzieZaczynamy świąteczne przepisy! :) Od jakiegoś czasu wypróbowuje nowe smaki, które mogłabym przemycić do świątecznego menu i które nie byłyby zbyt tłuste i ciężkie. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie ten pasztet, jest niesamowicie pachnący, delikatny i wilgotny. Myślę, że warto znaleźć dla niego miejsce na stole ;) Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki(...)pieprzem. Mieszamy (najlepiej ręką), aż składniki się połączą. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut. Studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero jak pasztet będzie zimny. Gotowe
Czerwona Porzeczkabułkę tartą i przyprawy. Wymieszać do połączenia składników a następnie dokładnie wyrobić ręką przez dobrych kilka do kilkunastu minut – masa musi być bardzo dobrze wyrobiona, jest to miarą smacznego pasztetu. Masę pasztetową przełożyć do foremki - u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem . Ugnieść dokładnie łyżką i wyrównać powierzchnię. Następnie posypać górę grubo(...)środkowy poziom . Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia w formie. Jeśli podczas pieczenia z mięsa wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go odlać, póki pasztet jest jeszcze gorący. Kroić w plastry i zajadać na zimno na chlebie jako wędlinę
Grunt to przepis!Pyszny pasztet z mieszanego mięsa drobiowo wołowego z dodatkiem grzybów. Świetnie się smaruje. Tym razem zrobiłam jedną foremkę, resztę masy zamknęłam w słoikach. Ten słoikowy był zdecydowanie bardziej intensywny w smaku. Ale jeden i drugi wart polecenia. składniki (2 foremki 10 x 23 cm) 400 g gotowanej kury i wołowiny 400 g podgardla 220 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna(...)plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie trwało to jeszcze jakieś 40 minut. Ostudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej kroić następnego dnia. Część masy możemy włożyć do słoików
Stare Garybądź trzymał na murku, jakiś napój wysokoprocentowy. Prawie każdy człowiek, który był w tym czasie to przed lokalem, to w środku, musiał coś przekąsić - czy to galaretę, czy to pasztet, chleb ze smalcem. Takie proste zagrychy generalnie. I nic by nie przykuło mojej uwagi jak fakt, że wódka, piwo i wino (odpowiednie pojemności) były w tych samych cenach. To samo(...)Generalnie chodzi o to aby utrzymać w lokalu konwencję PRLu, wpaść na coś do picia (czytaj wódkę, piwo, wino raczej) i zjeść coś (czytaj pasztet z sosem tatarskim, śledzie, białą kiełbasę). Trochę taki fast food zakrapiany procentami. Łubu Dubu we Wrocławiu, w porównaniu do tych powyższych, poszło o krok dalej. Menu w lokalu jest bardziej rozbudowane i jest w czym
Right Behind The Kitchenprzy wielu stoiskach zabrakło produktów i potraw - pozostawiono wyłącznie ostatnie kęski dla jury. Oprócz degustacji małych porcji można było zakupić większe partie - od ciast, chlebów, zup, serów, rozmaitych wędlin, pasztetów, po naturalne soki owocowe, nalewki, wina. W trakcie tego wydarzenia zorganizowano także pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów(...)konkurs, jury wybrało jako numer jeden zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między
Right Behind The KitchenDziś potrawa dla wielbicieli podrobów i pasztetów. Pasta z kurzych wątróbek i serc , którą proponuję jest szybszą i łatwiejszą wersją pasztetu. Idealna do kanapek. Składniki: 40 dkg kurzych wątróbek 40 dkg kurzych serc 1 cebula łyżka majeranku zielona pietruszka sól pieprz olej do smażenia Cebulę podsmażyłam na oleju. Dodałam pokrojone i oczyszczone wątróbki. Podsmażyłam je przez chwilę. Serca podgotowałam. Odkroiłam
potrawyregionalnekażdy. Tylko niektórzy się do tego nie przyznają. W sumie nie ma się co dziwić. I temu, że każdy lubi, i temu, że niechętnie się ludzie do tego przyznają. Pasztety są po prostu ogólnie smaczne. Niestety ich głównym problemem jest to, że te kupione w sklepie to właściwie nie wiadomo z czego się składają. Może tam być dosłownie wszystko(...)widać, jest gładko przemielone. Doda się garść (albo wiadro) polepszaczy smaku i nikt się nie zorientuje. Dlatego chcielibyśmy dać wam alternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej
Marder&Marder ManufacturePieprz zielony w ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów. 5 szt. Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist(...)pojemności "praktycznej" 200 – 230 gram. Polecamy szczególne do wyrobów smarownych (pasztetów, smalcy, dżemów)! 5 szt. Słoik szklany a 350 ml - Słoik szklany zakręcany (wysoki 97 mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej" do 280 gram. Polecamy szczególne do wyrobów krojonych (kiełbasy, kaszanki, salcesony, mielonki...)! 5 szt. Wieczko słoja
Różowa kuchniaDzisiaj mam przysmak dla wegetarian i dla wszystkich tych , którzy lubia zdrowo zjesc :) Pasztet z soczewicy to zrodlo białka , zawiera tez zelazo i kwas foliowy co sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek . Bardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 500 ml wody 2 marchewki
Słodkości i nie tylkoróżnych dań i robiąc małe zapasy w słoiczkach lub zamrażalce. Torebeczki z cukinią też już tam znalazły swoje miejsce. A tymczasem, póki jeszcze można dostać świeżą proponuję delikatny pasztet z cukinii. Składniki na keksówkę: 1 kg cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku ¾ szklanki bułki tartej 1 szklanka kaszy manny 2 płaskie łyżki śmietany 18% ½ łyżeczki ostrej papryki(...)niej pozostałe składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do silikonowej keksówki. Piec w 180 stopniach około 60 minut na złoty kolor. Wyjmować z formy po ostygnięciu. Pasztet będzie stanowić świetną propozycje na wegetariański obiad lub na kanapki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów