mój pierwszy pasztet wegetariański i powiem, że żałuję że tak późno zdecydowałam się go upiec. Pachnie nieziemsko więc nie mogłam się oprzeć i rozkroiłam go jeszcze lekko ciepłego. Jest wspaniały w smaku. Można go jeść z dodatkiem chleba jak również sam np. z chrzanem. Polecam nie tylko wegetarianom :) 2 duże selery 1 marchewka 2 cebule ząbek czosnku 4 jajka(...)przyprawić i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Ostudzić i dodać bułkę tartą oraz jajka. Wymieszać. Keksówkę natłuścić margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę warzywną i wyrównać wierzch. Pasztet piec 50 minut w 180 stopniach. Na 10 minut pod koniec pieczenia zwiększyłam temperaturę do 200 stopni aby wierzch ładnie się przyrumienił. Ostudzić i schłodzić
Smakołyki AsiMiałam w domu kilka puszek soczewicy. Nie miałam zielonego pojęcia co z niej przygotować. Na szczęście odkryłam cudowny przepis u Gruszki . Coś pomiędzy hummusem, a pasztetem. Zrobiłam już kilka razy. Raz w wersji z czosnkiem (bardziej przypomina hummus, ale nie nadaje się na śniadanie przed pracą), potem w wersji bez czosnku (bardziej jak pasztet, spokojnie można
Sto kolorów kuchnipaprykę, majeranek i zmieloną świeżo kolendrę. Przełożyć do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułka tartą, wyrównać z wierzchu, posypać dodatkowo bułką tartą. Moja rada: aby pasztet nie pękał, nie był suchy i zbyt spieczony na wierzchu nałóż na niego folię aluminiową, którą zdejmij około 15-20 minut przed końcem pieczenia po to, by pasztet się ładnie
Zasmakuj Kuchnikoszt potraw, łatwość ich wykonania i krótki czas w jakim możemy je przyrządzić sprawi, że uda Wam się wygospodarować w ciągu dnia kilka chwil, żeby zrobić sobie pyszny posiłek. Pasztety, majonezy, zupę i kotlety spokojnie można przechowywać kilka dni w lodówce. Większe porcje pozwolą nam cieszyć się potrawami przez dłuższy czas, a my nie będziemy musieli sterczeć godzinami w kuchni(...)oraz koncentratu powidorowego + ewentualnie z ulubionych przypraw. Polecamy także rozbudowaną wersję tej pasty z kaszą jaglaną . Ilość: ok. 400 ml Koszt: ~2,50 zł Dla porównania: za pasztet sojowy 113 g zapłacimy ok 3-4 zł. Majonez z białej fasoli Przepis: Majonez z białej fasoli - banalnie prosty przepis do przygotowania w 5 minut. Koniecznie wypróbujcie :) Ilość
Bananowe PoleDość długo chodził za mną ten pasztet z królika. Nie piekłam go już dawno i stęskniłam się za jego smakiem. Delikatne, królicze mięso, aromat mojego ukochanego tymianku, chrupiące orzechy - to wszystko sprawia, że taki pasztet jest wyjątkowo smaczny. Można go upiec na jakieś święto, ale będzie doskonały także bez specjalnej okazji. Smakuje świetnie do kanapek lub jako przystawka. Można
Smaczna Pyzamaszynki do mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta(...)mniejsze kawałki oraz ostudzoną cebulę, 2 żółtka, odciśniętą bułkę (najpierw namoczoną w wodzie) i włączamy blender, do czasu aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pasztetu, delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą, wyrównujemy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy 45-50 min w 180 stopniach. Użyłam 2 foremek o wymiarach 15x10xm
słodki bratekziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu Nie ma nic lepszego niż własny, upieczony paszet - w którym wiemy dokładnie co jest w środku. Delikatny, mięciutki i aromatyczny pasztet - tym razem pieczony w bardzo cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W orginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardzej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę
Świat Domowej KuchniRobicie pasztety? Ja właściwie tylko na święta i tak się zastanawiam dlaczego? Warto spróbować chociaż raz. Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny dla siebie. 1,5 kg mięsa ( u mnie od szynki ) 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 duża marchewka 4 duże jajka 1 sucha kajzerka ( można
Polska Zupanatłoku świątecznych przygotowań znajdziemy propozycje dla siebie i dla naszej rodziny. CIASTO KRUCHE CIASTO PANI WALEWSKA GALARETA Z GOLONEK INDYCZYCH GALARETA JAJKA GALARETKA KOLOROWA- TERRINA JAJKA FASZEROWANE KURCZAK FASZEROWANY PASZTET Z KRÓLIKA PASZTET Z KACZKI ROLADKI Z SZYNKI ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ SAŁATKA WIOSENNA SAŁATA LODOWA Z SERKIEM BAŁKAŃSKIM SERNIK KRÓLEWSKI SERNIK NA ZIMNO SCHAB FASZEROWANY SCHAB FASZEROWANY GRZYBAMI
W kuchennym oknie Ewymleka sojowego w domowym zaciszu jest nie tylko proste, ale i bardziej ekonomiczne. Zmiksowana masa sojowa, dobrze odciśnięta przez gazę, wykorzystana może zostać do przygotowania różnych past, pasztetów, ciasteczek, placków itd. Tofu jest niezwykle popularne w kuchniach orientalnych i często wykorzystywane jako zamiennik mięsa przez wegetarian i wegan, to produkt powstający(...)orientalnych. Warto poeksperymentować z nim w kuchni, by odkryć zupełnie nowe smaki znanych dań. Ponadto z soi produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest
Smiling Shrimpniedzielnym stole oczywiście nie może zabraknąć rosołu, więc i podczas kolacji Barbara zaserwowała nam bogaty w aromaty rosół na kaczym mięsie. Po nim przyszła pora na przystawkę: wyborny pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym daniem było żeberko(...)Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami
Food Squarekanapka to jest" To". 315 kcal. 0.5 szkl.ryżu 80 g. 1 szkl.mleka 0.5 % 200 ml. 1 śr.wielkości kromka bułki Graham ( 0.5 bułki Graham)30 g. pasztet drobiowy 15 g. 5 rzodkiewek 50 g. ****************************************** Ugotować ryż na mleku.Bułkę posmarować pasztetem i podać z umytymi rzodkiewkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKiedy pierwszy raz miałam styczność z soczewicą nie przypadła mi ona do gustu. Przed świętami koleżanka przygotowała pasztet z soczewicy. Byłam do niego sceptycznie nastawiona, jednak po skosztowaniu zmieniłam zdanie. Okazał się on niezwykle delikatny, smaczny i bardzo dobrze doprawiony. Tym sposobem przekonałam się do wykorzystania soczewicy w innych daniach. Pasztet z soczewicy pojawił się na imprezie imieninowej męża
Pan i Pani Smith w kuchniTaki pomysł na pasztet przyszedł mi do głowy w zastępstwie - za pasztet z cieciorki, którą byłam pewna, że mam, a okazało się, że już zjedliśmy całe zapasy :) zmodyfikowałam więc swoje zamysły i upiekłam taki - pyszny, bezmięsny, a bardzo sycący. Doskonały dodatek do pieczywa. A ten z cieciorki kiedyś się doczeka swojej kolejki... ;) muszę tylko od nowa pozapełniać kuchenne szafki
Kolorowy Przepisownik