pasztet - 4251 przepisów (strona:115/284)

BANANOWY KONKURS :) 128

Ella Elly Woodward, wyd. Znak pulpety Primavika steki Primavika paprykarz z kaszą jaglaną Primavika masło pistacjowe prażone Primavika II miejsce książka Zdrowa woda Soni Lucano, wyd. Znak strogonow Primavika pasztet pieczarkowy z bazylią Primavika mix orzechowy crunchy Primavika III miejsce pulpety Primavika pasztet ogórkowy z cieciorką Primavika masło z laskowych prażone Primavika

Bananowe Pole
WIOSENNY TORT CHLEBOWY 152

brokuła ugotowanego na parze 2 łyżki śmietany 18 %  4 jajka ugotowane na twardo  200 g kremowego twarożku  2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 4 plastry pieczonego pasztetu sól, pieprz do smaku majonez  1 ogórek wężowaty liście sałaty, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, oliwki do dekoracji(...)desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb. Na wierzch układamy plastry pasztetu. Cały tort chlebowy smarujemy majonezem i zaczynamy dekorować. Na boki tortu przyklejamy plastry ogórka i sałatę. Górę dekorujemy talarkami rzodkiewek, oliwek, czerwoną cebulą i kiełkami. Tort chłodzimy w lodówce około

Kulinarne Fantazje Marioli
pasztet drobiowo-wieprzowy z orzechami... 210

posypana tartą bułką - do blaszki włożyć mięso, dłonią przyklepać do dna aby nie było powietrza, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góras/dół, piec około 60 minut, pasztet po wyjęciu z piekarnika dobrze wystudzić - pasztet jest pyszny, syty, aromatyczny.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z selera i marchwii 237

mój pierwszy pasztet wegetariański i powiem, że żałuję że tak późno zdecydowałam się go upiec. Pachnie nieziemsko więc nie mogłam się oprzeć i rozkroiłam go jeszcze lekko ciepłego. Jest wspaniały w smaku. Można go jeść z dodatkiem chleba jak również sam np. z chrzanem. Polecam nie tylko wegetarianom :) 2 duże selery 1 marchewka 2 cebule ząbek czosnku 4 jajka(...)przyprawić i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Ostudzić i dodać bułkę tartą oraz jajka. Wymieszać. Keksówkę natłuścić margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę warzywną i wyrównać wierzch. Pasztet piec 50 minut w 180 stopniach. Na 10 minut pod koniec pieczenia zwiększyłam temperaturę do 200 stopni aby wierzch ładnie się przyrumienił. Ostudzić i schłodzić

Smakołyki Asi
Oszczędzanie na weganie, czyli tanie gotowanie 185

koszt potraw, łatwość ich wykonania i krótki czas w jakim możemy je przyrządzić sprawi, że uda Wam się wygospodarować w ciągu dnia kilka chwil, żeby zrobić sobie pyszny posiłek. Pasztety, majonezy, zupę i kotlety spokojnie można przechowywać kilka dni w lodówce. Większe porcje pozwolą nam cieszyć się potrawami przez dłuższy czas, a my nie będziemy musieli sterczeć godzinami w kuchni(...)oraz koncentratu powidorowego + ewentualnie z ulubionych przypraw. Polecamy także rozbudowaną wersję tej pasty z kaszą jaglaną . Ilość: ok. 400 ml   Koszt: ~2,50 zł Dla porównania: za pasztet sojowy 113 g zapłacimy ok 3-4 zł.   Majonez z białej fasoli Przepis: Majonez z białej fasoli - banalnie prosty przepis do przygotowania w 5 minut. Koniecznie wypróbujcie :) Ilość

Bananowe Pole
Najlepszy pasztet z królika 232

Dość długo chodził za mną ten pasztet z królika. Nie piekłam go już dawno i stęskniłam się za jego smakiem. Delikatne, królicze mięso, aromat mojego ukochanego tymianku, chrupiące orzechy - to wszystko sprawia, że taki pasztet jest wyjątkowo smaczny. Można go upiec na jakieś święto, ale będzie doskonały także bez specjalnej okazji. Smakuje świetnie do kanapek lub jako przystawka. Można

Smaczna Pyza
PASZTET DROBIOWY Z MALAKSERA 185

maszynki do mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta(...)mniejsze kawałki oraz ostudzoną cebulę, 2 żółtka, odciśniętą bułkę (najpierw namoczoną w wodzie) i włączamy blender, do czasu aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pasztetu, delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą, wyrównujemy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy 45-50 min w 180 stopniach. Użyłam 2 foremek o wymiarach 15x10xm

słodki bratek
Pasztet domowy pieczony w boczku 259

ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu Nie ma nic lepszego niż własny, upieczony paszet - w którym wiemy dokładnie co jest w środku. Delikatny, mięciutki i aromatyczny pasztet - tym razem pieczony w bardzo cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W orginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardzej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę

Świat Domowej Kuchni
Bardzo prosty pasztet wieprzowy 113

Robicie pasztety? Ja właściwie tylko na święta i tak się zastanawiam dlaczego? Warto spróbować chociaż raz. Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny dla siebie. 1,5 kg mięsa ( u mnie od szynki ) 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 duża marchewka 4 duże jajka 1 sucha kajzerka ( można

Polska Zupa
Dania Wielkanocne 250

natłoku świątecznych przygotowań znajdziemy propozycje dla siebie i dla naszej rodziny. CIASTO KRUCHE CIASTO PANI WALEWSKA GALARETA Z GOLONEK INDYCZYCH GALARETA JAJKA GALARETKA KOLOROWA- TERRINA JAJKA FASZEROWANE KURCZAK FASZEROWANY PASZTET Z KRÓLIKA PASZTET Z KACZKI ROLADKI Z SZYNKI ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ SAŁATKA WIOSENNA  SAŁATA LODOWA Z SERKIEM BAŁKAŃSKIM SERNIK KRÓLEWSKI SERNIK NA ZIMNO SCHAB FASZEROWANY SCHAB FASZEROWANY GRZYBAMI

W kuchennym oknie Ewy
Soja nie tylko dla wegetarian 119

mleka sojowego w domowym zaciszu jest nie tylko proste, ale i bardziej ekonomiczne. Zmiksowana masa sojowa, dobrze odciśnięta przez gazę, wykorzystana może zostać do przygotowania różnych past, pasztetów, ciasteczek, placków itd.    Tofu jest niezwykle popularne w kuchniach orientalnych i często wykorzystywane jako zamiennik mięsa przez wegetarian i wegan, to produkt powstający(...)orientalnych. Warto poeksperymentować z nim w kuchni, by odkryć zupełnie nowe smaki znanych dań.    Ponadto z soi produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest

Smiling Shrimp
Przebudzenie Barbary 145

niedzielnym stole oczywiście nie może zabraknąć rosołu, więc i podczas kolacji Barbara zaserwowała nam bogaty w aromaty rosół na kaczym mięsie. Po nim przyszła pora na przystawkę: wyborny pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym daniem było żeberko(...)Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami

Food Square
Pasztet z czerwonej soczewicy 224

Kiedy pierwszy raz miałam styczność z soczewicą nie przypadła mi ona do gustu. Przed świętami koleżanka przygotowała pasztet z soczewicy. Byłam do niego sceptycznie nastawiona, jednak po skosztowaniu zmieniłam zdanie. Okazał się on niezwykle delikatny, smaczny i bardzo dobrze doprawiony.  Tym sposobem przekonałam się do wykorzystania soczewicy w innych daniach. Pasztet z soczewicy pojawił się na imprezie imieninowej męża

Pan i Pani Smith w kuchni
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym 189

Taki pomysł na pasztet przyszedł mi do głowy w zastępstwie - za pasztet z cieciorki, którą byłam pewna, że mam, a okazało się, że już zjedliśmy całe zapasy :) zmodyfikowałam więc swoje zamysły i upiekłam taki - pyszny, bezmięsny, a bardzo sycący. Doskonały dodatek do pieczywa. A ten z cieciorki kiedyś się doczeka swojej kolejki... ;) muszę tylko od nowa pozapełniać kuchenne szafki

Kolorowy Przepisownik