pasta - 17303 przepisów (strona:855/1154)

Pasztet/wątrobianka na kanapki bez pieczenia 134

wspomnianej książki przypomniałam sobie jeden z odcinków programu kulinarnego prowadzonego przez Agnieszkę Kręglicką i przygotowywany przez nią pasztet z wątróbek. Przepisu nie pamiętam i dlatego zapisuję tutaj inspirację tamtą pastą. Składniki : 500 g wątróbki indyczej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu garść żurawin sos z pieczeni (u mnie sos z pieczenia szynki ) Wątróbkę gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
ZAPIEKANKA SEROWA ( z twarogu ) Z KASZĄ JAGLANĄ I OWOCAMI 248

już wielokrotnie pisałam jestem ogromną wielbicielką białego sera i wszystkiego rodzaju twarogów. Nie tylko w formie serników , ciast, deserów czy też dodatku do naleśników , ale też jako składnik past na kanapki czy zapiekanek. Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego. Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym pomysłem

Ostra na Słodko
Soczysty udziec z indyka 195

było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.  Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć

Kuchcik gotuje
Królewski sernik 514

ciemnego, dobrego kakao u mnie  Skworcu Na masę serową 1300 g twarogu najwyższej jakości- najlepszy domowy 150 g masła swojskiego 5 jajek szklanka ksylitolu zamiast cukru 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią u mnie  Skworcu 3 łyżeczki przyprawy do sernika i mas serowych , u mnie  Skworcu 1 duży

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem / Casserole with groats millet and green peas 143

wolnym ogniu około 20 minut aż wino się zredukuje i wyparuje. Na koniec dodajemy koncentrat, majeranek i pietruszkę i dokładnie mieszamy tak by pokrył całe mięso. Powstaje nam pasta z mięsa. Przygotowujemy formę do pieczenia. Ja wybrałam formę do traty o średnicy  25 cm i wysmarowałam ją masłem w środku. Składamy naszą zapiekankę, produkty będziemy układać jeden na drugim

Projekty ze smakiem
Schab pieczony z pieprzem i majerankiem 228

Mięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Do miseczki wkładamy sól, sól peklową, oba rodzaje pieprzu, majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Powstałą ziołową pastą ziołową nacieramy kawałek schabu. Ja wykorzystuję sól peklową, aby schab miał ładny kolor, jeśli jednak ktoś ma z tym składnikiem problem, to niech da więcej zwykłej soli , a sól peklową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Curry z botwinką i kurczakiem 161

gęsty, aromatyczny sos. I nie ma znaczenia czy jest to sos jogurtowy, pomidorowy czy na bazie mleka kokosowego. W Indiach i Tajlandii bazę sosu stanowią przyprawy, często w postaci pasty, którą przygotowuje się ze świeżych produktów ucieranych w moździerzu. Chociaż nazwa dania brzmi dość egzotycznie i na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, to nie dajcie się zwieść. Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Kop energetyczny - Smoothie z banana i awokado z musem z kiwi i mieszanką musli, orzechów i daktyli 152

Przepis na łatwy, efektowny deser z bardzo zdrowym awokado, orzechami oraz daktylami. O właściwościach awokado już pisałam przy paście kanapkowej z awokado <klik> , teraz troszkę o samym kiwi (; Dlaczego warto jeść kiwi?   Wzmacnia odporność, zapobiega depresjom i miażdżycy, jest dobre dla cukrzyków i jest jednym z  niewielu owoców, które zawiera wapń

Pora na pora i pomidora
Lubczyk - kilka słów o wyjątkowej przyprawie 128

Lecz ja zawsze będę obstawała jednak za jego świeżą wersją lub własnoręcznie ususzoną czy zamrożoną. Lubczyk stosowany jest również w produkcji wódek. A w mojej kuchni...? Oj wiele potraw, past, a nawet napojów przygotowałam z jego dodatkiem. Postaram się Wam na łamach bloga sukcesywnie pokazywać, że zastosowanie lubczyku nie jest takie oczywiste i nudne. Tymczasem wracam do siekanie tej niesamowicie

Słodkie okruszki
Bulgur z makaronem plus warzywa i boczniaki 160

mała kalarepa 1 por 2 gałązki selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych) oliwa z oliwek oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy Zaczynamy od delikatnego przesmażenia makaronu tak, aby zbrązowiał. Następnie kaszę bulgur zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie

vegetanie
Malinowa chmurka 352

wody) 1,5 l wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów

Świat Ciasta
Masło sardelowe anchois- Sardellen Butter 153

opakowanie mini sucharków pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Filety utrzeć, dodać olej, masło, jajko, gałkę i pieprz do smaku. Smarować mini sucharki pszenne lub krakersy. Ozdobić kawałkiem łososia lub pastą pietruszkową

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone ziemniaki z pastą pietruszkową 155

Pyszna przystawka z ziemniaków z pastą pietruszkową. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 2 łyżki porwanej bazylii 1 mała cytryna 2 łyżki śmietany Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować) i podpiec w piekarniku. Wymieszać dokładnie zioła, dodać utartą skórkę z cytryny, śmietanę i doprawić do smaku. Nakładać na ciepłe ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Pasta z serka topionego 116

Mój eksperyment śniadaniowy z tradycyjnym serkiem topionym. Pasta wyszła pyszna :) Trochę ciekawostek i historii dot. serków topionych: Główną przesłanką powstania serów topionych było dążenie do przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber

Tradycyjna Kuchnia
Filet w musztardowej skorupie 122

Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut polewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Musztardę, jajo, bułkę tartą dokładnie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć, przestudzić posmarować pastą musztardową, skropić olejem i zapiec jeszcze 15 minut w takiej samej temperaturze (aż powstanie rumiana skórka

Tradycyjna Kuchnia