nutą wanilii. Zrobiłam je na bazie truskawek z własnego ogródka, świeżutkich zebranych prosto z krzaczka. Gdy je przygotowywałam pachniało w całym domu. Dla wzmocnienia aromatu dodałam też trochę pasty waniliowej. Wybieram się dzisiaj na działkę i mam nadzieję, że ptaki wszystkiego nie podziobały i uda mi się jeszcze coś przywieźć. Będą więc kolejne przepisy truskawkowe. Czytaj więcej
Wiem co jemSkładniki: 2 szklanki mąki pół szklanki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii) 1 duże jajko 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 250 ml konfitury lub dżemu morelowego
Domowa Cookierenka Agiporcje): 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (niecałe pół szklanki suchej) 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego lub owsianego 6 szt. suszonych daktyli bez pestek 2-3 łyżki pasty sezamowej tahini Przygotowanie: Zagotować mleko z daktylami i tahini, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, dokładnie wymieszać. Całość zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Podawać od razu, ponieważ najlepiej smakuje na ciepło
Domowa Cookierenka Agiwege wędzone kiełbaski ; warzywa: sałata, papryka i rzodkiewki ; grzanki z wege pastą węgierską ~ A już było tak fajnie, nie jadłam śniadań po ciemku :( Nienawidzę dni, kiedy muszę być wcześniej w szkole
breakfast of dreamsmoją opinię na ich temat :) Jak już się domyślacie Primavika ma w swoim asortymencie same zdrowe produkty, bez sztucznych dodatków. Jak wcześniej wspomniałam - "zastępniki mięsa" dla weg*an, różne pasty kanapkowe, masła orzechowe i wiele innych... Ja do przetestowania otrzymałam: keczup bez cukru BIO , strogonow , pasztet meksykański , pasztet warzywny z cieciorką , paprykarz z kaszą jaglaną , gulasz "weguś" , sznycelki
breakfast of dreamsczas minął...Było świetnie - atmosfera bardzo przyjemna, poznałam parę ciekawych osób :) Ale do rzeczy - przygotowaliśmy 5 dań , były to: kotlety z kaszy jaglanej (z marchewką, sezamem i słonecznikiem), pasta z groszku, smoothie bananowo-pomarańczowo-szpinakowe, muffiny bananowe z czekoladą, carpaccio z buraka. Wszystkie potrawy bardzo mi smakowały, najciekawsze dla mnie było carpaccio :) Musze jeszcze powiedzieć jedno - a mianowicie, że zabrałam
breakfast of dreamswykorzystaniem tahini. Spodziewaliście się, że będzie to hummus? A może ktoś z Was jeszcze o nim nie słyszał? Czas najwyższy to zmienić i ukręcić swój hummus ;) Jest to pasta kanapkowa (wegańska!) której głównym składnikiem jest ciecierzyca, a dodatkami tahini i różne różności ;) Za pierwszym razem, gdy spróbowałam hummus jakoś mi nie posmakował. Jednak doprawiłam go jeszcze bardziej i odstawiłam
chili & sugarwiadomo, że to co domowe = najlepsze! :) Ten domowy posmakował mi bardzo! Wyrazisty w smaku...pycha. Nie jest smarowny jak te sklepowe, ponieważ się go piecze, więc jeśli szukacie past kanapkowych polecam np. hummus :) I ten pasztet oczywiście też polecam! Już mam pomysł na kolejny... P.S. Wierzcie lub nie, ale bardzo trudno sfotografować pasztet :D Bo zbyt fotogeniczny
chili & sugardesce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna. Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć. Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko
Wanilia i KardamonSkładniki 1 opakowanie miksu sałat lodowych 20 dag pomidorków cherry 20 dag serka sałatkowego w kostkach z czosnkiem i pietruszką Apetina 80 g zielonych oliwek z pastą paprykową 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki garść orzechów włoskich Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy gruboziarnistej 1 łyżeczka miodu prawdziwego
Wanilia i Kardamonsmacznie. Zapraszam do eksperymentów....:) Składniki 80 dag fileta okonia nilowego 30 dag makaronu spaghetti 1 łyżka soku z cytryny 20 dag marchewki 20 dag cukinii 1 cebula 80 g pasty pesto bazyliowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 150 ml bulionu warzywnego 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól himalajska do smaku pieprz cytrynowy
Wanilia i Kardamonimprezowy stół. Składniki 7-8 sztuk muszli makaronowych ja użyłam same jasne firmy: CZANIECKI 150 g kremowego twarożku naturalnego 6 suszonych pomidorów z zalewy 12 zielonych oliwek z pastą paprykową 1 ząbek czosnku pęczek szczypiorku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku szczypta przyprawy z suszonymi pomidorami czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką Sposób przygotowania Makaron gotujemy
Wanilia i KardamonJest idealny! Składniki ½ kg mąki pszennej typ 650 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłej wody ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 10 sztuk zielonych oliwek z pastą paprykową 40 g suszonych pomidorów solonych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy: pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim SKWORCU ½ łyżeczki utartego w moździerzu pieprzu
Wanilia i Kardamoncienkie płaty,solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, serek topiony ucieramy z posiekaną natką pietruszki, roztartym ząbkiem czosnku, wsypujemy mielone orzechy laskowe, dodajemy starty ser cheddar, mieszamy na gładką pastę. Nadziewamy masą serową każdy płat mięsa, zawijamy w roladki dość ciasno aby się nie rozwalały-można spiąć wykałaczkami.Obtaczamy w mące pszennej. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy
Wanilia i Kardamonwykorzystać. Bardzo lubię curry, więc urozmaiciłam go smakiem białych szparagów. Smak niezwykle oryginalny. Ujmujący. Polecam :) Składniki : pierś z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry (może być również pasta) pęczek białych szparagów 20dag szpinaku puszka mleka kokosowego (400ml) łyżka soku z cytryny sól, pieprz papryka czerwona ostra ( w proszku) natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną
ChilliJemy