powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 276zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan i czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, wino lub bulion. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , zagotować.Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować na programie
Stare Gary
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 278połączeń mięsno - owocowych. składniki (4 porcje)4 kacze nogi1 cebula pokrojona w plasterki2 łyżki mąki450 ml bulionu z kurczaka2 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu winnego1 łyżeczka miodu2 łyżeczki pasty pomidorowej2 łyżeczki sosu rybnego1/2 łyżeczki płatków chili1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego4 gwiazdki anyżu375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić )ryż lub makaron do podaniaprzygotowanierozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją
Stare Gary
Jajka faszerowane z bryndzą 232Jeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecamskładniki4 jajka3 - 4 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania1 nieduża szalotka - drobno pokrojona2 łyżki bryndzy2 spore łyżki majonezu sól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Koperek drobno posiekać. Do miski włożyć żółtka, dodać koperek, bryndzę, majonez
Stare Gary
Mielona karkówka na szpadkach - grill 252Karola Okrasyskładnikimięso800 g karkówki6 ząbków czosnku150 g czerwonej fasoli z puszki1- 2 łodygi selera naciowego5 - 6 szt suszonych pomidorów ( suchych)1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki1 cebula1 łyżeczka harissy (ostra pasta z papryki)1 łyżeczka mielonego kminuskórka otarta z limonkisólpieprzoliwagruszki4 gruszkigarść listków mięty, posiekanych1 limonka1 łyżeczka harissysóloliwasos250g jogurtu greckiegogarść mięty, posiekanej1 łyżka miodu1 łyżeczka harissysok z 1 limonkisóloliwaprzygotowaniemięsoKarkówkę zmielić. Czosnek drobno
Stare Gary
Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur 291ząbki czosnku1 łyżeczka ostrej papryki1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 - 2 łyżeczki miętydo polania450 ml bulionu (użyłam baraniego, ale może być wołowy)puszka krojonych pomidorówpłatki chili lub pasta paprykowasól, pieprz.przygotowanie Przygotować kaszę. Bulgur opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić przykryć i odstawić na 30 minut aby kasza zmiękła. Po kilku minutach sprawdzić czy nie trzeba dolać
Stare Gary
Cielęcina w sosie sardelowym 300fotogeniczne. Inspiracją był przepis Roberta Makłowicza składniki4 cielęce sznycle mąkapieprzsól100 g masła klarowanego100 - 150 ml białego wina4-5 filecików anchois (lub 2-3 łyżeczki pasty sardelowej)150 ml śmietankiprzygotowanieUmyte i osuszone mięso posolić, popieprzyć i z obu stron otoczyć w mące. Nadmiar mąki strzepać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć sznycle na złoto
Stare Gary
Krokiety z wędzonej makreli 247Ostatnio regularnie kupuję wędzone ryby. I czasem okazuje się, że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne! Będę robiła częściej.składnikikrokiety170 g ziemniaków, ugotowanych100 g makreli wędzonej, obranej1 mała cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku1 łyżka
Stare Gary
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 231tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta.Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.)No dobra, podaję już przepis i gorąco zachęcam Was do przygotowania tego
Kraina Miodem Płynąca
Sałatka śródziemnomorska 317lekka.Składniki-sałatka- listki botwinki i rukoli-jaja na twardo-ocet jabłkowy Ponti-ser głęboko dojarzały u mnie Rycki Cezar-oliwa z oliwek Olitalia-zielone oliwki nadziewane pastą paprykową-zielone oliwki -glassa sojowa Ponti-pomidorki koktajlowe-sól-prażone ziarna od Ziarenkowo ZIOŁOWO MIUmyj listki botwinki i rukoli wyłóż na talerz.Dodaj jajka ugotowane na twardo.Skrop aromatycznym octem jabłkowym Ponti.Dodaj oliwy
Z Kuchni Do Kuchni
Łazanki z kiszoną kapusta,kiełbasą i majerankiem 192Polsce pozostalo jeszcze jedno opakowanie lazanek.I to sa skladniki na dzisiejszy obiad.Troche zapomniane polskie danie Szybkie i bardzo proste do przygotowania.Przy dzisiejszym boomie na wloskie pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki.Skladniki na porcje:500 g lazanek500 g -700 g kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie 4-5 sztuk,kminek2 cebule 200 g boczku wedzonegoolej do smazenia2 kielbaski slaskiesol
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Greckie pełnoziarniste wianuszki sezamowe-Griechische Sesamringe 173bogate w wartosci odzywcze ziarno .Zawiera ponad 50 % bardzo cennego tluszczu,okolo 20 % bialka.Jest jednym z najbogatszych zrodel wapnia.Zawiera ponadto lecytyne,fosfor,niacyny,witaminy z grupy E.Ziarno sezamowe i pasta sezamowa -tahini sa bardzo szybko trawione.Zalecane na wzmocnienie osobom po przebytych chorobach,wychudzonym.Wzmacnia nerki,wspomaga wzrok,sprzyja laktacji,wzmacnia wlosy i paznokcie.Skladniki na 6 buleczek lub 3 b.duzych1/2 kostki drozdzy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 240Ryby wiadomo,sa nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe.Znajdziemy w nich pelnowartosciowe bialko o wysokiej przyswajalnosci,nienasycone kwasy tluszczowe,witamine D,szereg skladnikow mineralnych jak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 303Od dawna planowalam upiec chleb drozdzowy,ale moj bardzo aktywny zakwas zawsze niweczyl te plany.Po 4 latach odmowil jednak posluszenstwa.Podpowiadam tylko,ze podrozy zdecydowanie nie lubi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ketchup z dynii 261puree z dynii-Hokkaido100 ml soku z pomaranczy (swiezy sok z 1 pomarynczy)2 lyzki octu50 g cukru1/2 lyzeczka curry1/4 lyzeczka cynamonu1/2 lyzeczki Harissy (marokonska ostra pasta przyprawowa)sol-2 szczyptyWykonanie: Dynie pokroic ,ugotowac do miekkosci lub juz gotowa przy pomocy blendera zmiksowac na puree.Wycisnac sok z pomaranczy.Do puree dodac sok i wszystkie pozostale przyprawy.Ostroznie z harissa,jest naprawde ostra.Calosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozgrzewajaca zupa z soczewicy i mleka kokosowego-Kokos-Linsensuppe "Asia" 170razy z rzedu.Naprawde polecam!Skladniki na 4 porcje:1 por3 srednie marchewki40 g swiezego imbiru400 ml mleka kokosowego400 ml bulionu warzywnego150 g czerwonej soczewicy (niecala szklanka)1-2 lyzeczki pasty currysol,pieprzdo przybrania-listki kolendry,szczypiorekWykonanie:Wyplukac por i pokroic w 2 cm paski.Umyta,obrana marchew pokroic w krazki.Imbir obrac i pokroic w malenka kosteczke lub zetrzec na tarce.Soczewice wyplukac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!