pasta - 17303 przepisów (strona:865/1154)

KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 259

wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje  się  je z pastą  jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła!Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!!    /źródło "Kuchnia

Anioły w kuchni
Makaroniki - esencja Paryża 148

Makaroniki, już sama nazwa brzmi uroczo... Są to delikatne, rozpływające się w ustach migdałowe ciasteczka, wypełnione przepysznym kremem. Dla mnie to esencja Francji, a przede wszystkim

Food Square
Makaroniki z lemon curd 161

Po ostatnim makaronikowym sukcesie (do zobaczenia tutaj) postanowiłem przyrządzić je raz jeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie

Food Square
Pszczeli tort z jagodami 239

Tort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się

Food Square
Tartaletki z kremem i figami 182

garnek zdjąć na chwilę z ognia. W osobnym garnuszku połączyć żółtka z 50 ml mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlać otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadzić. Wstawić z powrotem na palnik i cały czas mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Gotowy krem ostudzić, wstawiając garnek do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając

Food Square
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 160

wanilii1 szklanka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliKrem maślany:200 g miękkiego masła1,5 szklanki cukru pudru200 g serka typu Philadelphiaczerwony barwnik w proszku lub paście (opcjonalnie)Przygotowanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić

Food Square
Klasyczna Tapenada 160

Tapenada to pasta z hiszpańskich oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami.  Tapanade to danie kuchni francuskiej wywodzące się z Prowansji, niemniej  jednak istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie przekąskę wam prezentuję. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie!  Składniki:1 ząbek czosnku125g czarnych oliwek bez pestek7 suszonych pomidorów w oleju1 łyżka oliwy z oliweksól

Smakowity Blog Kulinarny
Salsa Verde 159

minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy solą do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 233

tylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle

Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 227

przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami

Smakowity Blog Kulinarny
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 355

się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 217

kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami.Składniki:150 g serka Almette z chrzanem1/2 pęczka posiekanego koperkuświeżo mielony pieprz200 g śledzi

Smakowity Blog Kulinarny
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 279

ząbki czosnkupieprzFarsz:200 g ugotowanej kaszy gryczanejugotowane gęsie podroby- wątróbka, żołądek, serce1 cebula150 g boczku3 łyżki posiekanej natki pietruszkisól, pieprzPrzygotowanie:Sól, majeranek, czosnek i pieprz ucieramy w moździerzu na pastę, którą nacieramy wnętrze gęsi. Całą gęś nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawiamy na 24 godziny w lodówce. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem.Farsz: Boczek kroimy w drobną kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Różowo mi... 163

wszystko poszło gładko. Jedyny problem stanowił kolor - nie udało mi się kupić rabarbaru malinowego, więc wyszła mi taka masa w sumie bez koloru. Dodałam więc odrobinę (!) czerwonego barwnika w paście. Pierwszy raz go używałam, i pomijając fakt, że prawie dostałam zawału, że ucięłam sobie palec, bo kolor barwnik ma iście krwisty, to i tak dałam go za dużo - curd jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 188

Też tak macie, że z takich samych proporcji ciasta raz wyjdzie Wam babeczek dwanaście, a raz czternaście? Że choć w przepisie jest jak byk napisane, że

Pożeraczka, czyli raz adobrze