pasta - 17303 przepisów (strona:863/1154)

Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 184

Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej)2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni)1,5 szklanki mąki3/4 szklanki wodyDo zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin. Sprawdzić czy zaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy

UgotujmyTo.pl
Jagodzianki 171

nabiorą złotego koloru.6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Smacznego Wpis zgłoszony

UgotujmyTo.pl
Dip paprykowy 175

Przepis na dip paprykowy przyda się i na grilla, ale również na każdą mniejszą lub większą imprezę towarzyską. Można go używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku z cytrynyokoło

UgotujmyTo.pl
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 329

stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora (przepis-klik),  l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois).Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda? :)Po powrocie z Pasterki, czyli już w Boże Narodzenie, na prowansalski stół wjeżdża 13 deserów, przypominających o 12 Apostołach i Jezusie

Chilli Czosnek i Oliwa
Leczo 224

smażenia6 kiełbasek śląskich2 marchewki3 papryki czerwone2 papryki żółte2 cukinie1/2 kg pieczarek1 puszka krojonych pomidorów bez skórki3/4 szklanki ketchupu2 łyżki śmietany 12%przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka łagodna, pasta chili SAMBAL)Leczo to takie danie, że ile jest gospodyń - tyle wersji na jego przygotowanie :) Dzisiaj przedstawię swoją ulubioną wersję z dużą ilością papryki i kiełbasą.Cebulę obrać i pokroić

Świat Domowej Kuchni
Chaczapuri imeruli 180

kilka sposobów, m.in. :- chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem )- chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika.    Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa moda na gruzińskie

Ostra na Słodko
Backstage – sesja kulinarna " od kuchni " 190

równej mierze przyczyniali się do powstawania kolejnych smakołyków!I tym sposobem spod naszych rąk wyszła :- ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) )- ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa

Ostra na Słodko
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 328

wzdłuż tworząc kieszonkę.  Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś.   Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy

Ostra na Słodko
Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami 151

Uwielbiam ser biały i zawsze mam go w lodówce!Staram się jeść go kilka razy w tygodniu i to nie tylko na „surowo” , ale również w postaci past na kanapki … racuszków np.  TYCH  … SERNIKÓW ( to wiadomo ;) ) , ale też właśnie w postaci takich knedelków.Robi się je w 15 minut i smakują rewelacyjnie!DO tego pyszny

Ostra na Słodko
Zupa ziemniaczana z pesto 198

parmezan ( jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ).Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę.Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto …  podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci

Ostra na Słodko
Ciasteczka z tahini 150

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe

Ostra na Słodko
Krem serowy z suszonymi pomidorami 208

pieprzem.Gotujemy ok.10 minut na bardzo wolnym ogniu.W tym czasie suszone pomidory zalewamy resztą oleju smakowego.Dodajemy posiekaną bazylię i odrobinę soli,a następnie ucieramy blenderem.Krem serowy podajemy gorący z pastą z suszonych pomidorów i pokrojonymi naleśnikami.Smacznego!Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem  produktu – Kujawskiego z ziołami

Ostra na Słodko
Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami 204

mieszamy ( miksujemy  ).Smażymy duże naleśniki na natłuszczonej patelni.Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ:Suszone pomidory drobno siekamy.Dodajemy ser feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. CAŁOŚC:Serowy farszem smarujemy nasze naleśniki po całości , zwijamy rulony.Każdy rozcinamy na 3 kawałki tworząc roladki.Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 201

Nie to nie jest żart!Na prawdę zrobiłam naleśniki z wędzoną makrelą i są to naleśniki wręcz uwielbiane w mojej rodzinie!Niesamowicie chrupiące i aromatyczne.Pasta z

Ostra na Słodko
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 189

będą miękkie ).Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podajemy gorące!Pycha!Smacznego!PS. mam nadzieję , że jeszcze nie raz uda mi się zwiedzić Włochy i zasmakować włoskiej kuchni!Viva La Pasta

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania