pasta - 17303 przepisów (strona:864/1154)

Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 199

Dzisiaj na blogu relacja fotograficzna z warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem "Kuchnia w parze ze zdrowiem" w Bosch Akademia Smaku w Warszawie.Warsztaty "Kuchnia w

Kulinarne przygody Gatity
CHEEZY POOFS – FALLOUT 2 – ptysie serowe Gougères 305

idealnie się dopełniają). Kiedy kolor będzie już odpowiedni, wyłączcie piekarnik i wyjmijcie blachę z ptysiami.PODANIEPtysie smakują najlepiej, kiedy są jeszcze ciepłe. Można je przekroić i używać jako bułek do past, twarożków itp., ale same też świetnie się bronią. Świetna przekąska do przegryzania podczas obskubywania przeciwników z kapsli w karcianą Karawanę.OM NOM NOM! * zdjęcie z gry pochodzi ze strony fallout.wikia.com

Nerds Kitchen
Słoneczne ratatouille z bakłażanem i cukinią 285

posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał powstać sos. Dodałam tam pokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej kiełbasy dobrej jakości. Wszystko dusiłam tyle czasu ile zajęło mi krojenie i podsmażenie warzyw.Warzywa z braku czasu wrzucałam oddzielnie

Z butelką mleczka w tle
Mój sposób na kokardki ze szpinakiem 399

właśnie w lodówce. Tym razem chciałam wykorzystać świeży szpinak w liściach. Do sosu użyłam:ok. pół litra domowego przecieru pomidorowegosłoiczka czerwonego pesto1 cebulikilku ząbków czosnkukiełbasykawałka gorgonzoliszpinakparmezanłyżkę ostrej pasty paprykowejzioła i przyprawyCebulkę, czosnek, kiełabaskę podsmażyłam, szpinak lekko zblanszowałam, wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i gotowałam razem mniej więcej kwadrans.Mararon ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie.Makaron podaję ZAWSZE wymieszany z sosem.Kilka porad:- wodę

Z butelką mleczka w tle
Makaron penne z sosem pomidorowym w wersji wege. 441

smaczne :)- ok. 10 cm białej części pora posiekane w cienkie talarki- 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę- 1/2 l. domowego przecieru pomidorowego- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej- włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę)- parmezan- kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą ilością wody i poddusiłam

Z butelką mleczka w tle
Razowe ciasteczka z wanilią 204

masła15 dag cukru pudru30 dag maki razowej1 jajo2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z  2 lasek wanilii, ew. cukier waniliowyszczypta soli1/2 łyżeczki sodyWanilia mielona, w laskach czy w paście znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.1.  Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki z wierzchu każdego kółeczka. Waniliowe ciasteczka układać

Apetyczna babeczka
Roladki z Łososia Wędzonego 317

przygotowania:Serek mieszamy z musztardą, majonezem i przyprawami. Na foli aluminiowej układamy płaty łososia tworząc z nich prostokąt (tak aby jeden kawałek zachodził na drugi). Na łososia wykładamy przygotowaną pastę i zwijamy jak roladę (można do tego celu posłużyć się matą bambusową do robienia sushi). W takiej formie odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie roladkę kroimy

Słodka Strona
Makaron po Grecku 253

Makaron po Grecku (Spaghetti) to włoskie danie z greckim akcentem. Popularne dla kuchni greckiej składniki takie jak oliwki i ser feta idealnie komponują się z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;)Makaron po Grecku - Składniki

Słodka Strona
Alma: Roladki z grillowanej cukinii 191

brązowa. Następnie trzeba pokroić warzywo w cienkie plastry.Pokruszony ser feta i drobno posiekaną natkę pietruszki wystarczy skropić sokiem z cytryny i wszystko delikatnie wymieszać. Plastry cukinii należy posmarować przygotowaną pastą oraz dodać liście świeżego szpinaku i bazylii.Doprawić do smaku cukinię szczyptą pieprzu i soli, zrolować plastry i danie gotowe do degustacjiŹródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/25875/#sthash.fuSbZJf6.dpuf

WojnaNaSmaki.pl
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 164

7. września w Gorzowie Wlkp. odbyło się Spotkanie Blogujących Babeczek. Udział w nim wzięły:CzarodziejkaCholera NaczelnaCholera JasnaBalsamowoKlusiKruszynkaRossnettDreszkaOlkaAnna WPaprykensAsiaoraz ja :)Gościło nas Bistro Alibi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 273

sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu:czekolada ciemna (53% kakao),czekolada biała,czekolada mleczna,mleko zagęszczone,mleko zwykłe,mleko w proszku pełne,cukier puder,pasta z orzechów laskowych,olej,E 202.Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego unikam oraz do składnika konserwującego E 202. Poszukałam trochę informacji na temat E 202 i znalazłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 178

mielenia. Ustawić grubsze sitko, żeby nie zmieliło się na miazgę, powinny być wyczuwalne grudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako pastę do kanapek, ale można też ułożyć w foremce, wierzch przykryć na przykład plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów (tak tak) czy to tart :) Polecam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Andrzejkowe szybkie przysmaki 241

żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets'y z sosem musztardowo-miodowymZupa serowa po studenckuNa zimno:Sałatka z boczkiem i jajkiemTortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoliŁososiowa przekąska na szybkoNa słodko:Błyskawiczny jabłecznik sypanySkubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocamiGruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowymŻyczę wszystkim udanej zabawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Danie na specjalne okazje! 167

przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem.   Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam bekonu wcześniej go przysmażam na suchej patelni z każdej strony po kilka minut.  Większe zwinięte roladki kroję na pół

NA MOIM TALERZU
Cebula 213

mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp.zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz

Klaudynkowa kuchnia