ciasto jest treściwe i bogate w wartościowe składniki takie, jak białko i błonnik. Aha, no i jeszcze jedno. Ta wersja nie zawiera cukru – w jego rolę godnie wciela się pasta daktylowa, która nie tylko nadaje ciastu cudownej słodkości, ale też sprawia, że ma intensywny, karmelowy posmak. Brownie najczęściej przyjmuje formę płaskiego ciasta podawanego na ciepło lub zimno
Roślinna - blog wegańskiprawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną pyszną propozycję. Mianowicie niebanalną ryżową sałatkę z kapustą i sosem tahini . Mnie skusiła w niej moc orzechów, żurawiny oraz ukochanej pasty sezamowej, która pojawiła się tutaj w formie niecodziennego dressingu. I kto by pomyślał, że z kapusty można wyczarować takie cuda? :) Więcej roślinnych przepisów możecie znaleźć na TARGU SMAKU . Raz jeszcze
Food Squaremieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam przygotować dodatkowo pastę chili na bazie koncentratu pomidorowego (wystarczy łyżkę koncentratu utrzeć z oliwą do oliwek i szczyptą płatków chili oraz doprawić odrobiną cukru i soli) SMACZNEGO... ... i umiarkowania w jedzeniu, którego mi zabrakło
Kuchnia po mojemuobgotowałam przez ok. 5 minut, rozdzieliłam na drobne różyczki i zasypałam chili. Cebulę drobno posiekałam. Resztę składników starłam na grubej tarce. Podzieliłam wyrośnięte ciasto na 2 części. Wywałkowałam. Posmarowałam pastą pomidorową i wyłożyłam nadzienie. Zalepiłam pierogi. Znowu wyszły gigantyczne. Jeśli chodzi o sos pomidorowy i czosnkowy to odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie
Kuchnia po mojemuokazji World Pasta Day także w mojej kuchni zagościł makaron. Tym razem w zupełnie nowej odsłonie. Aby z tej okazji menu było choć trochę świąteczne postanowiłam przygotować coś czego wcześniej nie robiłam - cannelloni. Żeby było jeszcze ciekawiej zdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego
Kuchnia po mojemudrinku. Zalewa wodą z rumem i sokiem z limonki. Równie dobrze możemy ogołocić miętę doniczkową z listków i zblendować je z dużą ilością cukru i odrobiną wody. Powstanie gotowa pasta miętowa do produkcji drinków. Choć estetyczniej prezentuje się wersja z całymi listkami, cząstkami limonki i kruszonym lodem. Przy domowej produkcji drinka można pokusić się o eksperymenty z proporcjami, składnikami
Kuchnia po mojemułyżka oliwy Przygotowanie: Umyte warzywa kroimy: marchew w paski (szybciej zmięknie), papryki w paski, a cebulę w pióra. Przyprawy mieszamy z miodem i oliwą. Warzywa mieszamy z powstałą pastą. Pieczemy w zawiniątkach z folii aluminiowej ok 30 - 40 minut. Jest to bardzo podstawowa wersja - do przygotowania również w warunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami
Kuchnia po mojemuczosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy chili w proszku lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy na papierze do pieczenia - ok 12 minut
Kuchnia po mojemupotrzeby dolewamy odrobinę wody. Ciasto pozostawiamy a ok 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placki dopasowane rozmiarem do posiadanych blaszek.Teraz wystarczy tylko przystroić pizzę pastą pomidorową i ulubionymi dodatkami. Zdrowsza od pszennej wersja, a równie pyszna. Ciasto pięknie wyrasta (dosłownie słychać jak rośnie;) Polecam
Kuchnia po mojemuszpinak blendujemy na gładką masę.Jajka siekamy drobno. Dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majonez - do uzyskania kremowej konsystencji. Smarujemy pieczywko - najlepiej ciemne i wieloziarniste i wcinamy ze smakiem. Pasta ta powstała jeszcze zanim stało się wiadomo co. Miałam wtedy "smaka" na szpinak, a że czwartek wieczór był, to tak zrodził się pomysł na wkomponowanie go do menu. Zaniosłam dziewczynom
Kuchnia po mojemuŁycha smaków 2. Joanna Okładko 3. Aleksandra Kuźbida 4. Agnes 5. Matleen Zdecydowałam się też na przyznanie 3 dodatkowych książek, które trafią do: Małgorzata Tokarska Lucy Malinka Past Na maila anna.pastuszka2@gmail.com proszę wysłać dane kontaktowe do przesyłki (Imię, nazwisko, adres) Na maile czekam do środy. W przypadku braku zgłoszenia, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka tylko na terenie Polski. Dziewczyny
Mój Smak na ŻycieProsta i szybka w przygotowaniu pasta z jaj. Jest ona rewelacyjna dla wszystkich miłośników jajek. Świetnie pasuje do pomidorów i oliwek. Składniki: 5 jaj ½ małej cebuli 1 łyżeczka musztardy 1 – 2 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać
Mama Gotujesię z Wojtkiem, że na śniadanie jemy albo parówki (tak wiem... ale my lubimy), jajecznicę lub jajko na miękko :) Trzeba coś zmienić :) Dziś nadchodzi poranek zmian :) Zapiekane bułeczki faszerowane pasta tuńczykową z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 4 duże bułki (wysokie) 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 1 opakowanie białego sera ze szczypiorkiem 0,5 cebuli 4 jajka sól, pieprz, papryka Odcedzić
MarciochaKucharzyZaszalałam - Zrolowałam:P Wrap z liści nori z humusem SKŁADNIKI: 4 liście nori hummus- pasta z cieciorki pierś z kurczaka paluszki z surimi roszpunka czerwona papryka papryka chili szczypiorek czosnek sól, pieprz, kurkuma Pierś z kurczaka posiekać na kawałki gysosowe i podsmażyć w przyprawach na grillu lub patelni. Surimi i paprykę pokroić w paseczki, natomiast papryczkę chili, szczypiorek
MarciochaKucharzyMoje ulubione warzywo strączkowe z aromatyczną hiszpańską kiełbasą chorizo SKŁADNIKI: 100 g ciecierzycy 1 cukinia 1 cebula kolorowe papryki 4-6 pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, pasta paprykowa, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, oliwa kuskus Ciecierzyce moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin i następnie gotować przez 45 minut w lekko osolonej wodzie, aż ciecierzyca będzie
MarciochaKucharzy