Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim
Nie tylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny
Autor
Iwona
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
gulasz, makaron, makarony, mięso, rosół, zupa pomidorowa, sosy, jabłka, ser, ogórek, pasta, ziemniak, ziemniaki, pasty, ogórki, zapiekanki, zapiekanka, włoska, susz, obiad, mięso duszone, wołowina, zapiekanka z serem, ziemniaki na obiad, sos do makaronu, dania z makaronem, gulasz wołowy, pieczone ziemniaki, zapiekanka makaronowa, gulasz pomidorowy
Inne przepisy z Smakowity Blog Kulinarny
Dodaj komentarz