Zupa- krem z dyni z prażonymi pestkami! 214piżmowej - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - świeży imbir - łyżka ostrej przyprawy curry indyjskie - 2 szczypty cynamonu - 1/3 papryczki chili - 2 szczypty przyprawy sumak - 1 łyżeczka pasty cytrynowej - 100 ml mleka kokosowego - 100 ml śmietanki 18% - 750 ml wody ponadto: pestki z dyni i ser np. feta W garnku na oliwie podsmaż wraz z dynią, posiekany czosnek
SMYKWKUCHNI
Curry z wołowiną, mango i warzywami. 251Pomysł był na curry. Najlepiej na lenia, czyli z wolnowara. Trzeba było tylko wymyślić z czym ma być. Padło na wołowinę, rożne warzywa i mango –
slodkokwasnapl
Pieczony udziec z indyka 262udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki. Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć
Kuchcik gotuje
Perliczka w winie z wolnowaru 276łyżki mąki Sól i pieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek łyżka pasty pomidorowej 5 szalotek 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1 i 1/2 szklanki czerwonego wina gałązka pietruszki, tymianku, liść laurowy przygotowanie Wolnowar rozgrzać , zgodnie z instrukcją. Perliczkę
Stare Gary
"Włoska" grochówka z ciecierzycy 282dużo delikatniejsza w smaku. W wersji bezmięsnej wystarczy pominąć boczek z kiełbasą , by uzyskać wersję wegeteriańską. Jak perfekcyjnie ugotować ciecierzycę przeczytaj : tutaj . W tym poście znajdziesz przepis na specjalną pastę do namaczania ciecierzycy. Składniki : 250 g ciecierzycy 200 g boczku - opcjonalnie 2 kiełbaski śląskie - opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki 2 - 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 l wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Podróże kulinarne - Tunezja 228kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki oraz różnego rodzaju bułeczki, np. z czarnuszką. Dodatkiem do większości potraw jest harissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji
Zawsze głodna!
Domowe sushi 252płatów nori ryba (u mnie po trochu łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym i surimi) ogórek awokado kremowy serek o smaku naturalnym prażony sezam (biały, czarny lub mix) pasta wasabi imbir marynowany sos sojowy miska z zimną wodą mata bambusowa Ryż płuczemy kilkakrotnie, aż odlewana woda będzie przejrzysta. Przesypujemy go do garnka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i stawiamy na kuchence
Zawsze głodna!
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 243pietruszki Odrobina oleju rzepakowego Jedna łodyżka selera naciowego Pół szklanki suchej ekologicznej komosy ryżowej 3 kolory Symbio Ulubione przyprawy (polecam sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek) Czarnuszka Łyżka tahiny-pasty sezamowej Łyżka melasy z granatem Łyżka wody Batat, marchew i pietruszke myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy
Zawsze głodna!
Wegetariańskie lasagne 238mrożonych ugotowanych wcześniej na parze sos beszamelowy. Jak wykonać? Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania -masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra i ciaglę mieszając doprowadziłam do zagęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszk. Oraz garść serów tartych. Mieszając doprowadziłam do zagęstnienia. Beszamel należy
Z Kuchni Do Kuchni
Strucla z serem, truskawkami i brzoskwiniami 245mąki pszennej typ 550 - 80 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko NADZIENIE - 200 g twarogu półtłustego - 40 g cukru pudru - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka pasty waniliowej - żółtko - truskawki i brzoskwinie - brązowy cukier jajko do posmarowania wierzchu Letnie mleko, drożdże oraz łyżkę cukru umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż mieszanina
dom-agi.pl
Pieczarkowa pasta kanapkowa 216bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam o krok dalej i zrobiłam pastę kanapkową. To świetny przykład jak zmiana jednego, zdawałoby się nieznaczącego składnika, może zmienić smak całej potrawy. Wino Marsala
Gotuj z Blue Raven
Jak zrobić guacamole? 196Ostatnio pisałam o awokado. Grzechem byłoby, gdybym nie podała Wam przy okazji przepisu na wykonaną na bazie tego owocu klasykę gatunku - guacamole. Tę pyszną pastę możecie jeść na kanapkach, grzankach czy z kawałkami świeżych warzyw. Pamiętajcie, żeby przygotować ją w niemetalowej misce, w przeciwnym wypadku owoc ściemnieje. Składniki: 2 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1/2 cytryny 6 pomidorków koktajlowych
Powiedz dietom nie
Fusilli z bakłażanem i pomidorami 258Moja wersja pasta alla Norma czyli makaron z bakłażanem i pomidorami :) SKŁADNIKI 300g pełnoziarnistego fusilli (świderki) 1 większy bakłażan 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz 2 łyżki posiekanej bazylii tarty parmezan lub inny ser (np. corregio, pecorino ) oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy
Moje Kuchenne Rewelacje
Sushi 291łososia ugotowanego na parze i wystudzonego ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) szczypiorek papryka pokrojona w paski kanapkowy serek śmietankowy sos sojowy pasta wasabi dodatkowo: mata do zwijania sushi Przygotowanie: Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie (aż z przezroczystego zrobił się białawy), wrzuciłam do garnka i zalałam zimną wodą ok. 2 cm ponad poziom
Kulinarny Pamiętnik
Sałatka śledziowa po meksykańsku 269Osobiście uwielbiam jeść rybę w każdej postaci. Często robię rybne pasty i sałatki do pracy, bo po takim śniadaniu czuję się rewelacyjnie :-) Tym razem ryba w otoczeniu wielu dodatków z pikantnym akcentem. SKŁADNIKI 8-10 śledzi matiasów 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1/2 słoika papryki konserwowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka
Passions hobbies life