Dutch Crunch Bread czyli Tygrysi chleb 725także bardzo dobrze smakuje. Może się on wydawać skomplikowanym do wykonania ale zapewniam, że takim nie jest. Efekt popękanej skórki otrzymujemy dzięki grubemu i dokładnemu posmarowaniu chleba pastą przygotowaną na bazie mąki ryżowej. Chlebek ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika;) Przepis pochodzi ze strony "Bernika- mój kulinarny pamiętnik" . Serdecznie polecam;) Zaczyn: 90 g mąki
Krakowskie smaki Ani
Grzaneczki z pieczonym burakiem 157200st C przez 1 godz, aż będzie miękki. Wystudzić, zmiksować z parmezanem i łyżką oliwy, doprawić do smaku solą. Przygotować grzanki ( u mnie okrągłe lub kanciate ) posmarować każdą pastą buraczaną, nałożyć kleksa fety lub koziego serka, odrobinę orzecha i udekorować tymiankiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Gaździnka warzy
Mięsna pasta do pieczywa 366pieprz Przygotowanie: Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, wło żyć do miski. Dodać majonez drobno pokrojone ugotowane jajk a . Wszysko razem wymieszać. Paprykę drobno pok r oić, dodać do pasty. Przyprawić , dodać chrzan i............................ Smacznego Świ erze pieczywo , herbatka z cytrynką ...tak to można zaczynać dzień
Gaździnka warzy
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 225żytnio-orkiszowy na zakwasie. Trzy rodzaje mąki, nasiona chia, pestki dyni, słonecznika i sezamu oraz płatki czosnku niedźwiedziego. Znakomity z oliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem , różnymi pastami i pasztetami. Rezygnując z czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi konfiturami (np. z pomarańczowo-imbirową lub z czeremchy i czekolady ). Gorąco polecam :) Czas przygotowania
SzczyptaSmaQ
Pasztet z Fasoli Mung 203zmiksowaniu spróbowałam masy i jeszcze doprawiłam do smaku. Tak na marginesie wspomnę, że masa jest tak dobra, że tak pomyślałam, że gdyby nie dodawać surowego jajka, wyszła całkiem smaczna pasta :) Jednak ja trzymałam się planu, miał być przecież pasztet :) Tak więc foremkę keksówkę dziecko mi ładnie wysmarowało olejem, wyłożyło papierem i lekko posypało bułką tartą, a ja do tej foremki
Blondynka Gotuje
Paradoks czyli odchudzona oponka. 292cztery równe części. Oponki pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Część I – zwykłe oponki serowe, pieczone. Do ciasta dodałam ziarenka z jednej laski wanilii. Możecie dodać pół łyżeczki pasty waniliowej lub pominąć ją całkowicie. Rozwałkowałam, wykroiłam i do pieca. Część II – oponki z marchewką, szafranem i pomarańczą. Marchewkę zawinęłam w folię i upiekłam w piekarniku do miękkości. Zmiksowałam ją razem
ladykitchen
Pasta jajeczna i sałata ze śmietaną 158Składniki: Pasta: 5 jajek 1/2 cebuli 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Sałata: 1 sałata 3 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 pęczek szczypiorku 5 łyżek kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo, ściągnąć skorupkę i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 2.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 3.Ogórka obrać
A Ty Smakuj Mnie
CZERWONO, CIEPŁO, OSTRO 204zalać bulionem, doprawić do smaku i gotować ok. 15 minut, aż soczewica i marchewka będą miękkie. Na końcu doprawić do smaku, jeśli ktoś lubi wersję ostrzejsza można dodać odrobinę pasty curry. Smacznego
KUCHARNIA
ZWIJAM WARZYWA 230świetnie smakowałyby też w wersji orientalnej, doprawione curry, kuminem, itp.). Na koniec dodać sok z cytryny, aby podkręcić nieco smak warzyw. Po usmażeniu przestudzić i zmiksować na dość gładką pastę. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach. Można podawać od razu. Ja zapiekałam je z odrobiną sosu pomidorowego i żółtym serem. Smacznego
KUCHARNIA
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 191talerze dodatkowo skrapiając oliwą. Smacznego! * przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA 5/2009, wprowadziłam moje drobne zmiany. ** ten przepis to moja propozycja do akcji Smacznie i pomidorowo oraz Viva la pasta
KUCHARNIA
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 227niepoprawną gadżeciarą. Gadżety spotykamy niemal wszędzie. Służą do wszystkiego. Obieraczka z pojemnikiem na obierki, prowadnica do krojenia równych plasterków, nożyczki z 5 ostrzami, zwijak do tubki z pastą, rozciągacz do obuwia czy solarny odstraszacz kretów (cokolwiek to jest, brzmi groźnie i jeśli nie kreta, to mnie na pewno odstraszył!). Niemal co krok atakują nas reklamy i gazetki
KUCHARNIA
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 248przestudzić, usunąć liście laurowe i plastry cytryny, odlać część oliwy (ok. 1/3 ) - można wykorzystać ją do sałatek, czy innych celów, a resztę przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Gotową pastę można spożywać od razu lub przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. * przepis na biscotti zmodyfikowany na podstawie tego przepisu - klik. ** przepis na czosnkowe confit pochodzi z tej strony
KUCHARNIA
TU I TAM nr 23. Zielony talerz jednorazowego użytku, czyli avocado w zestawie dla 2 osób 230pół i usunąć pestkę. Z każdej połówki ściąć czubek, tak by powstał dość gruby plaster avocado. Miejsce po pestce powiększyć wydrążając część miąższu - można go użyć do sałatki, pasty, itp. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwę i ułożyć na niej plastry avocado. W środek każdego plastra wbić jajko, nakryć pokrywką i trzymać na średnim ogniu do momentu aż białko się zetnie
KUCHARNIA
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 333smażymy cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. Zalewamy bulionem , dodajemy resztę sosu sojowego, pieprz seczuański i łyżeczkę cukru pudru. Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody na gładką pastę, wlewamy do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 minutę. Delikatnie wrzucamy rybę i na wolnym ogniu podgrzewamy ok. 2 minuty. Podajemy gorące posiekane świeżym szczypiorkiem. Smacznego
Ostra na Słodko
Churros z cynamonem 369Dodatkowo: 1/2 litra oleju rzepakowego 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Rozpuszczamy masło w rondlu, wsypujemy mąkę i stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta pasta podobna do puree ziemniaczanego. Cukier mieszamy z cynamonem i wysypujemy na płaski talerz. Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką
Smakowity Blog Kulinarny