ząbki świeżego czosnku 1 cebulka makaron typu noodle lub makaron ryżowy/shirataki sos 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu teryaki (można pominąć) 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru lub galangalu mielonego 1 papryczka chilli bez pestek lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne dodatkowo szczypiorek
DefinicjaSmakulekko się w nią wbił) i przekręcamy go, usuwając tym samym pestkę. Awokado wydrążamy łyżeczką i miąższ przekładamy do miseczki. Następnie rozdrabniamy go widelcem tak aby zaczęło przypominać pastę. Czosnek przeciskamy przez praskę, czhilli oraz cebulkę drobniutko siekamy i dodajemy do awokado. Na koniec dodajemy sok z limonki (dodałam sok z 1/3 owocu), dzięki któremu awokado jest smaczniejsze
DefinicjaSmakudrobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aby wydobyć z niej słodycz. Pomidory i czerwoną cebulę łączymy z serem feta i całość rozgniatamy widelcem. Gotową pastę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy roladki z każdej strony
DefinicjaSmakuwładamy je do oddzielnej miszeczki. Szynkę kroimy w drobniutką koszteczkę. Szczypiorek drobniutko siekamy. Dodajemy do żółtek. Żółtka, szynkę i szczypiorek oraz chrzan i majonez mieszamy przy pomocy widelca tworząc pastę. Powstały farsz przy pomocy łyżeczki nakładamy do połowek jajek. Nadziane jajka posypujemy sczypiorkiem i ewentualnie posypujemy czarnym sezamem. Smacznego
DefinicjaSmakukoktajlowych 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej kolendry 1-2 łyżki ketchupu dobrej jakości świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na paluszki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę ( jeśli mamy blender o niskiej mocy, lepiej zrobić to blenderem ręcznym tzw. żyrafą). Z powstałej masy formujemy paluszki rybne i obtaczamy w mące. Jajko roztrzepujemy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą
DefinicjaSmakusmaku/ksylitolu/syropu z agawy 3-4 łyżki mleka w proszku 1 łyżka oleju słonecznikowego (opcjonalnie) 50-80 ml mleka laskowego (lub wody) 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Orzechy nerkowca umieszczamy w blenderze i miksujemy na masło. Jeśli na początku blender będzie miał problem z okiełznaniem orzechów dodajemy łyżkę oleju. Kiedy orzechy zmienią się
DefinicjaSmakuSoczewica daje w kuchni nieskończoną liczbę możliwości - zupy, pasty, pasztety, potrawki - do wyboru do koloru. Ja wybrałam najprostrzą wersję jej przygotowania, czyli sałatkę, ale nie byle jaką, bo ognistą z chilli, gorgonzolą i pieczonymi pomidorkami ;) Całość smakuje wybornie, a przy tym świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Polecam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka brązowej soczewicy gotowanej na parze
DefinicjaSmakuprawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :) SKŁADNIKI (ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo 1/2 dojrzałego mango 1 żółta papryka 1 cukrowa
DefinicjaSmakunaleśników 10 łyżek nutella 400 ml pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oczyszczonej sody 1 łyżeczka soli 275 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty masło lub olej do smażenia Przed rozpoczęciem smażenia naleśników przygotuj medaljong z nutelli. Rosmaruj po łyżce nutelli w kształcie medaljonu na folii i włóż do zamrażalki. Zamrożone medaljong oderwij
codojedzenialubię nudy w kuchni, dlatego cieszą mnie różne akcje tematyczne w znanych sieciówkach. Dzięki nim można czasami znaleźć godne uwagi nie tylko produkty, ale także przepisy. Dzisiejsza pasta pochodzi z propozycji Biedronki z gazetki Odkryj smaki krajów Morza Śródziemnego. Ps. Czy wy też macie manię zbierania różnych gazetek z przepisami? :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek Opakowanie świeżego makaronu
Fabryka pomysłówbędzie odpowiednio słodki. W tym roku dżem truskawkowy zrobiłam z dodatkiem wanilii – świetnie pasuje do truskawek. Jeśli nie macie wanilii w laskach, można użyć do dżemu 1 łyżeczkę pasty lub 1-2 łyżki ekstraktu albo pominąć ten smakowy dodatek. Dżem truskawkowy: 2,5 kg truskawek – słodkich i dojrzałych 0,5 kg cukru ziarenka z jednej laski wanilii
Poezja smakuZnudzeni ciągle tymi samymi kanapkami? No to czas na kolejną nietypową i bardzo zdrową pastę kanapkową. Do dzieła! Składniki: 200 g ziaren słonecznika 5 ząbków czosnku 5-6 łyżek oliwy z oliwek garść kiełków słonecznika do posypania sezam i mak do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: - słonecznik umyć, namoczyć 10 minut - słonecznik zagotować w świeżej
Pora na pora i pomidorapatyczki od szaszłyków. Upiec w piekarniku lub grillować na patelni czy grillu. Przygotować sos. Czosnek, papryczki, liście laurowe i sól zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Następnie powstałą pastę wymieszać z pietruszką, oregano i bazylią. Dodać sok z cytryny / limonki oraz oliwę i wymieszać. Odstawić sos do przegryzienia
Sto kolorów kuchnijagodzianka" Jesteś głodny, nie masz czasu – zrób makaron w stylu włoskim! Makaron w pomidorach to jedno z najłatwiejszych i najszybszych … Przeczytaj cały artykuł Post Makaron w pomidorach (Pasta con pomodori) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwspólny wieczór z ukochana osobą przed telewizją, jak i wielkiej imprezy. 5, Ciasteczka i babeczki, orzeszki fajne do poczęstunku dla niezapowiedzianych gości jak i tych zapowiedzianych. 6. Pasta z czarnych oliwek fajny dodatek do kurczaka 7. Karczochy, które nie wiem jeszcze jak smakują i jestem dalej w poszukiwaniu inspirację na nie:) Niedługo będą przepisy z każdym produktem oddzielnie tylko
pichciszto