Pieczone buraki - dodatek do koktajli, obiadu, sałatek jak i ciast 224pierzynką, czyli niezawodne połączenie smaków - śledzi, pieczonych buraków i gotowanych jajek (przepis TUTAJ ) 5. Piersi kurczaka wraz z dodatkiem buraczków podane z białym ryżem (przepis TUTAJ ) 6. Pasta z pieczonym burakiem, koperkiem i serkiem naturalnym (przepis TUTAJ ) 7. Buraczki po belwedersku wraz z dodatkiem rodzynek (przepis TUTAJ ) 8. Brownie z burakami - puszyste, miękkie i bardzo smaczne! (przepis TUTAJ
Ugotować
Nagi tort oreo 1174dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g mascarpone 3/4 małej puszki słodzonego mleka skondensowanego Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach wlewać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji ( Ma być stabilny krem) Poncz do nasączenia 1/2 szklanki wody
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekoladowa krajanka z lukrecją 236Czekoladowa krajanka Składniki: foremka o rozmiarach 20 cm x 30 cm 270 g pszennej mąki 2½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki waniliowej pasty 150 g masła, rozpuszczonego 250 g cukru 4 jajka 150 ml mleka szczypta soli Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 200 g cukru pudru 150 g masła, miękkiego
codojedzenia
Pasta na kanapki z wędzonego łososia 212Coś innego na kanapki,pyszna pasta którą zrobicie w 5 min. polecam gorąco!! Składniki: 100g wędzonego łososia(w plastrach) 150 g twarożku kremowego(ja daję Mój ulubiony) łyżeczka majonezu pół łyżeczki musztardy miodowej sól,pieprz do smaku 3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku (można również dodać odrobinę koperku) Przygotowanie: twarożek,łososia,majonez i musztardę rozdrabniamy blenderem,doprawiamy solą i pieprzem (sól
Swojskie jedzonko
Pasta serowa z makrelą 211piątkowe śniadanie poleca się pasta serowa z makrelą :) Składniki: - 500 g twarogu półtłustego - 6 jajek ugotowanych na twardo - 1 duża makrela wędzona - 1 średnia cebula - 2 łyżki majonezu - 1 mały jogurt naturalny - sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę i jajka kroimy w kostkę. Makrelę obieramy z ości i drobno kroimy. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojoną cebulę, jajka oraz makrelę. Do masy
Zainspirowana w kuchni
Udziec barani w sosie śmietanowym z wolnowaru 209kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki - opcjonalnie 2 łyżki masła przygotowanie Udziec umyć i osuszyć. Czosnek utrzeć na miazgę z solą - najlepiej w moździerzu. Mięso posmarować ze wszystkich stron pastą czosnkową, wnętrze (od strony wyciętej kości) posypać igiełkami rozmarynu, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Ułożyć w naczyniu. Polać oliwą, przykryć naczynie folią, wstawić
Stare Gary
Domowe kiełki w słoiku – witaminowa bomba zdrowia! 213wykiełkowały. Z łatwością można zebrać je sitkiem z powierzchni wody. Następnie kiełki należy osuszyć ręcznikiem papierowym i przechowywać w lodówce do 7 dni. Kiełki rewelacyjnie pasują do kanapek, past, koktajli, sałatek, surówek, zup oraz twarogu. Możesz je dodać praktycznie do każdego dania. Smacznego
Mojewlasne.pl
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 263wielkanocny stół co roku podaję jajka faszerowane. W te Święta podałam jajka nadziane pastą z wędzonego łososia. To z jakim farszem je zrobicie zależy tylko od Was i Waszych upodobań smakowych. 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól świeżo mielony pieprz Ugotowane jajka obrać
Kolorowa kuchnia Elki
A jak Amplio, czyli zdrowa żywność i nie tylko 211ciekawa. Każdy coś dla siebie znajdzie ciekawego. Mnie zaskoczył dział, w którym są produkty, z których można samemu stworzyć ekologiczny proszek do prania, płyn do płukania, antyprespirant a nawet pastę do zębów! To wszystko w kategorii "Zrób to sam". Kategorii jest o wiele więcej, bo są tez napoje, sól, herbata, kasze, mąki, nawet zakwaski do produkcji jogurtów i wiele wiele
Blondynka Gotuje
Kasza bulgur z suszonymi pomidorami, papryką i czarnymi oliwkami 182osób) - 1 szklanka kaszy bulgur (przed ugotowaniem) - 1 czerwona papryka - 10 kawałków suszonych pomidorów - 1 garść czarnych oliwek - 0,5 pęczka kolendry - 1 łyżeczka pasty harissa - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 łyżeczki soli - 1 limonka S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Kaszę
Gocha gotuje!
Puree z bobu z natką pietruszki 158bób gotujemy, obieramy, miksujemy z pozostałymi składnikami. dekorujemy kilkoma kroplami oliwy i posiekaną natką. konsumujemy jako dodatek do ryby, mięsa lub jako pasta kanapkowa
Gocha gotuje!
Tagliatelle all' arrabbiata 192osób) - 250 g makaronu tagliatelle (u mnie pasta fresca mamma mia z lidla) - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 garść bazylii - 0,5 łyżeczki soli S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: makaron gotujemy
Gocha gotuje!
Bakłażan nadziewany kaszą bulgur z kozim serem 236osób) - 1 bakłażan - 3/4 szklanki kaszy bulgur - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 0,5 pęczka natki - 100 g sera koziego - 1 łyżeczka pasty harissa - 1 łyżeczka soli S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. bakłażana przekrawamy na pół, wydrążamy
Gocha gotuje!
Pęczak z cukinią, papryką i selerem naciowym 153osób) - 200 g kaszy pęczak - 1 cukinia - 2 białe papryki - 5 łodyg selera naciowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka sałatki mechouia (pasta z papryki, można ją zastąpić inną pikantną przyprawą) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: kaszę gotujemy, warzywa kroimy w kostkę
Gocha gotuje!
Hummus z soczewicy z curry 141osób) - 1 szklanka zielonej soczewicy - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pasty sezamowej tahini - 5 łyżek oliwy z oliwek - sok z 0,5 cytryny - 0,5 łyżeczki curry - 0,5 łyżeczki soli - warzywa do maczania (u mnie seler naciowy i endywia
Gocha gotuje!