pozostałe obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kurczaka i włożyć na min. godzinę do lodówki. Jeżeli używamy allioli - pastą allioli smarujemy dokładnie kurczaka i tak odkładamy do lodówki (bez przygotowywania marynaty). Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wyłożyć umyte i podzielone na różyczki brokuły (można także użyć mrożonych
Zielona Kuchniajest kolorowy, pożywny i rozgrzewający, po prostu comfort food. Kurczak curry Składniki: na 4-6 porcji 1 puszka kokosowego mleka 500 g filetu z piersi kurczaka 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 łyżki tajskiej soi 2 łyżki rybnego sosu 450 g dyni, u mnie Olga mała paczka baby szpinaku, 70 g 3 łyżki soku z limonki ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Coleslaw
codojedzeniałyżka oliwy 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu pęczek szczypiorku pęczek pietruszki Składniki na sos z tahini i zieloną pietruszką: 1/2 szklanki pasty tahini 2 i 1/2 Łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki wody pół pęczka pietruszki zielonej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 180g jogurtu typu greckiego szczypta
Kurnikowołyżkami wrzątku, non stop mieszając. Odkładamy na około 5 minut. Banan trzemy na tarce na dużych oczkach. Łączymy wszystkie składniki. Pieczemy placuszki na patelni bez tłuszczu. Podajemy posmarowane pasta z kiwi
Szkrab Je SamKUCHNIA ORIENTALNA KURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM I PIETRUSZKĄ! Uwielbiam smaki różnych kuchni świata, ale mam kilka ulubionych, jak kuchnia libańska i wszelakiego rodzaju pasty do chleba, hummus czy sałatka tabbouleh , kuchnia chińska, która zaskakuje każdym kęsem, czy szeroko pojęta kuchnia azjatycka. Dzisiaj właśnie takie połączenie kilku najlepszych smaków w jednej pysznej misce! Dobry makaron, przepyszny kurczak
SMYKWKUCHNIdowolny stopień rozdrobnienia. W razie potrzeby dolać więcej wody i ponownie chwilę miksować. Koktajl wzmacniający: 1 jabłko 1 brzoskwinia 1 gruszka 1 łyżka łuskanego słonecznika spora szczypta mielonego cynamonu pasta z kurkumy na czubku noża ok. 200 ml wody Słonecznik lekko podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Jabłko i gruszkę przekroić, usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić na mniejsze kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennaostatniej nie trzeba obierać ze skóry. Dynie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu miksujemy na gładką masę. Tak przygotowana dynię można wykorzystać do pasztetów, past, sosów i deserów. Po upieczeniu można ją przechowywać 3 dni w lodówce. po tym czasie dynia fermentuje. Najlepiej taką masę zamrozić. Cebulę i por siekamy i podsmażamy na maśle
Przysmaki Karolkirazem po ugotowaniu rosołu zostaje nam mięso. Oczywiście nie jest to dla nas żaden problem. Często ląduje ono w sałatce, w naleśnikach czy w potrawce. Tym razem trafiło do pasty do chleba. W towarzystwie jajek i szczypiorku. Wyszło pysznie. Polecam gorąco :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka keczupu mały pęczek
My simple kitchenzimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka ( z dużych jajek) Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek, jędrnych i kwaśnych 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu 2 łyżki cukru sok wyciśnięty z jednej małej cytryny 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cynamonu Beza: 3 białka 150 g cukru Przygotowanie ciasta: Mąkę
Słodka Strefatamtej kuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La Manche. Drożdże do jedzenia nie są najsmaczniejsze, ale w postaci past czy sosów zyskują na wartości. Tym bardziej, że są bogate w witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby nie słodzić za dużo. Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze
Kryzysowa Książka KucharskaBłyskawiczna i syta tradycyjna włoska pasta, czyli makaron z lekko pikantnym sosem Amatriciana, którego główne składniki to podsmażone wieprzowe podgardle (guanciale) i pomidory. Nie może w nim zabraknąć również twardego owczego sera pecorino romano. Nazwa sosu pochodzi od niewielkiego włoskiego miasta Amatrice w rejonie Lacjum. Składniki na 2-3 porcje: 300 g makaronu spaghetti 400 g pomidorów z puszki
wyzwania kuchenneKolejna , świetna pasta do kanapek , prosta w wykonaniu i pioruńsko dobra , zwłaszcza z bułeczkami z soczewicy ( przepis niedługo na blogu ).Przepis pochodzi od mojej przyjaciółki Kasi M.za co jej bardzo dziękuję. 25 dag.pieczarek 1 cebula Olej sól i pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu - ja dałam jedną łyżkę śmietany ********************************************************* Pieczarki i cebulę obrać i drobno zetrzeć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj chciałam Wam przypomnieć przepis na hummus z białej fasoli, chociaż słowo hummus, jest tutaj nad wyrost użyte. Bo hummus po arabsku to ciecierzyca, ale ta pasta w smaku bardzo przypomina właśnie hummus. Jest pyszna i wręcz idealna do kanapek! Przepis na moim blogu TUTAJ
SMYKWKUCHNIwiem jak u was,ale u mnie w domu co niedzielę musi być rosół-i co tydzień próbuję jakoś wykorzystać mięsko ,czasem robię potrawkę ,innym razem galaretkę czy pastę na chlebek-tym razem zrobiłam pasztet-znalazłam go w grupie kulinarnej i oczywiście troszkę zmieniłam i wyszedł pyszny...wilgotny,delikatnie kremowy,ale za razem bardzo dobrze się kroi Polecam gorąco
Swojskie jedzonkojeżeli chodzi o składniki mineralne to zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz selen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Na zdjęciu - pstrąg wędzony - polecany do kanapek lub past. Polecam kromkę ciemnego pieczywa obłożyć wędzonym pstrągiem i rukolą! Przepyszne połączenie! Pozdrawiam
MintTaste