kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, selenu oraz cynku. Czarnuszka może mieć szerokie zastosowanie w kuchni, możemy ją dodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego
Smak mojej kuchnimałych ciasteczek. 3 jajka - białka i żółtka osobno. 115 g masła 230 g czekolady - użyłam gorzkiej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 2/3 szklaki cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 2/3 szklanki mąki uniwersalnej 1/2 szklanki cukru pudru - do obtoczenia ciasteczek szczypta soli Piekarnik rozgrzać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrobię w kilku wersjach, z różnymi dodatkami, najczęściej same lub z dodatkami ogórków lub papryką. To co jadamy, to co lubimy: pomidory z cebulką i szczypiorem, pomidory z dodatkiem pasty paprykowej - ajvar bądź jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem, pomidory ze świeżym ogórkiem, śmietaną i chrzanem, pomidory ze świeżym ogórkiem (zamiennie małosolnym, korniszonym), solą, pieprzem, octem, koprem, pomidory
Zasmakuj KuchniCiecierzyca to jedno z warzyw, które nigdy mi się nie nudzi! na słodko, na ostro, w gulaszu i jako pasta. Tym razem z pomidorami, na szybko ale jakże smacznie. To kolejna inspiracja z "Bike&Cook". Polecam nie tylko na szybki obiad :) Szybka cieciorka w pomidorach 1 szkl. suchej ciecierzycy (oczywiście w wersji super szybkiej możemy użyć cieciorki z puszki
Dzieje kuchennej Wiewiórywypróbowania tego przepisu! Składniki: 240 g fasoli z puszki (1 puszka) 240 g ciecierzycy z puszki (1 puszka) 2 ząbki czosnku świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny 2 łyżki pasty tahini 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 – 1/2 szklanki aquafaby (z używanej w tym przepisie ciecierzycy) Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera
Lamarida.plgładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, mocno schłodzić. Listki mięty, sok i skórkę z cytryny, orzeszki, starty parmezan i czosnek umieścić w blenderze. Zmiksować na jak najgładszą pastę. Dodać oliwę, połączyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z chleba przygotować tosty. Zimny chłodnik podawać z grzankami z pesto. Smacznego! Mięty możecie użyć dowolnej; u mnie w ogórku rozpleniła
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotowany ryż się znajdzie! Będzie pysznie Składniki: 2 szklanki* surowej czerwonej soczewicy (~350 g) 1 duża marchewka 1 cebula 2 cm korzenia imbiru (może być mniej) lub 1 łyżka pasty imbirowej 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 puszka pomidorów 5 szklanek wody 2-3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju lub oliwy sól Wykonanie: Cebulę
Lamarida.plczym już pisałam przy okazji owsianki z kurkumą . Jednym słowem, to curry może nam tylko wyjść na zdrowie Składniki: 2 cebule 4 cm korzenia imbiru lub 2 łyżki pasty imbirowej 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka żółtego curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kg ziemniaków 1 cytryna 1 puszka mleka kokosowego 2 średnie marchewki
Lamarida.plblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Po ostudzeniu możemy je od razu jeść Polecam wypróbować je z guacamoli , pastą buraczkową albo z wegańskim serkiem . Smacznego! * Przepis pochodzi od JessBeautician . Artykuł Krakersy owsiane z pestkami dyni pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plryżem, a serwujemy zarówno na lunch, jak i na obiad. Polecam! Składniki: 1 niewielki bakłażan 2 cykorie 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka domowej pasty czosnkowej ) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka brązowego cukru 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 3 szklanki wody 1/2 szklanki kukurydzy (może być więcej
Lamarida.plkorzyściach płynących z jedzenia kimchi możecie znaleźć tutaj . Składniki: Kapusta: 1 główka świeżej kapusty pekińskiej 1/4 szklanki soli Sos chilli: 4 cm korzenia imbiru lub 3 łyżki domowej pasty imbirowej LINK 1 cała główka czosnku 1 mała cebula 4-8 łyżek płatków chilli (albo więcej według uznania, ale zalecam ostrożność bo łatwo można przesadzić z chilli i kimchi będzie
Lamarida.plBuraki czerwone mają w swoim smaku to coś, co mnie zachwyca Jadamy je pod wieloma postaciami: sałatki z batatami , pasty do chleba lub właśnie tej oto sałatki do obiadu idealnie pasującej m.in. do kotletów sojowych czy seleryby . Ja szczególnie lubię je w wersji mocno kwaśnej i pieprznej i doprawiam je sobie oddzielnie, bo reszta rodziny nie dałaby rady tego zjeść
Lamarida.plwspólnego posiłku możemy się cieszyć tą sycącą potrawą serwowaną najlepiej prosto z piekarnika Składniki: 2 średnie bakłażany 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 cebule 2 ząbki czosnku (lub łyżeczka pasty czosnkowej ) 2 duże pomidory kilka gałązek natki pietruszki lub świeżej kolendry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka kolendry suszonej 1 łyżka tamari lub sosu sojowego sól i pieprz
Lamarida.plpracy. Polecam Czarna fasola podana na liściu schłodzonej zielonej sałaty -pychotka Składniki: 200 gram czarnej suchej fasoli (około 6 szklanek ugotowanej) 2 cebule 3 ząbki czosnku lub 1 łyżka pasty czosnkowej 2 papryki słodkie 1/2 papryki peperoni (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czarnuszki 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka oleju Wykonanie
Lamarida.plHummus to jedna z najpopularniejszych past wegańskich. Rośliny strączkowe, tahini, oliwa, sok z cytryny to obowiązkowe składniki tego dania. W tradycyjnej wersji strączki występują w ugotowanej formie. Z powodzeniem można jednak przyrządzić surowy hummus. Jest on na pewno zdrowszy, bo składniki mineralne i witaminy zawarte w ciecierzycy nie zostały zubożone przez obróbkę termiczną - gotowanie. Moczenie i kiełkowanie strączków powoduje
Jeść, by żyć w zdrowiu