Krakersy z pastą z suszonych pomidorów 261przekąską zainspirowałam się będąc na imprezie z pracy. Podawali na pewno inną pastę i na cieńszych krakersach. W warunkach domowych, wolałam zrobić na szybko, a i tak wyszło smacznie- jak zawsze- ale sobie słodzę. Polecam gdy nie macie czasu, albo zwyczajnie chęci przygotowywania nie wiadomo czego na swój stół. Do przegryzienia w sam raz na raz. Ilość zależy wyłącznie
Justa próbuje gotować
W marcu jak w garncu. I wiosenny sernik z marchewką 203cukru 4 jajka lukier: 40 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy dodatkowo: 70 g marcepanu plastycznego pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy w paście Marchewki obrać, zetrzeć na tarceo dużych oczkach. Z cukru, wody i soku pomarańczowego zagotować syrop. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodać marchewkę. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje. Przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem 256bułeczkę. Bułeczki ułożyć w blasze zarachowując odstępy, przykryć i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Przygotować ciasto na krzyżyki: mąkę, wodę i olej wymieszać, powinno powstać ciasto gęstości pasty. Ciasto przełożyć do woreczka, ściąć róg i narysować krzyżyki na wyrośniętych bułeczkach. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 170stC. Upieczone bułki studzić na kratce
Obiad gotowy
Zielone jajka z awokado 216wody Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane awokado, olej rzepakowy i sok z cytryny, sól, pieprz. Pastę wyciskam szprycą do jajek, dekoruję plastrami rzodkiewki. Sałatę myję, strzępię na talerzu, dodaje jajka, pokrojone papryk. Szynkę zwijam w rulon i wkładam w nią plastry ogórka. Dodaję przekrojone pomidorki
wesoła kuchnia
Babeczki z sokiem z coca-coli i pizza na pysznych blachach ;) Gotowanie z dzieckiem jest super. 241Idąc za ciosem Mąż kupił któregoś razu w pobliskiej, sprawdzonej piekarni gotowe blaty do pizzy (w języku Maksiowym - tytułowe blachy). Starł w miseczkę sera żółtego, przygotował pastę pomidorową do posmarowania. Syn przy swoim stoliczku smarował blat, posypał serem, ułożył porwaną w paluszkach wędlinkę i z wielką dumą stał przy piekarniku jak już mu wstawiliśmy pizzę. Taki był
Kuchnia po mojemu
Najprostsze wegańskie trufle „karmelowe” 224melakser o dużej mocy nie jest to konieczne), przełożyć do misy melaksera, dodać po łyżeczce soku z cytryny i wody, miksować na maksymalnych obrotach aż daktyle zostaną rozdrobnione na pastę (jeśli kawałki daktyli osadzają się na ściankach misy, przerwać pracę melaksera i przesunąć je na dno). Jeśli daktyli nie udaje się wystarczająco rozdrobnić, dodać drugą łyżeczkę wody i kontynuować miksowanie
Even Better Food
Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska 445Nadzienie: 2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml) 7 łyżek syropu z agawy szczypta soli 50g mąki kukurydzianej 4 łyżki nasion chia 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego kropla pasty waniliowej lub ekstrakt z wanilii Wierzch: płatki kokosowe do posypania lub wiórki kokosowe około 300-400g świeżych owoców (truskawki, maliny, jagody, jeżyny, kiwi) bratki do ozdoby Spód
Mała Cukierenka
Focaccia z serem feta i oliwkami 222więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem drożdżowym. Focaccia przygotujcie na kolację, jako dodatek do past kanapkowych lub jako pieczywo do lekkiej sałatki. Focaccia drożdżowa z dodatkami to także świetna przekąska na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdza się także podczas pikniku na świeżym powietrzu. Składniki
kolorowotorcikowo
PIECZONY KALAFIOR Z FIOLETOWYMI ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM 234chińskich trufli") 5-6 ząbków czosnku posiekana natka pietruszki dobry olej/oliwa dobra sól, swieżo zmielony pieprz, płatki chilli Przygotowanie Czosnek obierzcie, wrzućcie do moździerza, posypcie solą i rozgniećcie na pastę. Odstawcie na kilka minut. W międzyczasie tak zwanym wyszorujcie ziemniaki, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. Nagrzejcie piekarnik do 200 st, przygotujcie naczynie do pieczenia. Rozgnieciony czosnek wymieszajcie z olejem
OliveandThyme
Pesto ziołowe – zrób to sam! 219Przy włączonym blenderze powoli dolewaj oliwy. Miksuj do momentu idealnego połączenia się ziół z resztą składników. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto możesz urozmaicać i zmieniać składniki. Pasta idealnie nadaje się do kanapek, makaronów, sałatek, ryb i mięs. Artykuł Pesto ziołowe – zrób to sam! pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.pl
Miętowe kule mocy z młodym jęczmieniem,chia i bakaliami (Gluten & White sugar free) 228kokosowej 1 łyżka melasy karobowej ewentualnie miodu spora garść świeżej mięty Wykonanie : 1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem. Po wystudzeniu miksujemy na gładką pastę. Nasiona babki oraz jęczmień a także mąkę wsypujemy do miski. 2.Dodajemy nasiona chia całość zalewamy wodą brzozową i mieszamy do momentu napęcznienia nasion chia. Powstanie gęsta masa. Dodajemy daktyle
vaniliowoczekoladowa
Kiszone cytryny - cenny probiotyk 281jelita i cały układ trawienny. Szczególnie cennym o tej porze roku. Jak je wykorzystać? Nadają się do sosów, dressingów, deserów, ciast, jogurtów, koktajli, sałatek, potraw mięsnych, rybnych i past. Składniki: 6 cytryn Bio niewoskowanych + 3 na sok 7 łyżek soli gruboziarnistej kawałek imbiru kawałek kory cynamonu 2 listki laurowe Wykonanie: cytryny wyszorować i wyparzyć. Naciąć na krzyż do 3/4 długości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
M jak MĄKA 275pieczywo bezglutenowe i na ciasta. - mąka żytnia: ma więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna. Dobra do wypieku chleba. mąka pszenna, źródło: niam.pl - mąka sojowa: dobra do wyrobu mleka i past sojowych. Używana przez wegan zamiast jajek. - mąka ryżowa: ma słodkawy smak. Zagęszcza zupy i sosy. Dobra do panierowania lub przygotowania makaronu. - mąka gryczana: ma brązowoszary kolor. Używana do przygotowywania blin
Gotuję Testuję
Wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą 187pokrojona na kawałki pół kilo boczniaków, umytych i pokrojonych na kawałki kalarepa, obrana i pokrojona cukinia, obrana i pokrojona po pół łyżeczki zmielonego pieprzu, papryki i tymianku łyżeczka pasty chili małe opakowanie passaty pomidorowej koperek do dekoracji Jak przygotować wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą? Cebulę podsmażyć, kiedy się zeszklą dodać paprykę i boczniaki. Po kilk minutach dodać kalarepę
Ugotowane pozamiatane
Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior 209Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić
Ugotowane pozamiatane