świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki
Pieguskowa Kuchniagarść pędów bambusa 2-3 łyżki oleju do woka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru 1 dymka sól, pieprz, limonka, kolendra SOS 5-6 łyżek pasty tamaryndowej 2-3 łyżki Sambal Oelek 4 łyżki sosu rybnego 5 łyżek cukru kokosowego Makaron ugotować uważając, żeby go nie przegotować. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby się nie skleił
Pieguskowa Kuchniaszybkie danie z kilku składników, gdy macie ochotę na coś pysznego, a nie chce się Wam siedzieć długo w kuchni ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 3-4 łyżki pasty tahini pół łyżki płynnego miodu 2 gaście jeżyn 1 garść liofilizowanego ananasa świeża mięta i jadalne kwiaty do ozdoby Wykonanie: Ugotowaną quinoę mieszamy z miodem i tahini, wykładamy
Quinoa Raz!dobrze wymieszać i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (najlepiej pozostawić zaczyn na noc, by rano móc upiec świeże bułeczki). Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej pasty. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Ciasto właściwe: Do zaczynu, który po nocy zwiększy swoją objętość dodać wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz sól. Całość dobrze wyrobić do otrzymania gęstego, troszkę
Nastoletnie WypiekaniePrzecier z cukini ..pasta z cukini ...Znane pod różnymi nazwami, a zawsze smaczne. Używam na domową pizzę, używam do kanapek. Moi synowie pokochali ten cukiniowy rarytas i nie wyobrażam sobie bym nie zrobiła go do słoików na zimę. Jeśli jeszcze nie znacie, to koniecznie musicie wypróbować. Z jednej porcji wychodzi 16 słoiczków. Składniki: 1,5 kg cukinii
Z Majeczką w kuchniburaczków ze słoika można dodać do nich surową lub podsmażoną cebulę, tarte jabłko, lub chrzan, albo zasmażyć i podawać na ciepło. Buraczki tarte nadają się do robienia koktajli, do past kanapkowych lub na ćwikłę z chrzanem. Możliwości jest wiele! A Wy, robicie buraczki tarte na zimę? Często piekę buraki na bieżąco i robię z nich surówkę obiadową z cebulą albo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki mleka 3,2% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 2 jajka (żółtka i białka osobno) 4 łyżki oleju 2 łyżki cukru (opcjonalnie) kilka kropel aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli Żółtka wymieszać z mlekiem i olejem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i opcjonalnie cukier i wanilię. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktosterze. Przekrawamy na trójkąty. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Smarujemy tosty pastą guacamole, układamy plastry jajka i połówki pomidorków. Całość posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni. Smacznego! 1 porcja - 350 kcal: - białko - 13,5 g - tłuszcze - 18 g - węglowodany
Moje Kuchenne RewelacjeDomowa najlepsza, a jak! Bez zbędnych składników, w zdrowym wydaniu, bo na miodzie. Po tym jak ostatnio przygotowywałam domową pastę sezamową tahini , w której się po uszy zakochałam, przyszła pora na domową chałwę, a co za tym idzie na kilka smakowitych przepisów z jej wykorzystaniem. Zanim jednak ugoszczę Was w chałwowe przepisy, musimy mieć podstawę- chałwę, dlatego też polecam dzisiaj
Nastoletnie Wypiekanieupiec paprykę Pieczona papryka, świetnie sprawdza się na kanapkach, w sosach, jako dodatek do sałatek lub w pastach. Ja uwielbiam hummus przygotowywaną z pieczoną papryką… Przepyszny! Robi się ją bardzo prosto, tylko trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy… naprawdę musi być mocno przypalona – tylko wtedy będziemy mogli ją oskórować jak Hannibal swoje ofiary. Wielu ludzi zadaje sobie
Blendmanupiec czosnek Pieczony czosnek w mojej kuchni zazwyczaj wita w pastach kanapkowych lub w zastępstwie za masło. Świetnie smakuje hummus z pieczonym czosnkiem. Po upieczeniu kompletnie traci swój ostry i dla niektórych nieprzyjemny smak i staje się słodkawy. Świetnie komponuje się z pieczoną papryką, strączkami, rozmarynem i tymiankiem – to moje ulubione połączenia. W tym wpisie nauczę Was jak upiec
Blendmanzachęcić do jedzenia go dodałam do niego krem orzechowo - kakaowy Super Krówka . Jest to krem 100% naturalny słodzony cukrem kokosowym, oprócz niego zawiera mleko kokosowe w proszku, pastę z orzechów laskowych 12%, olej słonecznikowy, proszek kakaowy o obniżonej zawartości cukru 5%, masło shea, gumę arabską (błonnik z akacji, emulgator: lecytyna słonecznikowa. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych, a produkty
kruche babeczkiskładników, a efekt jak zwykle smaczny i idealny do popołudniowej kawy. Ciasto z rabarbarem Składniki: okrągla forma o średnicy 23 cm 3 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g pszennej mąki 60 g zmielonych orzechów włoskich 90 g masła, roztopionego 300 g rabarbaru cukier puder do posypania Nastaw piekarnik na 180ºC. Zmiksuj
codojedzeniałyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy: 0,5 litra mleka pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru pasta lub cukier waniliowy ponadto: duża paczka herbatników duża paczka krakersów puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan fixu lub 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru
Pysznie & Pięknieschłodzonego mleka kokosowego, brązowym cukrem lub miodem, dodaj owoce jagodowe i gotowe. Smacznego! Co nowego wege w Kauflandzie? - napój sojowy, 3 rodzaje (w ofercie był również migdałowy) - pasty do chleba (lepsza paprykowo-orzechowa, grzybowa trochę mdła, ale np. z ogórkiem kiszonym może być) - sojowy jogurt z kulturami bakterii jogurtowych, całkiem smaczny (czuć posmak soi, mi to akurat
Qlinarnie i Qlinarnie