papryka - 32566 przepisów (strona:869/2172)

Udka pieczone ze szczyptą orientu 152

łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżka przyprawy garam masala 100 ml mleczka kokosowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo : 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 czerwona papryka   Przygotowanie Udka kurczaka po umyciu i osuszeniu naciąłem ostrym nożem. Składniki marynaty wymieszałem. Włożyłem do niej podudzia. Odstawiłem na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowałem warzywa do grillowania. Paprykę

R'n'G Kitchen
Indyk po brazylijsku 239

przodu" a to oznacza że patrzy w przyszłość. Ale przejdźmy do przepisu: Składniki: Indyk (nasz miał wagę 4 kg, co wg Brasileiro oznacza że był wyjątkowo malutki) 1 papryka zielona 1 cebula biała  5 ząbków czosnku 4 łyżki octu białego winnego 4 łyżki kuminu zmielonego 4 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego 2 kostki drobiowe 1 łyżka soli (sól to kwestia gustu(...)można więcej) Przygotowania: Myjemy indyka wodą i octem na zewnątrz i wewnątrz. Przygotowujemy przyprawy którymi natrzemy indyka, czyli miksujemy blenderem cebulę, paprykę, czosnek, koncentrat, kumin, ocet i sól. Nacieramy wewnątrz i zewnątrz indyka jak na poniższej fotografii. Przykrywamy naczynie i odstawiamy najlepiej nawet na całą noc. Brasileiro tłumaczy to faktem, że mięso indycze powoli przesiąka przyprawami. Niestety nie mieliśmy pokrywki

Smaki Brazylii
Kurczak w płatkach owsianych 206

wcale nie wymaga wiele zmian, sami zobaczcie!  Składniki: 1 filet z kurczaka płatki owsiane 1 jajko 2 łyżki mąki 1 łyżka mleka przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, słodka papryka Filet z kurczaka przekrajamy wzdłuż na pół i lekko rozbijamy otrzymane dwa kawałki mięsa. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozbitym jajku z dodatkiem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą 198

mleko- 250 ml * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 1 łyżka * olej ryżowy- 1 łyżka * sól- szczypta Nadzienie: * pieczarki- 500 g *ser mozzarella- 150 g * cebula- 1 szt. * sól, pieprz, papryka wędzona * olej- 1 łyżka Dodatkowo: * jajko- 2 szt. * bułka tarta- do obtoczenia naleśników * olej ryżowy- do smażenia Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć naleśniki (trochę grubsze) na rozgrzanej(...)rozgrzanym oleju, dodać posiekane pieczarki i podsmażyć na rozgrzanym oleju do momentu, aż odparuje się płyn, a pieczarki się lekko zarumienią. Na końcu doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką i ostudzić. Do pieczarek dodać mozzarellę i wymieszać. Składanie: Na środku naleśnika ułożyć sporą łyżkę masy i rozsmarować zostawiając około 2-5 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi. Te części bez masy

Kraina Miodem Płynąca
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 129

cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS (5-6 portions): 200 g rye pasta(...)talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom urwij nóżki, kapelusze obierz, jeśli jest taka potrzeba i przekrój jeśli są zbyt duże. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj 1,5 łyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby

Martyna Cooks
Kurczak garam masala z chlebkiem naan 321

łyżeczek suszonych drożdży,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml mleka, 200 gram gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajka, 2 łyżeczek czarnuszki, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 2 łyżeczek mielonej papryki ostrej, 2 łyżeczek suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kurkumy, 5 goździków, 2 łyżeczek przyprawy garam masala, 1 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta na chlebki(...)pokroiłem w dość grube piórka. W moździerzu roztarłem razem dwie łyżeczki suszonych nasion kolendry, dwie łyżeczki kminu rzymskiego, dwie łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę gałki muszkatołowej, dwie łyżeczki mielonej papryki ostrej, pięć goździków i dwie łyżeczki kurkumy. Na głębokiej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojone w piórka cebule. Smażyłem do lekkiego

Wyprawy kulinarne
Schab faszerowany pieczarkami 237

bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :)   Składniki:    1,5 kg schabu bez kości,  300g pieczarek,  cebula,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki majeranku,  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,  łyżka octu jabłkowego,  szczypta mielonego czosnku,  2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso(...)owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około

Z miłości do słodkości
Koperkowe pulpety 212

ryżem oraz surówką. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.    Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia  mięsa. Do mięsa dodaję jajko(...)koperek. Łączę wszystkie składniki. Z masy formuję okrągłe klopsiki. 2.   Pulpety obsmażam z dwóch stron na oleju. Następnie  przekładam je do garnka. Wodę mieszam z mąką i papryką. Wlewam do pulpetów. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. Dodaję śmietanę i gotuję jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muszle taco z łososiem wędzonym 189

Muszle taco z łososiem wędzonym. Składniki: - muszle taco – opakowanie 12 szt. ( 135g) - łosoś wędzony - liście sałat rzymskiej - 250g serka maskarpone - skórka starta z pomarańczy - świeży koper - szczypior - po kawałku papryki żółtej i czerwonej - 2 łyżeczki musztardy Dijon - sól i pieprz do smaku - glazura o smaku białej trufli Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, ściermy na tarce skórkę ( bez albedo ). Liście(...)stroną” do dołu. W taco układamy po dwa listki sałaty rzymskiej (trzeba dobrać średnie). Na sałatę dodajemy trochę serka mascarpone. Na serku układamy paski łososia. Na łososia dajemy paski papryki i koperek. Całość delikatnie „dopełniamy” glazurą o smaku białej trufli. Muszle taco z łososiem wędzonym to nie tylko sylwestrowa, czy karnawałowa przystawka. Chrupiące taco, w zależności od farszu, mogą być

mojewypiekiinietylko
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 212

czterech osób 400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 350 g filetów z łososia 300 g dowolnego makaronu 100 g  sera mozzarella 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka 2 jajka 250 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy  sól, pieprz szczypior  sposób przygotowania Filety z łososia kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem(...)dużą patelnię dodajemy dwie łyżki masła, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty. Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do  ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego). Do makaronu dodajemy

Miód i pieprz
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 150

tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo mielony czarny pieprz sól morska Brukselka pod kruszonką: 70 dag brukselki 2 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku ćwiartka cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Perliczka Ptaka dokładnie umyj i wydepiluj z pozostałych piór za pomocą pęsety. Natrzyj(...)gorzka. Wsyp ją do garnka ponownie, nalej świeżej wody i wsyp łyżeczkę soli. Ugotuj do miękkości, odcedź i wstaw do naczynia żaroodpornego. Przygotuj kruszonkę, mieszając bułkę tartą z wędzoną papryką, otartą skórką z wyparzonej cytryny, startymi ząbkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Kruszonką posyp brukselkę i polej wszystko odrobiną soku z cytryny. Wstaw do piekarnika 15 minut

Food Square
wytrawne paluchy francuskie 168

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko do posmarowania ciasta wykonanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy je mlekiem i posypujemy np. część ciasta solą, część startym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie

Domowy Smak Jedzenia
Medaliony z indyka z warzywami po włosku 404

indyka (możecie zastąpić piersią z kurczaka) 2 marchewki (ok. 15 dag) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 pomidory 1 cebula 1 cukinia 1 por (biała część) 1 żółta papryka 1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi (lub po łyżeczce bazylii i oregano) sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym(...)czosnkiem. Odstawić na min. 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Cukinię i i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pora pokroić w paski. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Dodać oliwę i zioła toskańskie (ewentualnie bazylię, oregano i szczyptę soli

Fabryka pomysłów
Sałatka z serem halloumi, grillowanym batatem i papryką 170

się na zimowy obiad lub kolację. . Składniki (na 2 porcje): opakowanie mieszanki sałat z roszponką 50 gram sera halloumi 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 średniego batata 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor rzymski świeże zioła według uznania dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka wody, szczypta soli i pieprzu Ser i batata kroję(...)plastry, czerwoną paprykę w paski. Patelnię grillową rozgrzewam z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej warzywa i ser po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu rozkładam sałatę, pomidora kroję na ćwiartki i układam na sałacie. Następnie dodaję grillowane warzywa i ser. Skladniki dressingu mieszam i tuż przed podaniem polewam nim sałatkę. Całość dekoruję świeżymi ziołami

Mango Papaja
Pieczona golonka 169

golonki 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 2 cebule 1 por 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 łyżek oleju słodka mielona czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym(...)ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane golonki wyjąć, olej wymieszać z majerankiem oraz papryką, natrzeć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 20-25 minut w temperaturze 200°C, aż ładnie się zrumieni.  Podajemy z musztardą lub chrzanem

magiczna kuchnia Kasi