Składniki: 4 bułki kajzerki 1 średnia cukinia ok. 300g pieczarek 1 cebula 100g sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej zioła prowansalskie sól pieprz KETCHUP EXTRA KIELECKI PIKANTNY firmy WSP SPOŁEM Sposób przygotowania: Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż składniki będą miękkie. Doprawić papryką, solą, pieprzem i ziołami. Smażyć jeszcze do momentu
Prosto i Smacznie z Anetąserka topionego pieczarkowego 20 dag sera mozarella w kawałku 20 szt. pieczarek 30 dag wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie, ostra papryka oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 4 łyżkami oliwy. Smażymy ok 5 min, odsączamy z tłuszczu i wrzucamy(...)średniej wielkości garnka. Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w plastry pieczarki ... przyprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem - dodajemy do garnka. Teraz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy. Następnie przygotowujemy sos: Do małego garnka wlewamy ok 200 ml śmietanki i wsypujemy proszek Winiary - zamieszać do momentu rozpuszczenia grudek. Dodajemy serek topiony
Alutka-Gotujenatomiast to jeden z najczęściej podawanych w Polsce dodatków do mięs - delikatne i rozpływające się w ustach...mniam! Składniki na 4 sztuki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka kawałek żółtego sera jajko bułka tarta Pur è e ziemniaczane 6 ziemniaków 3 łyżki masła gałka muszkatołowa szczypiorek Piersi z kurczaka umyć i przekroić na pół, następnie rozbić mięso tłuczkiem(...)Każdą oprószyć solą, pieprzem i papryką, na środku położyć kawałek sera. Roladki zwinąć i uformować w dłoniach - ja dodatkowo "spinam" wykałaczkami. Przygotowane kotlety obtoczyć w jajku i bułce tartej. Teraz myjemy, obieramy i kroimy ziemniaki na niewielkie kawałki - gotujemy w osolonej wodzie. W trakcie gotowania rozgrzewamy olej na patelni. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła - moja Babcia
Alutka-Gotujepracy. Składniki: 6 ząbków czosnku 1 suszona ostra papryczka 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka chili ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego Szczypta mielonych goździków 1 łyżka papryki słodkiej mielonej ½ szklanki octu jabłkowego 2 szklanki ketchupu ½ szklanki cukru brązowego 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 1 liść laurowy 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu(...)soli 2 szklanki wody Wykonanie: Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, ostrą papryczkę tniemy nożyczkami na małe kawałki. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, chili, słodką paprykę, ostrą papryczkę, ziele angielskie, goździki. Gotujemy około 3 minuty aż pasta zmieni kolor na ceglasto – czerwony. Następnie dodajemy pozostałe składniki razem z wodą. Gotujemy około 30 minut aż sos zgęstnieje
Smaki Ewysmaków i wzbogacanie naszego codziennego menu. Składniki: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) 2-3 jabłka 2 ziemniaki 3 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 2 małe plasterki papryki chili sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej posiekane orzechy (opcjonalnie) Wykonanie : Por umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Dodać paprykę chili. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i dodać
zadanie-gotowanieduże pieczarki 1 duża cebula 2 duże marchewki kawałek selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu chili sól, pieprz do smaku 4 łyżki masła 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka oregano kilka igiełek rozmarynu Wykonanie : Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie.Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem. Kroimy(...)piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. W wysokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, oregano, bazylię, rozmaryn, paprykę, troszkę soli, pieprzu i koncentrat chili oraz wszystkie warzywa.Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę i razem z sokiem przekładamy do mięsa. Gulasz dusimy na małym ogniu
Sama słodycz i szczypta chilipuszka pomidorów krojonych Łowicz 1 puszka groszku 100 - 150 ml mleczka kokosowego 3/4 litra bulionu warzywnego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka mielonej papryki kilka gałązek tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego) kilka listków bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej) oliwa sól i pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę(...)czosnek. Dodać paprykę, zamieszać a po minucie ocet balsamiczny i również wymieszać. Po chwili dodać pomidory, posiekane listki bazylii i otarte tymianku, mleczko kokosowe, groszek (odsączony i przepłukany) oraz bulion. Gotować na niewielkim ogniu około 20 minut. Zdjąć z ognia i po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem. Zupę podawać skropioną oliwą i z kilkoma gałązkami tymianku. Można dodać grzanki lub groszek
zadanie-gotowaniesoli 1 łyżka saletry potasowej do mięsa (lub soli peklowej) 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka suszonego czosnku 2 łyżki majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego suszone śliwki do gotowania musztarda kremska (ok. 2 łyżki) Przygotowanie: Mieszamy sól, saletrę, czosnek, cukier, pieprz i paprykę, majeranek, rozdrobnione liście
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniezwykle smaczny przepis na tradycyjne zapiekanki z pieczarkami . Składniki : 1 bagietka lub 2 paluchy pszenne 750g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku słodka i ostra papryka sól, pieprz żółty ser ketchup tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się przyrumieni(...)dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, niezbyt często mieszając, do czasu aż będą miękkie i przyrumienione. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół, nakładać farsz pieczarkowy, posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni przez około 10 minut
Codzienne GotowanieSkładniki: udka kurczaka 4 duże, przyprawa Pesto Peperroncino Royal Brand 3 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, curry Liście suszone Royal Brand 2 łyżki, papryka słodka mielona Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pieczarki 1/2 kg, por 1 duży, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 3 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek(...)przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku z olejem rzepakowym wymieszać paprykę, pieprz, kucharka, rozkruszyć liście curry i natrzeć dobrze udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin do szybkowara dodać 1 łyżkę masła i zeszklić pokrojone pory z pieczarkami włożyć z marynatą udka kurczaka, wlać wodę 2 szklanki, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 500g kiszonej kapusty 2 cebule 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej czarnuszka majeranek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz vegeta 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Schab rozbić cienko, przyprawić solą i pieprzem. Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta ugotuje się to odcedzamy, studzimy, wyciskamy nadmiar wody(...)kroimy. Cebulę kroimy na drobną kostkę podsmażamy i wrzucamy pokrojoną kapustę. Farsz doprawiamy papryką, majerankiem, czarnuszką, solą i pieprzem. Chwilę podsmażamy aby kapusta nie przypaliła się. Na kotlet nakładamy farsz i formujemy roladki. Spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki, wkładamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut. Doprawiamy
Prosto i Smacznie z Anetąłososia podaną na szpinaku i pieczarkach. (przepis) Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 200 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku 3 jajka sól pieprz ostra papryka 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oleju Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć chwilę rozmrożony szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem Usmażyć wszystko(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie upieczone. Pozostałą część szpinaku która nam została ponownie zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Chwilę smażyć. Mięso podawać polane sosem. kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym
O kuchni z uczuciemowsianych 1 małe jajko pieprz, zioła prowansalskie, szczypta soli Duszony jarmuż: kilka dużych liści jarmużu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka Dodatkowo: 100 g kaszy orkiszowej brokuły, mini marchewki Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić i umieścić w misce. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, płatki jaglane, otręby, jajko. Doprawić solą, pieprzem(...)osolonej wodzie (około 15 minut). Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, dodać jarmuż i przeciśnięty czosnek. Dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z klopsikami i kaszą orkiszową. Pozdrawiam, Julita :)" PANI ANGELIKA: "Chciałabym wygrać tę książkę ponieważ zmagam się z problemami skórnymi, które utrudniają mi życie. Wieżę że program detoksowy, który umożliwi
Słodkie okruszkisoczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cynamonu, słodkiej papryki, papryczki chilli, kuminu, ziaren kolendry, imbiru , kurkumy (wg smaku) 1-2 łyżeczki garam masala (płaskie) Sos: 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych lub koncentratu(...)łyżeczki soku z cytryny łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: ryż Opcjonalnie: sezam Przygotować marynatę. Przyprawy (po 1 łyżeczce kuminu, cynamonu, garam masala, papryczki chilli, papryki słodkiej, kolendry, kurkumy, imbiru) zmieszać z jogurtem naturalnym, oliwą i pokrojonym w pasku (lub kostkę) kurczakiem. Całość wstawić do lodówki
Di gotujepropozycja jest dla amatorów delikatnych smaków. Polecam jest pycha! Składniki: Kilkanaście plastrów szynki użyłam Spod Powału Hańderek Masa jajeczno brokułowa: 4 jajka ½ świeżego brokuła 50 g sera żółtego ½ papryki czerwonej ½ cebuli Pęczek świeżego szczypioru 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku Sałata do podania Szczypiorek do zawiązania Sposób wykonania: Jajka gotuję na twardo obieram ścieram na tarce. Różyczki(...)brokuła dzielę na mniejsze kawałki gotuję we wrzątku ze szczyptą soli i cukru do miękkości, odcedzam i studzę. Dodaję do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek siekam w drobną kostkę, ser ścieram na tarce, wszystko łączę razem, doprawiam do smaku solą i pieprzem dodaję majonez mieszam, nakładam pastę na pokrojoną cienko szynkę zawijam w roladki całość obwiązuję szczypiorkiem. Podaję schłodzone
Wanilia i Kardamon