śledziem. Czemu nie. Śledź, ziemniaki, trochę innych składników i gotowe. I jak tu się nie skusić. Składniki: Kilka płatów śledziowych marynowanych w oleju 2 -3 ziemniaki gotowane w mundurkach Papryka konserwowa ( 2 kawałki ) 1-2 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula Groszek z marchewką ze słoika Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Śledzie odsączmy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy(...)kostkę podobnie jak i pozostałe składniki : ogórki konserwowe, cebulę oraz paprykę. Groszek przepłukujemy, odsączamy i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewynatce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą(...)owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej
Moja smaczna kuchniaziemniakami. Następnego dnia, klopsa możecie zjeść na zimno razem z pieczywem jako kanapkę. Jest pyszny. 4 duże porcje Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżej pietruszki pęczek szczypioru 100 g sera feta 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz ( nie za dużo ser feta doda(...)smaku) oliwa do skropienia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W dużej misce, takiej w której z łatwością będziecie mogli mieszać wrzucamy: mięso, paprykę bez nasion pokrojoną w małą kostkę, cebulę posiekaną w małą kostkę, posiekany czosnek, pietruszkę i szczypiorek. Dodajemy jajka, bułkę tartą i odrobinę soli z pieprzem. Wszystko mieszamy, tak żeby ładnie się ze sobą połączyło. Następnie kroimy
Niezły Młynekśrednie marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 mały por 2 średnie pasternaki 1 kawałek selera 100 g pieczarek 100 g ryżu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta ostrej papryki 1 liść laurowy Do garnka włożyć umyte kości zalać wodą i pogotować chwilę. Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż(...)Doprawić solą pieprzem , papryką , dodać liść laurowy i przecier pomidorowy. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie. Zupę można podać ze śmietaną. zupa z ryżem i pieczarkami
O kuchni z uczuciemporcję dla 4 osób: 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego niepełna szklanka surowego ryżu 2 szklanki wody* 2 średniej wielkości marchewki 1 cebula 1 puszka kukurydzy sól, pieprz papryka ostra curry olej Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do garnka/patelni wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz marchewkę(...)całość lekko się zeszkli to dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryka. Gdy mięso zmieni kolor to wsypać ryż, dodać kukurydzę i wlać wodę. Całość dusić na małym ogniu. Co jakiś czas masę należy przemieszać, aby nic nie przywarło do dna. Jak ryż wchłonie całą wodę to garnek zdjąć z ognia. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem
Ugotowaćgrubych oczkach tarki) 250g kiełbasy/mięsa (użyłam dwóch gatunków kiełbas oraz wędzonego boczku) 100-150g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Pokrojoną kiełbasę (i w moim przypadku boczek) podsmażyć z posiekaną cebulą (na niewielkiej ilości oleju). Dodać startą marchewkę i pokrojone pieczarki. Smażyć do miękkości. Cukinię(...)umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni. Wymieszać z koncentratem pomidorowym i poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała). Doprawić czosnkiem, ostrą papryką, solą i pieprzem
Di gotujeWyrazisty smak rybek idealnie łączy się z "mdłymi" jajkami. 1 puszka filetów anchois w oleju (użyłam z czosnkiem i pietruszką) jajka (ilość wg gustu) majonez szczypiorek słodka papryka w proszku Jajka ugotować na twardo. Zalewę z anchois przelać do głębszego talerza. Poukładać połówki jajek posmarowanych majonezem z kawałkami rybek i posiekanym szczypiorkiem. Całość posypać papryką. Resztę filetów
Di gotujeSkładniki: 350g mięsa mielonego, 11 plastrów schabu, 3 cebule ( 1 do roladek i 2 do kapusty kiszonej), 2-3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, kawałek masła, 480g kapusty kiszonej po odsączeniu, musztarda, sól, pieprz, majeranek, olej, mąka pszenna. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórki, rozbić tłuczkiem mięso, posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy plaster schabu posmarować musztardą. Mięso mielone lekko(...)posolić, popieprzyć, dodać majeranku i wymieszać. Na każdy plaster schabu położyć mięso mielone, paprykę konserwową (wcześniej ją pokroić w paseczki) i cebulę (wcześniej ją pokroić w półksiężyce). Mięso zawinąć w roladki i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Roladki na patelnię kłaść klejeniem do spodu by się nie rozwaliły.Cebule pokroić w paseczki
W kuchni u MonikiJest to smaczne, proste i tanie danie, które możemy przygotować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Składniki: pomidory z puszki lub 3 świeże, 2 ząbki czosnku, 1 słodka papryka, ½ papryczki chili, 1 cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 – 4 jajka, sól, pieprz, kumin (ziarna kminu rzymskiego), olej lub oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić(...)rozgrzany tłuszcz. Gdy cebula się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną słodką i ostrą paprykę oraz pomidory (świeże pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę). Dodać koncentrat pomidorowy, kumin, pieprz i sól. Wymieszać i chwilę dusić na małym ogniu. W gotowym sosie zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka – gotować do czasu ścięcia
Nie tylko w kuchnikilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia 1 łyżka śmietany 18% Olej do smażenia Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na noc aby napęczniał i podwoił(...)doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy razem z koncentratem pomidorowym do fasoli, gotujemy przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką wymieszana z wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką, dodajemy majeranek roztarty w dłoni. Zdejmujemy z ognia i dajemy śmietanę, dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchniamakaronowych 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 500 g sosu pomidorowego tomatera 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 150 g mozzarella tarta 1 łyżeczka papryki słodkiej oregano tymianek ale-raj cukier sól pieprz kolorowy ale-raj 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju(...)zrumienić pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jedną łyżkę zrumienionej cebuli z czosnkiem odłożyć do sosu pomidorowego. Do reszty dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, wsypać paprykę słodką, oregano, tymianek i podsmażyć. Wlać połowę sosu pomidorowego i zagotować. Na końcu dodać połowę mozzarelli, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Muszle makaronowe napełnić mięsem mielonym. Do żaroodpornego naczynia
Ala piecze i gotujeSkładniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki 2 cebule 1 większy serek ziołowy ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 sok pomidorowy olej sol pieprz słodka papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy na ok 1-1,5 cm plasterki, po czym każdy plaster rozbijamy tłuczkiem do mięsa 2. Kazdy plaster(...)łupiny i kroimy w ćwierć talarki po czym szklimy na niedużej ilości oleju. 8. Dodajemy cebule do garnka. 9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy. Nas sos powinien
Kulinarnie z Polką na Kresachsię tylko podoba, dlatego przekąska ta dogodzi nawet najbardziej wyrafinowanym podniebieniom;-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego garść oliwek garść kukurydzy kilka różyczek brokuła 1/2 piersi z kurczaka przyprawa gyros pół papryki czerwonej jajko 3 łyżki śmietany 18% zioła prowansalskie 100g sera żółtego sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros. Smażymy(...)różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty ok 12x12cm. W foremki do muffinek wkładamy kwadraty ciasta tak, aby rogi wystawały na zewnątrz. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz dodajemy starty ser żółty. Mieszamy. Na każdy płat ciasta francuskiego wykładamy wszystkie składniki. Następnie
Kuchnia Pełna Pasjinadają mu odrobinę chrupkości. Potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy znakomity. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki płatków migdałowych MAKAR , 2 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , 1 łyżka
Tradycyjna kuchnia Kasimojej kuchni pieczona papryka pojawia się zazwyczaj nadziewana mięsem mielonym z różnymi dodatkami. Tym razem czas na wersję wegetariańską ;) Papryka została nadziana mieszanką ugotowanego ryżu i pieczarek. Wszystko przesycone jest delikatnym smakiem parmezanu i wzmocnione małą ilością przypraw
Milion Smaków