świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu(...)dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy przepłukaną i przecedzoną fasolę. Całość farszu gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz imbirem, papryką i gałką - po 2-3 łyżeczki. W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowanie sosu pomidorowego. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Zalewamy mlekiem i gotujemy do rozpuszczenia wszystkich
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!satysfakcja z jedzenia własnoręcznie przygotowanej wędliny wynagradza długi czas oczekiwania, a smak jest rewelacyjny. Do przygotowania wędliny użyłem: 1 polędwicy wieprzowej (około 700 gram), cukru, soli, granulowanego czosnku, mielonej papryki słodkiej, suszonego majeranku, suszonego tymianku. Przygotowanie suszonej polędwicy, choć jest długotrwałe, to jednak nie jest pracochłonne, gdyż przez większość czasu wędlina robi się sama, a jedyne czego wymaga(...)czasu przyszedł czas na przyprawienie mięsa. Po wyjęciu posolonego mięsa z lodówki ponownie dokładnie opłukałem je wodą i wytarłem. Na desce rozsypałem dużą ilość granulowanego czosnku i mielonej słodkiej papryki i obtoczyłem w przyprawach mięso. Następnie czynność tę powtórzyłem używając mieszanki suszonego majeranku i tymianku. Nie podaję precyzyjnej ilości potrzebnych przypraw, gdyż zależna jest ona od wielkości i kształtu mięsa
Wyprawy kulinarneSpołem Kielce . Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona Kawałek pora 80 g kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła 6 plastrów dobrej szynki 5 małych korniszonów 4/5 łyżek majonezu Społem Kielce 1 łyżeczka musztardy Społem Kilce(...)sól, pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku 4 jajka ugotowane na twardo Wykonanie : Uszka gotujemy all dente w osolonej wodzie. Paprykę, por myjemy i kroimy w kostkę ( por w paseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki korniszony i jajka kroimy w kostkę
Sama słodycz i szczypta chilimała marchewka 1 cebula sól 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 15dkg sera żółtego 1/3 szklanki oleju bazylia natka pietruszki listki selera lubczyk pieprz 1 łyżeczka curry papryka słodka papryka ostra 2 ząbki czosnku Cukinię, marchewkę i cebulę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dokładnie odciskamy sok, w przeciwnym
Wrzosowa Polana20dag wędzonego boczku 1 cebula olej do smażenia 1 średnia marchewka 600ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku natka pietruszki bazylia tymianek oregano 2 gałązki mięty szczypta lawendy cząber papryka słodka papryka ostra sól pieprz Sos beszamelowy: 50g masła 2 łyżki mąki 400ml mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Warstwa serowa: mozzarella parmezan Makaron: Z mąki, jajek, soli i oleju wyrabiamy
Wrzosowa Polanamięsa (kiełbasa + boczek) 2 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 400 ml śmietany 18% 2 jajka 300 g sera żółtego Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, majeranek Wykonanie Zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Gotujemy nieco krócej niż zazwyczaj aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy(...)grubych oczkach ser żółty (część, ok. 100g sera zostawiamy żeby posypać nim wierzch zapiekanki). Przyprawiamy: ok. ¼ gałki muszkatołowej (startej), sól i pieprz wg uznania, ½ łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki oraz 2 łyżeczki majeranku. Sos mieszamy. Żaroodporne naczynie natłuszczamy i rozpoczynamy układanie warstw zapiekanki. Na dno kładziemy podwójną warstwę ziemniaków, na nią połowę farszu mięsnego, następnie połowę sosu śmietanowo-serowego. Koleje
Pyza i Surówkaduszeniem. Na pewno jest 100 razy lepsza od golonki Magdy Gessler! Golonka w piwie z warzywami : składniki: 4 małe peklowane golonki sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą ostra papryka włoszczyzna: 2 marchewki,1/2 małego selera,1 pietruszka 300 ml piwa jasnego Przygotowanie: Golonki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy każdą golonkę delikatnie pieprzem i papryką, odkładamy na 1 godzinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – 2 porcje * kasza gryczana niepalona – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bulion warzywny – ok. 400 ml DODATKOWO: * brokuły SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filety z indyka rozbijamy na plastry(...)nacieramy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Na odrobinie oleju ( ja używam kokosowego ) podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulę, a następnie mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i doprawiamy do smaku. Porcję farszu układamy na mięsie i delikatnie, ale dokładnie zwijamy roladki – zawiązujemy sznurkiem lub nicią. Każdą roladkę obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju, a następnie przekładamy do garnka , podlewamy
Ostra na SłodkoJadło z pysznymi kabanosami. Koreczki podane na talerzu Porcelana Bogucice z kolekcji Miranda. Składniki: ser mimolet ser gouda pomidorki koktajlowe kabanosy swojskie 96% mięsa Tradycyjne Jadło winogrona jasne papryka marynowana ogórek zielony ser sałatkowy w zalewie wykałaczki Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Sery żółte pokroić w kostkę(...)sałatkowy odsączyć z zalewy. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w kawałki wielkości sera. Kabanosy pokroić w kawałki wielkości sera. Tak przygotowane składniki kolejno nabijać na wykałaczki. Koreczki możemy przygotować wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięte w pojemniku
Ala piecze i gotujeszkl. ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, perlistej, średniej 600 g mięsa wieprzowego, mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 posiekana cebula 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki sól, pieprz po 100 g mozzarelli do starcia i cheddara 2 łyżki oleju W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Dorzucamy paprykę
Dzieje kuchennej Wiewióryzimowa pasta do chleba. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie półtłustego twarogu (ok. 250-300 g) 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego suszone: lubczyk i mięta słodka papryka w proszku, wędzona papryka w proszku sól, pieprz, pieprz cayenne Wymieszaj wszystkie składniki np. za pomocą blendera. Gotowe. Fargo (2014) - rok 2006, Minnesota. Do prowincjonalnego Bemidji przybywa tajemniczy mężczyzna, Lorne
Qlinarnie i Qlinarniełyżki oliwy extra virgin 1 duża cebula, obrana i posiekana 1 marchewka (obrana i pokrojona) 1 czubata łyżeczka mielonego kminu Szczypta suszonych płatków chili (ja dodałam łyżeczkę ostrej papryki w proszku) 1 kg słodkich ziemniaków batatów (obranych i pokrojonych w grube plastry) 1,5 l bulionu Sól morska 75 g sera feta 150 g jogurtu greckiego Suszone pomidory ( ewentualnie(...)latin;} Oliwę rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Włożyć cebulę, smażyć kilka minut aż się zeszkli i zmięknie, od czasu do czasu zamieszać. Dodać czosnek, kmin, chili lub paprykę ostrą i smażyć jeszcze przez minutę. Włożyć słodkie ziemniaki i marchewkę, dalej gotować kilka minut, często mieszać. Wlać bulion, posolić, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 20 minut
noteskulinarnyfigaOCET 10 %-6-7 ŁYŻEK LIŚĆ LAUROWY 3 ZIELA ANGIELSKIE TROCHĘ VEGETY SÓL I PIEPRZ PRZYPRAWA TYPU MAGGI ŚREDNI MAJONEZ DUŻA ŚMIETANA 18% 3 DUŻE CEBULE PÓŁ PAPRYKI CZERWONEJ PRZYGOTOWANIE: ŚLEDZIE MOCZYMY W WODZIE PRZEZ OK 1-2 GODZ,ZMIENIAJĄC W TRAKCIE RAZ WODĘ ROBIMY ZALEWĘ OCTOWĄ DO ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ(...)LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE ŚLEDZIE,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY ŚLEDZIE Z ZALEWY,KROIMY ŚWIEŻĄ CEBULĘ W PLASTRY,PAPRYKĘ KROIMY W WIĘKSZĄ KOSTKĘ,DODAJEMY DO POKROJONYCH NA KAWAŁKI ŚLEDZI,MIESZAMY MAJONEZ ZE ŚMIETANĄ,DODAJEMY DUŻĄ ILOŚĆ MAGGI,DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ I MIESZAMY Z NASZYMI ŚLEDZIKAMI PODAJEMY
Swojskie jedzonkoczerwonej cebuli, 1 cytryny, 2 ząbków czosnku, pęczka natki świeżego koperku, 500 gram frytek, 200 gram jogurtu greckiego, 3 łyżek majonezu, 5 łyżek oliwy, 3 łyżeczek słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki białej gorczycy, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, soli(...)czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania przyprawy do gyrosa. W tym celu do moździerza dodałem trzy łyżeczki słodkiej mielonej papryki, jedną łyżeczkę suszonego oregano, jedną łyżeczkę suszonego tymianku, jedną łyżeczkę suszonego rozmarynu, jedną łyżeczkę granulowanego czosnku, jedną łyżeczkę suszonej cebuli, jedną łyżeczkę suszonych nasion kolendry, pół łyżeczki białej gorczycy, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo zmielonego pieprzu
Wyprawy kulinarnezjedzenia z bagietką bądź grzankami. Szybka przekąska to coś co lubi każdy. Smacznego! Składniki : * kiść jasnych winogron * 1/3 pora * 100g sera np. z niebieską pleśnią * kilka paseczków czerwonej papryki * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Winogrona pokroić na połówki, por drobno posiekać, ser pokroić w kosteczkę. Dodać paprykę. Wymieszać składniki dressingu
Magiczne Życie Marty