papryka - 32566 przepisów (strona:868/2172)

Niebo w gębie - Kurczak w sosie winno kaparowym z suszonymi pomidorami 379

szklanki białego wina 1 mały słoiczek kaparów ok 3 łyżek 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Kurczaka smażę na oleju pozostałym po suszonych pomidorach na złoty kolor z obu stron w naczyniu z przykrywką, która później będzie wymagana, ja lubię chrupiącą, wręcz przypaloną skórkę tym bardziej(...)pokrojone w paski suszone pomidory. Dusimy na małym ogniu 10 min pod przykryciem (najlepiej na najmniejszym palniku) po tym czasie dodajemy kapary, wszystkie zioła, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 min w razie potrzeby podlewamy winem. Jako dodatek proponuje frytki z batatów  i lekką sałatkę z miodowym winegretem

Piekielna Kuchnia Pati
Mielone pod pierzynką z sera i cebulą 203

Mielone pod pierzynką z sera żółtego i prażonej cebuli Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 3 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku bułka tarta do obtaczania  olej do smażenia na wierzch: 2 garście startego sera garść uprażonej cebuli Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki.  Uformować

Tagebuch po polsku
Lekka sałatka z rukolą i wędzonym łososiem 214

przy zmianie odżywiania kilogramy same ruszą :)) Składniki na 2-3 porcje. Składniki: Na sałatkę: 2 duże garście rukoli pół czerwonej cebuli 50g wędzonego łososia sałatkowego pół czerwonej lub pomarańczowej papryki pół opakowania kukurydzy konserwowej 5-6 kostek sera feta Na sos: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz W misce mieszamy rukolę(...)pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, kawałki łososia, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy kostki sera feta. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Sałatka warstwowa konserwowa 211

się jednak, nie jest ona zbyt kwaśna, gdyż pozostałe składniki wyrównują jej smak. Składniki: 6 jajek 300 g szynki konserwowej kukurydza konserwowa 6 ogórków konserwowych słoik selera konserwowego słoik papryki konserwowej puszka ananasa majonez szczypiorek Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową, ogórki, paprykę i ananasa - także kroimy w kosteczkę.  Pamiętajmy aby wszystkie składniki dobrze

Taste Therapy
Zupa z ciecierzycy 195

ciecierzycy 400g schabu 1 duża marchewka kawałek selera 2-3 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka suszonej kolendry 2 ziarenka ziela ang. liść laurowy łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 2-3 łyżki oleju do smażenia Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą (ok 1l) i moczyć przez całą(...)Gotować do miękkości (ok 1 godz). W międzyczasie przygotować schab. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Usmażyć na 2 łyżach oleju na rumiano, pod koniec dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Dodać do miękkiej soczewicy, wrzucić liść laurowy, ziele ang, dolać jeszcze tyle gorącej wody aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy

Smakołyki Asi
Sałata lodowa z rzodkiewką 156

Taką sałatkę można podać na śniadanko lub kolację. Składniki : połowa sałaty lodowej 1 papryka czerwona mała czerwona cebulka 2 ogórki zielone natka pietruszki mały pęczek rzodkiewek ewentualnie sól do smaku Przygotowanie : Sałatę pokroić w "makaron", rzodkiewki, paprykę i ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, dodać natkę, ewentualnie posolić, polać sosem  i ponownie wymieszać. Sos : Do soku

Proste Potrawy
Kotlety rybne 236

już od dawna miałam na oku pewien przepis. Tak więc odwiedziłam rybny i zaczęłam eksperyment! :)   Składniki: 400g dorsza 1 jajko 40g orzeszków ziemnych 1/2 łyżki oliwy czosnek granulowany papryka słodka i ostra koperek przyprawa do ryb (opcjonalnie) sól, pieprz mała cebulka   Przygotowanie: W malakserze rozdrabniamy orzeszki ziemne i dodajemy pokrojoną w kawałki rybę, miksujemy pulsacyjnie (nie miksujemy zbyt(...)smaku. Cebulę przesmażamy i dodajemy do ryby, mieszamy. I czas na przyprawy: wszystkiego dajemy do smaku, jak komu pasuje. Ja dałam 1 łyżeczkę czosnku i koperku, po pół łyżeczki papryk, przyprawy do ryb i pieprzu, a sól zupełnie pominęłam. Można dodać rozmaryn czy tymianek, wariantów jest mnóstwo ;) I mieszamy! Na rozgrzanej patelni z połową łyżki oliwy kładziemy uformowane w kotleciki

Jak gotować i nie zwariować
Potrawka z kurczaka 317

łyżki oleju kokosowego Domowa kostka rosołowa (jeśli się nie ma domowej, można nie dokładać) 2 średnie cebule 50-100ml gęstego jogurtu lub śmietany 18% Sól, pieprz, papryka ostra i słodka – do smaku.   Przygotowanie: Udka z kurczaka obrać ze skóry i podsmażyć z obu stron na oleju kokosowym bądź oliwie, aż mięsko ładnie się zarumieni. Na patelnię wrzucamy(...)zeszkli, a nawet chwilę dłużej – by zaczęła się karmelizować. Gdy cebulka jest gotowa na patelnię wlewamy wodę, w tym momencie też doprawiamy – ja użyłam jedynie po łyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy

Jak gotować i nie zwariować
Klopsiki w sosie pomidorowym 278

mnie z indyka) 1 średnia lub duża cebula 1 jajko 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 mozarella 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra   Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie nam potrzebna gdy już zrobimy porządek z mięsem. Mięso wrzucamy do miski, wbijamy do niego jajo. Cebulę kroimy(...)nasze kuleczki mięsne do zarumienienia z każdej strony. Gdy już będą ładnie złociste wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, dorzucamy resztę mozarelli i dodatkowo doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią, oregano i paprykami – do smaku, jak kto lubi ;) Teraz wystarczy tylko poczekać aż sosik zacznie nam się gotować i zmniejszyć ogień do minimum. Niech się pyrkocze na małym ogniu jeszcze

Jak gotować i nie zwariować
Zapiekanka kalafiorowa 345

kalafior 500g pieczarek 300g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 2 łyżki oleju kokosowego Mozarella 70-100g sera żółtego 100ml mleka 3,2% Musztarda do smaku Sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Czarnuszka, czubryca, rozmaryn (lub inne zioła)   Przygotowanie: Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy, aż zmięknie. Odcedzamy i wrzucamy do malaksera/miski, i blendujemy. Dodajemy do niego mleko(...)Najlepiej jeszcze na czas przygotowywania mięsa umieścić pieczarki w sitku, żeby pozostała woda z nich wyleciała. Mięso smażymy na łyżce oleju kokosowego, przyprawiając je do smaku solą, pieprzem i papryką. Gdy wszystko mamy już przygotowane warstwowo kładziemy składniki w naczyniu żaroodpornym w kolejności: pieczarki, mięso, puree kalafiorowe. Wszystko posypujemy startym serem żółtym i resztą mozarelli. Pieczemy w trybie ‘zarumienianie’ (grzałka

Jak gotować i nie zwariować
Zupa pomidorowa z dynią 311

szklanki bulionu lub rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: domowa kostka rosołowa   Przygotowanie: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym do zrumienienia – smażymy już w garnku w którym będzie(...)zupki i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chce się dokładnie wymieszać nic nie szkodzi, jak będziemy blendować wszystko się połączy. :) Teraz możemy nasz krem doprawić – u mnie ostra i słodka papryka i duuuużo curry, sól i pieprz do smaku J Trochę ostre i mocno wyraziste w smaku, ale takie lubię najbardziej :D I ostatni krok przygotowywania kremu samego w sobie: blendujemy

Jak gotować i nie zwariować
Sałatka z kurczakiem i granatem 516

krewetki! Do wyboru, do koloru – ogranicza nas tylko inwencja twórcza! ;)   Składniki: Mała podwójna pierś z kurczaka lub resztki gotowanego/pieczonego kurczaka/indyka 1 cały granat 1 duże jabłko 1 duża papryka (lub 2 małe, najlepiej w różnych kolorach) 3 cebule dymki Prażony słonecznik/płatki migdałów – garść lub dwie 3 łyżki majonezu bez cukru (może być więcej, jeśli lubicie) 3 łyżki(...)była pyszna i sosiasta ;) Chyba że mamy jakieś ugotowane/upieczone resztki, wtedy gotowanie kuraka nas ominie ;) Kiedy kurczak nam się gotuje, z granata wyjmujemy pestki i wrzucamy je do miski. Paprykę, jabłko i dymki kroimy na drobną kostkę, mniej więcej wielkości pestki granata lub trochę większą. Pokrojone składniki wrzucamy do michy. Migdały, słonecznik bądź właściwie jakiekolwiek pokrojone orzechy, które lubimy, prażymy

Jak gotować i nie zwariować
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 346

żarłoków ;)   Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku) Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę ;)   Przygotowanie: Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy(...)bardzo wysmażone), i do garnka dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę razem podgrzewamy i wrzucamy do wszystkiego fasolkę i puree z fasolki. Znowu grzejemy ;) Teraz możemy przyprawić zupkę. U mnie duuuużo papryk, i słodkiej i ostrej, do tego nieco bazylii, soli i pieprzu cayenne – mocno aromatycznie i ostrawo ;) Tu każdy doprawia do swojego gustu. Jeśli zupa jest dla nas za gęsta

Jak gotować i nie zwariować
Schab po Warszawsku 196

efektowna przekąska. Możemy ją podać różne na uroczystości rodzinne, święta, sylwestra lub nowy rok. Składniki: 1,5 kilograma schabu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/4 szklanki oleju rękaw do pieczenia Farsz: 1 kostka masła 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek tartego chrzanu sól,pieprz Dodatkowo: 1 ogórek

Bajeczna Kuchnia
Rolada schabowa z suszonymi owocami 173

zimno jako wędlinę. Do mięsa użyłam przyprawy od  Skworcu . Składniki: 1,5 kilograma schabu 150 gram suszonych moreli 150 gram suszonych śliwek Marynata staropolska od  Skworcu Słodka papryka Sól morska Olej Dodatkowo: Sznurek masarski Rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, nacieramy z obydwu stron marynatą staropolską i słodką papryką, lekko

Bajeczna Kuchnia