gram pektosoli 2 łyżki cukru 15 ziaren pieprzu 8 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 5 goździków 1 łyżka ziaren kolendry od Skworcu 1 łyżka papryki wędzonej 4 ząbki czosnku Dodatkowo: Obsypka Bosforska od Skworcu Olej Siatka do wędlin Sposób przygotowania: Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca , kolendry, listki laurowe(...)goździki umieszczamy w moździerzu, rozgniatamy, dodajemy razem z papryką do gorącej wody. Zalewę pozostawiamy do ostudzenia, dodajemy pektosól oraz pokrojone ząbki czosnku. Szynkę wkładamy do zalewy, przykrywamy, na tydzień wstawiamy do lodówki, codziennie szynkę obracamy żeby równo się zapeklowała. Po tygodniu szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zakładamy siatkę, związujemy sznurkiem z obydwu stron. Smarujemy olejem i posypujemy obsypką
Bajeczna KuchniaZostało kawałek kapusty pekińskiej i papryki...tak i oto jest szybka surówka. kapusta pekińska papryka sól sok z cytryny olej Kujawski 3 ziarna przyprawa do sałatek Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę
Moje domowe kucharzenieprzygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść. Składniki sałatki mieszanka sałat 2 pomidory 1 papryka Sos vinegret 3 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku(...)jest za gęsty dodajemy wodę po łyżeczce i mieszamy. Dodajemy tyle wody, jaką chcemy żeby sos miał konsystencję. Ja w misce wymieszałam sałaty z pokrojonymi pomidorami i papryką . Karkówkę pokroiłam w kostkę. Każdy dostał swoją miseczkę i sam sobie mieszał tak jak chciał składniki. Dodatkowym sosem był majonez domowy .. a na niego przepis już niedługo
Kuchnia na wzgórzulitr * pierś z indyka- 350 g * pieczarki- 350 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz, słodka papryka- do smaku * śmietana- 2 łyżki * mąka- 1 łyżka + 1/3 szklanki wody * koper- do posypania Wodę zagotować wraz z zielem oraz listkiem, wrzucić umyte pieczarki (jak duże, to pokroić na mniejsze(...)kawałki) i gotować 10 minut. W międzyczasie zmielić mięso i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, dodać sprasowany czosnek i całość dokładnie wyrobić. Z mięsa uformować małe kuleczki (takie na jeden kęs) i delikatnie przełożyć do garnka z gotującymi się pieczarkami. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka i całość gotować następne 10 minut. W szklance
Kraina Miodem Płynącaschabu bez kości (ja robiłam z z około 700g mięsa) przyprawy wg gustu ( u mnie 1 łyżeczka soli i po 1/2 łyżeczki: czosnku w proszku, słodkiej papryki, ostrej papryki) Zalewa: (*) 1 litr wody 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego 1/2 łyżeczki majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarna jałowca
Di gotujeKolejna kulinarna wariacja z mielonym mięsem. Papryka oraz wędzony ser nadają kotlecikom wyrazistego smaku a ryż sprawia, że danie jest bardziej pożywne. Składniki 1/2 kg mielonego mięsa 1/3 czerwonej papryki 4-5 plastrów wędzonego żółtego sera 1 jajko 4-5 łyżek ugotowanego … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjuż taką jedliście czy dopiero zamierzacie ? :) Spisujcie przepis i do dzieła. Karnawałowa Zapiekanka z Gyrosem 1 podwójna pierś kurczaka Przyprawa gyros 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki konserwowe 200g brokułów 300 g startego żółtego sera 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju Sól, pieprz, jarzynka naturalna do smaku(...)startego sera, połową kurczaka i wykładamy na dnie naczynia do zapiekania. Robimy sos z majonezu śmietany i keczupu , smarujemy nim ryż. Pora tniemy w plasterki, a paprykę w kostkę, osobno przesmażamy na patelni i wykładamy na ryż. Brokułu gotujemy ok. 5 min na parze lub w wodzie i wykładamy na wierzch zapiekanki, dodajemy odsączoną kukurydzę i resztę piersi
W kuchennej krainieżeberek wieprzowych 2-3 cebule 2-3 szklanki bulionu (np. warzywnego) (*) 1/2 szklanki białego wina 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego suszony tymianek papryka w proszku sól, pieprz Żeberka (paski) porozcinać na mniejsze kawałki (wg gustu) i natrzeć papryką, tymiankiem oraz solą. Całość wstawić do lodówki - na kilka godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni
Di gotujetego dania? tyle ile osób je gotuje tyle zazwyczaj jest wersji! Oto moja! A wiec zapraszam! Składniki; 1 kg karkówki wieprzowej 4 ogórki kiszone 20 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 cebule sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki maki 3 łyżki oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego Mięso umyć a następnie osuszyć. Pokroić w większą kostke, posypać(...)była na równi z mięsem. Wrzucić ziele i liśc laurowy i gotować na małym ogniu co jakiś czas przemieszać aby się nie przypaliło. Pieczarki obrać i pokroić w talarki, paprykę i ogórki w kostkę a cebulę w piórka. Warzywa wrzucić na patelnie i chwile podsmażyć. Kiedy mięso będzie już na wpół miękkie wtedy dodajemy warzywa. Uzupełniamy wodę aby wszystko było
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego garść jarmużu 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą(...)wraz z 3 ząbkami czosnku. Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek, jarmuż. Formujemy kotleciki i zapiekamy w 200 st przez
Łycha smakówłyżka śmietany 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 3 łyżki sezamu 1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Dodatkowo: mąka olej do głębokiego smażenia W misce dokładnie rozmieszać wszystkie składniki ciasta
Di gotujedłuższego czasu chodził za mną piękny i puszysty omlet i dzisiaj wreszcie doczekałam się - pyszny omlet warzywny zagościł na naszych talerzach! Mocno jajeczny i przepełniony warzywami - pomidorami, papryką, szczypiorkiem, z nutą czosnku. Delikatny i niezwykle sycący. A jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil! Omlet warzywny Składniki: /na 2 porcje 4 jajka 50 ml mleka 1 pomidor(...)papryki 2 ząbki czosnku 3 rzodkiewki przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa Warzywa siekamy w średnio drobną kostkę. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Doprawiamy (po szczypcie soli i pieprzu oraz po 1 łyżeczce kminku i gałki) i dodajemy warzywa oraz przetarty przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Połowę masy rozlewamy na patelni
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!tylko kilka cech tej wersji :) Zapraszam! Sałatka z zupek chińskich Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej 4 średniej wielkości ogórki konserwowe 1 mała puszka kukurydzy 200g szynki 1 mała papryka czerwona 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron zalać szklanką wrzątku z odrobiną soli. Ogórki, paprykę i szynkę pokroić w średnią kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystko razem wymieszać w misce. Dodać majonez
Tagebuch po polskupietruszki 1 mały seler cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy do smaku: majeranek listki laurowe pieprz czarny w ziarnkach ziele angielskie sól imbir gałka muszkatołowa papryka ostra i słodka Sposób wykonania: 1. Flaki zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez około 5 - 10 minut. Następnie przecedzamy mięso, przelewamy zimną wodą i jeszcze raz przekładamy do garnka. Gotujemy(...)Wołowinę kroimy w małe paski a warzywa w kostkę. 3.Flaki, szponder i włoszczyznę wrzucamy z powrotem do ugotowanego bulionu i doprawiamy do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 30 minut. 4. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i mieszając podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej
Qchnia po prostuzawszę robię większą porcję surówki do obiadu. Jeśli zostanie zajadam się nią na kolację. Składniki: 1 duża biała rzodkiew, jasna część ze sporej wielkości pora, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy, łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka majonezu light, 1 łyżka jogurtu naturalnego, pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania: Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)obrać, opłukać, pokroić w półplasterki i sparzyć na sicie wrzątkiem, odcisnąć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę, koperek posiekać. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce
Nie tylko w kuchni