papryka - 32566 przepisów (strona:864/2172)

Pieczone udka kurczaka w marynacie musztardowej 212

razem udka w marynacie z musztardy. Udka mają chrupiącą skórkę a w środku są soczyste. Udka najlepiej natrzeć marynatą dzień wcześniej. Składniki: 4 udka kurczaka kilka ziemniaków słodka papryka mielona marynata: 4 łyżki musztardy 3 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie: Udka oczyścić, zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę. Następnie udka osuszyć. Każde udko natrzeć składnikami marynaty. Można wszystkie zioła(...)umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Następnie ziemniaki przełożyć do nasmarowanej olejem formy do pieczenia i posolić, a następnie na ziemniaki ułożyć udka i posypać je słodką mieloną papryką. Udka piec w temperaturze 180 o C pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie ściągnąć pokrywkę, udka polać wytopionym  z nich tłuszczem i piec dalej bez przykrycia do momentu

Mama Gotuje
peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 188

liść laurowy 2 szt ziele angielskie 4 szt gorczyca biała płaska łyżeczka kolendra 3 ziarna pieprz czarny 3 ziarna czosnek suszony płaska łyżeczka   dodatkowo 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu szczypta suszonego czosnku sznurek do wiązania, lub siatka do wędlin sposób wykonania Ładnie wykrojony kawałek łopatki myjemy, wkładamy do  kamionkowego naczynia ( lub garnka ze stali nierdzewnej) i zasypujemy(...)chłodne miejsce na pięć, sześć dni, pamiętając o tym aby każdego dnia,  przełożyć mięso. Zapeklowaną łopatkę wyjmujemy z kamionki, lekko płuczemy, układamy na desce nacieramy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu, szczyptą czosnku i wiążemy ją mocnym sznurkiem ( koniecznie z naturalnego włókna), lub wkładamy w siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony

Miód i pieprz
Muffinki serowe z brokułem. 123

różyczek brokuła 120 g miękkiego masła 5 - 20 g drobnego cukru 3 jajka w temperaturze pokojowej 130 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kurkumy 1/2 papryki w proszku 1/4 łyżeczki soli 40 g startego cheddara (lub innego ostrego sera) Wykonanie: Różyczki brokuła zblanszować, by lekko zmiękły, lecz pozostały jędrne i zielone. Masło ubijać mikserem aż stanie się(...)miękkie i kremowe. Dodać cukier i kontynuować ubijanie. Dodać kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Dosypać suche składniki: mąkę, proszek, kurkumę, paprykę i sól. Dalej ubijać do dokładnego połączenia. Dodać starty ser i dobrze wymieszać łyżką. Formę do muffinek wysmarować masłem i do każdego zagłębienia nałożyć łyżkę ciasta. Stuknąć mocno formą o blat by masa się wyrównała na dnie

zadanie-gotowanie
Tortilla z meksykańskim farszem 124

kilogram mięsa mielonego 1 puszka meksykańskiego chli con carne Bonduelle 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej pasty paprykowej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso mielone, wszystko razem podsmażamy. Dodajemy meksykańskie chili con carne, koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową, smażymy(...)razem na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką, pozostawiamy do ostudzenia. Na każdy placek tortilli nakłammy porcję farszu i zwijamy jak krokiety

Bajeczna Kuchnia
Surówka z kapusty z kukurydzą 146

Moja rodzina bardzo lubi różne surówki, szczególnie z kapusty, tą surówkę często przyrządzam do obiadu jest smaczna i kolorowa. Składniki: Pół główki białe kapusty Puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle 1 papryka czerwona 1 jabłko Kawałek pora Pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania: Kapustę oraz obrane jabłko ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w pół plastry, paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, surówkę wstawiamy na pół godziny do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Pierś z kaczki na batatowym puree 229

bardzo lekko :) ) krwistą kaczkę - rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujcie! :) Pierś z kaczki na batatowym puree Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma oraz 1-2 duże bataty Przygotowanie zarówno kaczki, jak i puree z batatów jest banalnie proste i szybkie! A jakie pyszne! :) Ważne jest, aby kaczka przez smażeniem nie była(...)kolei: kaczkę myjemy i suszymy. Odcinamy ewentualnie żyłki i nacinamy delikatnie skórę w tzw. kratkę. Solimy z obu stron. Polewamy sosem sojowym i obsypujemy majerankiem, słodką papryką oraz kurkumą. Dokładnie wcieramy marynatę w mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin.  Są dwie drogi podsmażania kaczki (obie oczywiście skórą do dołu i bez dodatku tłuszczu): jedna z nich poleca

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 169

marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek) 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku

moj przepis na
Warzywne curry z kurczakiem 183

inne smaki, kolory oraz niezapomniane dania. Przepis jak zwykle jest prosty. Zachęcamy do spróbowania i zaskoczenia rodziny daniem jak z „chińskiej” restauracji. Przepis Składniki: 750g ziemniaków czerwona papryka marchewka 2 filety z kurczaka cebula 2 łyżki oleju, bądź innego tłuszczu do usmażenia kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 400 ml warzywnego rosołku 1-3 łyżek czerwonej pasty curry(...)dość niebezpieczny, bo jeżeli za szybko ją dodamy i się rozgotuje to popsuje troszkę wygląd potrawy. Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę około 1-2 cm. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Pierś z kurczaka również kroimy w kostkę dowolnej wielkości, jak kto lubi Cebulę kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, gdy się

KasiaiKrzysiu.pl
Boczek faszerowany 215

wieprzowego od żeberek bez kości (w jednym kawałku, ze skórą) 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz młotkowany majeranek papryka czerwona 2 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Receptura pochodzi z mojego rodzinnego domu na faszerowany boczek, taki boczek mój tata zawsze piekł na każde Święta. Piękną łatę boczku od żeberek dostałam(...)myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Od strony skóry robimy ostrym nożem nacięcia, które po upieczeniu apetycznie wyglądają. Od strony mięsa nacieramy solą, młotkowanym pieprzem, 3 przeciśniętymi ząbkami czosnku, papryką i majerankiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy cebulkę do mielonego mięsa, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, kaszkę i sporo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieprzowina w sosie z musztardą francuską, musem z cebuli i pieczonymi ziemniakami 145

wieprzowina: 1 kg mięsa wieprzowego z szynki 2 cebule 2 małe ząbki czosnku sól pieprz świeżo mielony papryka słodka 4 ziela angielskie 3 listki laurowe  mus z cebuli: cebula i czosnek z gotowania wieprzowiny sól pieprz  dodatki: 4 ziemniaki  zioła prowansalskie tymianek sól pieprz papryka słodka oliwa

KuchcikoweLove
Nuggets z dorsza z pieca 148

smaku Kapustę i marchewkę pokrój cieniutko. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Przygotuj sałatkę trochę wcześniej aby kapusta skruszała nieco. Pieczone ziemniaki z papryką 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka świeżego tymianku 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli Ziemniaki obierz i podziel na ósemki. Wysyp na blaszkę

codojedzenia
Sałatka z batatem, marchewką, groszkiem cukrowym z dressingiem miętowym i pestkami dyni. 176

sałat (u mnie rukola, roszponka, sałata lodowa) 1/2 batata 1/2 dużej marchewki 6 groszków cukrowych 1-2 łyżeczki pestek dynii 1/4 rzepy białej (ok. 4-5 plasterków) wędzona, słodka papryka imbir w proszku sól himalajska (lub inna) dodatkowo: ser kozi w roladzie (3 plastry) 1 łyżeczka żurawiny suszonej na dressing 80ml oliwa z oliwek 20g świeżej mięty(...)wyparowała”) i wrzucamy resztę pokrojonych warzyw: marchewkę, batata i rzepę. Smażymy aż do miękkości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, posypujemy z góry sproszkowanym imbirem i wędzoną, słodką papryką. Usmażone warzywa układamy na sałatce. Posypujemy dynią, dodajemy ewentualnie składniki opcjonalne (ser kozi i żurawina), polewamy dressingiem i jeśli lubimy, doprawiamy solą. Artykuł Sałatka z batatem, marchewką, groszkiem cukrowym z dressingiem

Fill The Bowl
Czulent z kaszą i fasolą 153

puszka białej fasoli) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki tłuszczu (olej lub klarowane masło) 3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 5 szklanek gorącej przegotowanej wody 2-3 liście laurowe Dzień wcześniej fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i pozostawiamy(...)kroimy w kostkę. Obie cebule obieramy i siekamy je drobno. W szerokim rondlu z grubym dnem podgrzewamy tłuszcz, i obsmażamy na nim mięso razem z cebulą. Dodajemy pieprz oraz paprykę, mieszamy i zalewamy gorącą wodą. Jeśli moczyliśmy fasolę, odcedzamy ją i dodajemy do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny. Po tym czasie wsypujemy wypłukaną kaszę

Trzeci talerz
Soczewica z pomidorami i Ajvarem 150

Składniki: 1 szklanka pomarańczowej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki Ajvaru 2 łyżki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Soczewicę namoczyć, przepłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Dodać zmiażdżony czosnek, pomidory i Ajvar. Gotować aż pomidory się rozpadną, a większość płynu odparuje. Dodać słodką paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać

Czerwień i błękit
Sałatka grillowa z słodkim dresingiem 172

marynaty, ... to również sałatki. Sałatka grillowa z słodkim dresingiem jest jednym z moich autorskich pomysłów i tworzy świetne połączenie z grillowanym mięsem drobiowym. Składniki : opakowanie mixu sałat pół papryki czerwonej średnia czerwona cebula 3-4 rzodkiewki 10-15 dag pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy (kremowej, nie za ostrej) 2 łyżki oleju rzepakowego słonecznik łuskany migdały(...)krojone Przygotowanie : Mix sałat przekładamy do większej misy, dodajemy do niej cienko pokrojoną paprykę, cebulę, rzodkiewkę i przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.  W szklance przygotowujemy dresing z wymieszania miodu, musztardy i oleju, a słonecznik i migdały prażymy na patelni.  Wszystkie 3 elementy sałatki łączymy ze sobą na kilka minut przed podaniem. Jak już wspomniałem, sałatka świetnie pasuje

Mechanik w kuchni