smaki fajnie się przenikają. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 10 g suszonych borowików 1/2 cebuli 3-4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz papryka czerwona słodka czosnek granulowany olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstawimy. W tym czasie obieramy cebulę i siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy(...)uważając, żeby nie rozciąć mięsa do krawędzi). W powstały otwór delikatnie wkładamy nasz farsz z grzybów, dopychając je do samego końca. Tak przygotowane mięso nacieramy solą, czosnkiem, czerwoną papryką i pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na minimum 60 minut do lodówki, aby przyprawy "przenikły" do mięsa. Po wyjęciu z folii polędwiczkę zawijamy w szynkę parmeńską, wkładamy do naczynia
Symfonia smakowaSkładniki: 1 średnia makrela wędzona 5 suszonych pomidorów 3 jajka 1/2 małego pora lub mała cebula 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Sposób przygotowania: Makrelę obrać ze skóry, ości i rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić na drobno. Pora lub cebulę umyć i również pokroić(...)drobno. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąśmietany 12% (dałam pół na pół z kremówką 30%) 1 łyżeczka majeranku suszonego 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (rzepakowego, kokosowego) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo zmielony czarny pieprz listki bazylii WYKONANIE: Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i pozostaw makaron w garnku. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy(...)cebulę, na koniec dodaj starty na drobnej tarce czosnek i podsmaż krótko. Przełóż cebulę do boczku. Filety z kurczaka umyj, osusz i obierz z błonek. Dodaj majeranek, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz, wymieszaj. Na patelni po cebuli rozgrzej 3 łyzki oliwy i usmaż na niej kurczaka ze wszystkich stron, aby był soczysty w środku. pod koniec smażenia dodaj pokrojone
Słodko-Słony Świat Ilonybyło smacznie ;) Składniki: * 5 placków tortilli * 3 pojedyncze piersi kurczaka * świeży ogórek * 2 pomidory * sałata lodowa * pół cebuli * pół czerwonej cebuli * mała papryka czerwona * pieczarki * sos z ketchupu i majonezu Wykonanie: Placki tortilli lekko podgrzać, posmarować sosem. Sos robię pół na pół ketchupu i majonezu. Pomidora i ogórka pokroić w plasterki, pieczarki drobno pokroić podsmażyć(...)maśle. Pierś z kurczaka pokroić w drobna kostkę, podsmażyć z przyprawą do gyrosa. Sałatę lodową "porwać" na kawałki, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na tortille nakładać po trochu warzyw i kurczaka. Zwinąć w rulon i gotowe
Zrób to smaczniepodać na śniadanie lub kolację. Idealna na imprezy i do lunch box'u. Składniki: 150 g makaronu o kształcie ryżu 200 g szynki konserwowej 1 ogórek gruntowy 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 2 czubate łyżeczki siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 4 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej(...)wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę, ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski i dodajemy koperek. Majonez i jogurt razem mieszamy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowany sos wylewamy na sałatkę. Całość mieszamy i jeśli zachodzi potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Smak mojego domudrobną kostkę 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 papryczka chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla) 1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam) Soczewice płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przerzucamy(...)już soczewica zacznie się robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość zagotowujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i na wierzch układamy różyczki brokuła
Piekielna Kuchnia Patimoże macie jakieś swoje sprawdzone sposoby? Podzielicie się nimi? SKŁADNIKI 1 kg schabu 200 g suszonych śliwek 1 łyżka soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 ziarna kardamonu 2 goździki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe kawałek cynamonu (ok. 1 - 1,5 cm) brandy lub koniak woda Śliwki płuczemy, zalewamy alkoholem (powinien zakrywać owoce całkowicie(...)odstawiamy by całkowicie go wciągnęły. Cukier, sól i paprykę mieszamy razem. Schab myjemy, osuszamy, a następnie długim nożem robimy w środku dziurę na wylot. Wkładamy w nią śliwki i ciasno upychamy. Następnie związujemy mięso sznurkiem i nacieramy przygotowana mieszanką. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, dodajemy kardamon, goździki, ziele, listki i dolewamy
Czary - gary w kuchnismakuje fantastycznie, pasuje do dań obiadowych, tortilli, burgerów, ale też świetnie sprawdza się jako lekka przekąska z grzankami :-) SKŁADNIKI 1/2 kapusty pekińskiej 1 garść roszponki (porządna garść ;-) ) 1 papryka czerwona 1/2 świeżego ogórka 1/2 puszki kukurydzy zioła prowansalskie oliwa z oliwek sól, pieprz Kapustę kroimy w cienkie paski, roszponkę dzielimy na pojedyncze listki, paprykę kroimy w kostkę, ogórka
Czary - gary w kuchnijest genialny! Pod warunkiem, że cienko go pokroicie :-) SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu bez kości 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki soli 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego koperku Mięso myjemy i osuszamy, a następnie dokładnie nacieramy cukrem. Wkładamy do salaterki, zakrywamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny(...)nacieramy nimi mięso. Ponownie wkładamy do salaterki, zakrywamy ją folią i odstawiamy na kolejne 24 godziny. Po ich upływie ponownie płuczemy i osuszamy mięso, odlewamy płyn z salaterki. Paprykę, pieprz i koperek mieszamy razem, nacieramy nimi mięso i ponownie odstawiamy na 24 godziny (w salaterce przykrytej folią spożywczą). Po upływie wymaganego czasu przekładamy mięso do siatki masarskiej lub zwykłej podkolanówki
Czary - gary w kuchnipanierce i wszelkich nuggetsów, to zachęcam Was do przygotowania tej wersji fileta :-) Na pewno Was nie zawiedzie :-) SKŁADNIKI 3 pojedyncze filety z kurczaka 3 plasterki sera topionego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz woda Filety myjemy, oczyszczamy z wszelkich żyłek i cienko rozbijamy. Każdy kawałek posypujemy solą, pieprzem(...)środku układamy serek topiony i zawijamy roladki, spinamy by roladki się nie rozleciały. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, a na dno wlewamy trochę wody, żeby się nie przypaliły. Przykrywamy i dusimy przez chwilę, aż warzywa zmniejszą swoją objętość
Czary - gary w kuchnijako dodatek do kanapek z wędliną, tortilli itp. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych i pomysłowości :-) Polecam :-) SKŁADNIKI 1 nieduża kapusta pekińska biała część pora 1 jabłko 1 zielona papryka 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oleju sól, pieprz, odrobina cukru Kapustę, pora i paprykę kroimy w cienkie paseczki, jabłko ścieramy
Czary - gary w kuchniwypróbowania przepisu, z pewnością nie będziecie żałować tej decyzji :-) SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 marchewki 2 łyżki gęstej śmietany ok. 1 l wody sól ziołowa mielona papryka (słodka i ostra) parmezan lub grana padano Marchewki obieramy i kroimy w plastry, a następnie wkładamy do garnka, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, dolewamy 3/4 l wody i dotujemy aż warzywa(...)zmiękną. Następnie blendujemy je (całkiem na gładko lub - jeśli lubicie - niedokładnie, pozostawiając niewielkie kawałki) i doprawiamy solą ziołową oraz paprykami. Śmietanę rozprowadzamy w ok. 100 ml ciepłej wody i dolewamy do zupy; zagotowujemy i zestawiamy z palnika. Jeśli uważacie, że zupa wyszła zbyt gęsta, to przed zakończeniem gotowania dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową
Czary - gary w kuchnimajonezem kieleckim , który otrzymałam w prezencie na święta :) Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny przyprawa do gyrosa papryka konserwowa kolorowa - 1 słoik ogórki konserwowe - 3 szt jajka - 4 szt kapusta pekińska - 1/2 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz por - kawałek natka pietruszki majonez kielecki Przygotowanie(...)kurczaka pokroić w kostkę, przerzucić na patelnię, obsypać dobrze przyprawą do gyrosa, usmażyć. Kapustę pekińską drobno pokroić, lekko posolić, odstawić na godzinę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Paprykę, ogórki, jajka, pokroić w kostkę. Pora i natkę pietruszki umyć , pokroić. Do miski przełożyć mięso , dodać pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę i majonez. Sałatkę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia DanusiMłynomag 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatki: 250 gram koziego twardego kawałek kiełbasy 1 cebula czerwona 0,5 papryki czerwonej garść oliwek czarnych ketchup pikantny przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki, cukru, drożdży oraz wody robimy zaczyn, pozostawiamy pod przykryciem do momentu aż zacznie pracować. Mąkę(...)zagniatamy, formujemy w kulkę, wałkujemy w kształt koła. Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy pizzę. Kiełbasę kroimy w plasterki, oczyszczoną paprykę kroimy w paski lub kostkę, układamy na serze. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, oliwki kroimy na pół, układamy na pizzy. Pizzę wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut
Bajeczna Kuchniapominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka wędzona 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym, które doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy pomidory
Szefowa kuchni