papryka - 32566 przepisów (strona:873/2172)

baleron z pończochy - domowa wędlina 149

karkówki wieprzowe każda o wadze około jednego kilograma  do peklowania kilograma mięsa 150 g cukru 150 g soli zaprawa z przypraw na kilogram karkówki 1 łyżeczka słodkiej papryki 6-8 ziaren czarnego pieprzu  1/2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 2 ziarna jałowca kilka ziaren gorczycy szczypta suszonego czosnku szczypta soli sposób przygotowania Mięso myjemy, przykrajmy je w formy(...)mięso na ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia. Do moździerza wkładamy liści laurowy, ziarna jałowca, pieprz, gorczycę i  rozbijamy je tłuczkiem, następnie dodajemy resztę przypraw  (  paprykę słodką, czosnek, majeranek, sól)  i całość mieszamy. Teraz z każdej strony, wcieramy przyprawy w baleron. Następnie mięso wkładamy do  pończochy, zawiązując ją na końcu ( możemy też owinąć karkówkę

Miód i pieprz
Zupa pomidorowa ze swojskich pomidorów i makaronem 136

mojej kolekcji ) - 2 liście selera lub kawałek korzenia - 1 liść lubczyku - kostka rosołowa którą robię sama - cebula - sól pieprz do smaku - natka pietruszki kilka listków bazylii - 2 łyżki papryki w proszku słodkiej - makaron,lub ryż Sposób przygotowania 1. Skrzydełka włożyć do garnka zalać 3 l wody,zagotować zdjąć cedzakiem  powstały osad dodać marchew pokrojoną,dodać liście lubczyku  selera(...)zmiksować, gdy używam w zimę pomidory w sosie własnym też je miksuję 3. Gdy rosół mamy już gotowy ,wyjąć z niego liście i cebulę  Wlać zmiksowane pomidory i paprykę słodką gotować chwilę dodać  posiekaną natkę pietruszki i bazylię w razie potrzeby doprawić podawać  z ugotowanym makaronem lub ryżem  Do zupy można dodać śmietaną .Wywar rosołowy można

W królestwie smaków Beaty
Jarmuż z grzybami. 160

małe kawałki 200 g pieczarek - pokrojone w plastry 100 g boczniaków  - pokrojone w paski 1 cebula - drobno posiekana 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1. Ugotuj ryż. 2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów(...)odparuje,a cebula będzie miękka. 3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś  przez około 2-3 minuty. 4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 351 kcal

Powiedz dietom nie
Sałatka typowo wiosenna 296

ducha, z rzeczy, które posiadałam w lodówce. Przygotujecie ją w kilka chwil, a zakupione składniki, wystarczą na jeszcze kilka takich porcji, wszak nie musimy zjadać od razu całego ogórka, papryki czy pęczka rzodkiewek, prawda? Sałatka jest chrupiąca, pobudza do życia, i tak na dobrą sprawę jest lekko śródziemnomorska, gdyż Włosi do swoich sałat używają octu jabłkowego i tu z pomocą(...)powstała moja pierwsza typowo wiosenna sałatka. Czas przygotowania to zaledwie 15 minut, a sałatki z półmiska wystarczy spokojnie dla 2 osób. Składniki mix sałat pomidory bazylia ogórek por papryka dymka czerwona cebula rzodkiewka czarny sezam sos sałatkowy winegret  Develey Z podanych składników skomponuj sałatkę. Możesz ją delikatnie posolić jeśli chcesz. Nie musisz dodawać oliwy ani żadnego innego oleju

Z Kuchni Do Kuchni
Minifritaty z komosą ryżową 117

mojej kuchni. Składniki: (na 12 szt) ok. 70 g komosy ryżowej 150 ml wody  2 jajka 2 białka 70 g startego sera 1 duży ogórek konserwowy 1 czerwona papryka  dowolna szynka pokrojona w drobną kostkę ok.50 g tymianek do przybrania  sól  pieprz  szczypta kurkumy Wykonanie:  1. Komosę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy(...)wolnym ogniu do całkowitego odparowania płynu (15-20 min) 2. Ogórek, paprykę oraz szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę 3. Ser ścieramy na drobnych oczkach.  5. Po ugotowaniu komosy wszystkie składniki łączymy i mieszamy ze sobą doprawiając solą świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą kurkumy.  6. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Klasyczną formę do muffinek smarujemy odrobiną tłuszczu

vaniliowoczekoladowa
Pulpety w sosie brokułowo-kalafiorowym 140

tylko by ich nie rozgotować, bo wtedy będziemy mieć w sosie warzywną miazgę.  Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos:  1 cebula 1 główka kalafiora 500g brokuła 200 ml kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz olej 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy

Szefowa kuchni
Sałatka z pęczakiem, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 201

dowolność... Składniki: 4 garście pęczaku ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 udka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane z kości) 1 słoik konserwowych pieczarek 2-3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku przyprawa do kurczaka 2-3 łyżeczki dżemu z papryczek chili lub opcjonalnie chili z odrobiną cukru do smaku pęczek szczypiorku Wykonanie: Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso(...)udek kroimy w kostkę, następnie doprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną papryką i   dżemu z papryczek chili . Smażymy na głębokiej patelni. Do usmażonego mięsa dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilę jeszcze smażymy ok. 5-10 min. Następnie dokładamy, przekrojone na pół pieczarki, ugotowany pęczak i drobno pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy. Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno

IMPRESJA SMAKU
Bruschetta z cukinią, mozzarellą i suszonymi pomidorami 148

się jako przekąska, śniadanie lub kolacja. SKŁADNIKI (na 2 bułki paluchy) 2 paluchy pszenne lub pełnoziarniste mała cukinia 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 kulki mozzarelli świeża bazylia sól ostra papryka oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Bułki przekrawamy wzdłuż i na połówki, Grillujemy skropione oliwą lub przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski,które grillujemy na patelni grillowej/grillu(...)smażymy) pokropione oliwą i lekko posolone. Układamy cukinię na każdej ćwiartce bułki. Dodajemy po 2 plasterki suszonych pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce i posypujemy bruschetty. Przyprawiamy szczyptą papryki i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w panierce z płatków owsianych 118

Składniki: kasza owsiana 3 torebki pomidory 4 szt cebula 1 mała śmietana 18% 200 g pałki z kurczaka 6 szt Dodatkowo: płatki kukurydziane 100 g  sól pieprz ziołowy papryka czerwona słodka i ostra mielona tak po pół łyżeczki krok 1 Pałki myjemy i zostawiamy by odciekły. Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i tłuczkiem rozdrabiamy. Przesypujemy rozdrobnione płatki(...)miseczki, dodajemy sól pieprz i obydwie papryki. Obtaczamy w tej panierce pałki z kurczaka,kładziemy je do blaszki włożonej folią aluminiowa i zapiekamy w piecu koło godziny w 200 stopniach. Krok 2  Pomidory sparzmy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, cebule tez kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.  Krok 3  Gotujemy kaszę

Różowa kuchnia
Lasagne z warstwą pieczarek 190

mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju 30g pestek dyni 500g tartego na grubych oczkach sera żółtego (typu gouda) sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przecieru pomidorowego masło do wysmarowania formy Sos beszamelowy(...)tłuszczu 82% 2 łyżki maki pszennej 1/2l mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Mięso smażymy na małym ogniu na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawami: papryką, bazylią, oregano, przyprawą do mielonego mięsa, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Możemy delikatnie posolić jeśli chcemy. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy. 2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli

Kuchnia w czekoladzie
Fasolka po bretońsku 175

wędlin w zamrażarce.  Składniki: 1/2 kg fasoli suchej np Jaś 300- 500 g końcówki wędlin/kiełbasa/surowe mięso  1 cebula koncentrat pomidorowy  sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, listek laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Zalewamy przepłukana fasolę wodą, najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na noc. PO ok 12 godzinach  dodajemy listek laurowy, kilka ziaren(...)ugotowana dodajemy mięso i całość razem gotujemy do miękkości pilnując, aby jej nie przypalić. Pod sam koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Podajemy z pieczywem. Danie podane w porcelanie Bogucice GINA

Malinowe Pocałunki
Tortille z kurczakiem i warzywami chińskimi w formie wrapa. 480

podwójne piersi z kurczaka 1 cebula czerwona 1 woreczek warzyw chińskich na patelnię 6 pieczarek sól, pieprz,szczypta chili do smaku sałata lodowa pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta suszonego tymianku Do polania Remulada duńska Folwark. Wykonanie :   Piersi myjemy i kroimy w paseczki lub dużą kostkę.Następnie nacieramy papryką, tymiankiem,ziołami prowansalskimi,solą

Sama słodycz i szczypta chili
GULASZ Z CYNAMONEM 127

marchewki  ok. 1 szklanki wody  1 łyżka amarantusa ( opcjonalnie) 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego   2 łyżki oleju rzepakowego    1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej  1 łyczeczka kurkumy  1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 2 łyżeczki cynamonu  Sposób przyrządzenia:   Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć

pieprzny smaczek
Pieczone krupnioki (kaszanki) z kapustą kiszoną 204

zamierzamy nakarmić oraz własnej inwencji ;) Przepis ten poznałam w podbędzińskich Mierzęcicach, które z tego miejsca serdecznie pozdrawiam :) Składniki: - krupnioki - kapusta kiszona - cebula pokrojona w piórka - sól, pieprz - czerwona słodka papryka Przygotowanie jest banalnie proste - na kawałku folii aluminiowej kładziemy oprószonego solą i pieprzem krupnioka, obok porcję kapusty, a na to duuużo cebuli. Całość posypujemy jeszcze odrobiną soli, pieprzem i papryką

Kulinarne zapędy Kokosa
Pieczony boczek w przyprawach 170

kanapek, jajeczka z chrzanem i na Wielkanocny stół :) Składniki: - 1 kg surowego boczku - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej - szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i marynatą smarujemy boczek, który odstawiamy na 24 godziny. Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy

Zainspirowana w kuchni