papryka - 32566 przepisów (strona:878/2172)

Kurczak z Brzeźnicy 127

Kurczak ma swoją historię, niepowtarzalny smak i najlepiej smakuje w Brzeźnicy :)     Składniki: -kurczak ( 2 kg lub większy ) -sól, pieprz -słodka papryka -opcjonalnie przyprawa złocista do kurczaka -2-3 marchewki  -1-2 jabłka -odrobina wody -odrobina oleju Kurczaka dzielimy na części, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny

Maminek kulinarny
Sosy FOLWARK - Makaronowa sałatka z pieczarkami 132

kolacyjnych zapiekanek. Wystarczy zrobić tego troszkę więcej i na drugi dzień przygotować pyszną sałatkę np do pracy. Smacznego! Składniki : * 100g ugotowanego makaronu - u mnie kokardki * pół czerwonej papryki * 10 pieczarek * cebula * łyżka oliwy z oliwek * 2-3 łyżki kukurydzy   * sól, pieprz do smaku * łyżka majonezu kremowego Folwark Przygotowanie : Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, usmażyć. Wystudzić. Dodać makaron(...)kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę. Przyprawić. Dodać majonez i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut

Magiczne Życie Marty
Gulasz wołowy 207

Mięso rozpływało się w ustach :) Składniki 30 dkg wołowiny 20 dkg pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka sól, pieprz ocet jabłkowy słodka i ostra papryka   Sposób przygotowania Mięso … Czytaj dalej Gulasz wołowy

czarrna od kuchni
Buraczki z papryką 162

Składniki: 1/2 kg buraków 1 cebula 3 ząbki czosnku kilka kawałków papryki marynowanej sól, pieprz   Sposób przygotowania: Buraki ugotować, przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. … Czytaj dalej Buraczki z papryką

czarrna od kuchni
Szaszuka - Jajka sadzone w pomidorach 308

pochrupania jeszcze miks sałat każdemu na talerz. Porcja dla 2 osób Składniki: 4 jajka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 5 pomidorów lub 1 puszka krojonych 1 czerwona papryka 6 zielonych oliwek szczypta chili w proszku sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez(...)praskę czosnek smażymy minutkę i dorzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, smażymy aż nieco zmięknie. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory i pokrojone w pasterki oliwki. Przyprawiamy do smaku chili, solą oraz pieprzem i gotujemy sos przez ok 5 min aby smaki się ze sobą połączyły. Wbijamy jajka i przykrywamy patelką pokrywką i czekamy aż jajka się zetną

W kuchennej krainie
Fasolka po bretońsku na bogato 96

Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,25 kg kiełbasy 0,25 kg boczku wędzonego surowego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 mała cebula  2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki + 1,5 szklanki wody majeranek cząber  sól pieprz Przygotowanie: Fasole namoczyć na noc w wodzie, rano odlać wodę, wypłukać(...)przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1 h. Kiełbasę i boczek podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę,  cebulę w talarki, paprykę w kostkę a  czosnek przecisnąć przez praskę. To wszystko przesmażyć i dodać do zupy.  Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym

Malinowo w kuchni
Domowe burgery 158

takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi.  Burgery: 700g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki kajzerki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany  olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy Bułki: 680g mąki pszennej, u mnie Mąka Szyma nowska tortowa

Szefowa kuchni
ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z GRZANKAMI 144

Składniki: 80 dag zielonych warzyw: brokuł, szpinak, fasolka szparagowa 2 duże ziemniaki 1 pietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone na kawałki warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy(...)Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotową zupę podajemy z grzaneczkami i ulubionymi pestkami ( słonecznik, sezam, siemię lniane) , posypujemy ziołami

Z Majeczką w kuchni
Żeberka keczupowo-miodowe z kaszą owsianą 159

Polecam :) 1,2 kg żeberek 2-3 woreczki kaszy owsianej CENOS Marynata: 1/4 szkl oleju rzepakowego 1/3 szkl keczupu pikantnego spora łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Żeberka umyć osuszyć i podzielić na niewielkie porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie pokryć żeberka. Mięso przełożyć

Smakołyki Asi
Tofu z warzywami w curry. 155

można też użyć brązowego, ale czarny lepiej pasuje wizualnie 2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki/kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego(...)wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kilkanaście minut aż ryż będzie miękki. 2. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek, imbir, marchew, paprykę i pieczarki, gotuj jeszcze przez 2 minuty. 3.  Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut

Powiedz dietom nie
Polędwica z dorsza po prowansalsku 172

pomimo tego, że bogaty w wyraziste składniki, nie przytłacza jej smaku. Jedzmy ryby! 3-4 porcje - 2 polędwiczki z dorsza - 1 puszka pomidorów 400g - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - czarne oliwki -kapary 2 łyżki - czarne oliwki (dodałam pół słoiczka 340g) -oliwa z oliwek 2-3 łyżki -2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich - 1-2 łyżki octu balsamicznego - sól(...)pieprz (najlepiej biały) do smaku Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i kilkoma szczyptami ziół prowansalskich. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a paprykę obieramy ze skórki i kroimy w  małe paski. Warzywa wrzucamy na patelnię z oliwą i dusimy. Gdy nieco zmiękną dodajemy zioła prowansalskie i lekko solimy (uwaga, bo oliwki i kapary

Simple Dish
Kasza owsiana z polędwiczkami z indyka w warzywach 148

pora (100 g), 2 białe, średnie cebule, 200 g kaszy owsianej Cenos, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżka kapary + 1 łyżka zalewy, świeża kolendra, świeża zielona pietruszka, ostra mielona papryka czerwona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy, sól do smaku. Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, w tym czasie przygotowujemy mięso w warzywach. Oczyszczone(...)dodajemy marchew, cebulę, pora i całość podsmażamy często mieszając. Warzywa przesuwamy, dodajemy mięso i podsmażamy po 2 min z każdej str. Całość zalewamy 100 ml gorącej wody, doprawiamy ostrą papryką i dusimy na małym ogniu do jej odparowania, mięso szybko mięknie. Dodajemy kaszę owsianą, kapary, 1-2 łyżki drobno posiekanej kolendry, polewamy zalewą z kaparów i całość mieszamy. Na końcu

Moniki Smakołyki
Schab po zbójnicku-soczysty i pyszny 523

Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru  Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową  , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy(...)lodówki na minimum 5 dni – codziennie obracamy schab w zalewie .   Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy ,nacieramy mieszanką przypraw ( mieszamy ze sobą , paprykę , czosnek , cebulę )  , upychamy w siatkę wędliniarską     . Zostawiamy jeszcze dobę w lodówce , żeby ładnie przesiąknął przyprawami . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny

Swojskie jedzonko
Ziemniaki zapiekane faszerowane 110

przy odrobinie wyobraźni z prostego ziemniaka można stworzyć naprawdę fajne danie.   ZIEMNIAKI PIECZONE FASZEROWANE   (roasted potatoes) Składniki: 4 ziemniaki 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli szczypiorek pomidorki koktajlowe sól i pieprz do smaku oliwa do posmarowania ziemniaków parmezan do posypania Przygotowanie: Ziemniaków nie obieramy,a dokładnie je myjemy. Nacinamy je w jednym miejscu(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy są miękkie). W tym czasie można przygotować farsz. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę, paprykę i szczypiorek kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.   Z upieczonych, przestudzonych ziemniaków wydrążamy łyżką miąższ, a ziemniaki nadziewamy farszem tuńczykiem. Posypujemy odrobiną startego

Bon appetit mon amie
Koszyczki won ton z sałatką z kurczakiem 146

filetu z kurczaka 1 łyżeczka garam masali 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej oliwa do smażenia kukurydza w puszce (około 1/2 szklanki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli trochę szczypiorku ocet ryżowy opcjonalnie 1 łyżka majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Formę do muffinek smarujemy dokładnie oliwą.W każdy dołek wkładamy po 3 kawałki(...)godzinę do zamarynowania mięsa. Po tym czasie mięso posypujemy przyprawą garam masala i smażymy. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cebulę i szczypiorek. Skrapiamy wszystko octem ryżowym i mieszamy. Do wymieszanych warzyw dodajemy usmażone kawałki kurczaka, doprawiamy do smaku. (opcjonalnie można dodać majonez, ja nie dodałam) . Sałatkę przekładamy do upieczonych koszyczków

Bon appetit mon amie