papryka - 32566 przepisów (strona:884/2172)

Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca 191

mamy fajne, pożywne danie w azjatyckim stylu. Kombinujcie z warzywnymi dodatkami i wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką. Składniki: 250 g wołowiny (u mnie rostbef) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 4 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego(...)łyżki sosu sojowego olej do smażenia około 200 g makaronu do  dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Obieramy marchewki i imbir i kroimy w słupki. Cebulki kroimy w ćwiartki, a czosnek w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy na sicie

Smakowity Blog Kulinarny
JESIENNA ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 180

stół.  Składniki: 1,5 kg ziemniaków 40 dag wędzonego boczku pętko kiełbasy podwawelskiej 30 dag żółtego sera duży kubek śmietany 18% sól,pieprz zioła prowansalskie ok. łyżeczki słodka papryka- 1 łyżeczka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry obgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy(...)cebulę, wszystko razem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy, wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok 20 minut, po tym czasie odkrywamy, zapiekamy do przyrumienienia sera

Z Majeczką w kuchni
Zupa pomidorowa z cieciorką i szpinakiem 194

mamy gotowe sycące danie. Polecam! inspiracja tutaj     składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, rozgniecione 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki  ok 400g puszka ciecierzycy - użyłam gotowanej na parze (ok 300 g po odsączeniu) 400g puszka posiekane pomidory 1 litr  bulionu ok 200g  liści szpinaku do podania(...)sekund  - do czasu aż zwiędnie) W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i obsmażać na małym ogniu przez ok 5 minut. posypać wędzoną papryką, wymieszać i podsmażać jeszcze  przez 2 minuty, następnie dodać ciecierzycę, pomidory, gotować przez kolejne 2 minuty. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować zupę przez 20 minut

Stare Gary
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 225

łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej z łyżką wody(...)powinno to być żadnym problemem. Niestety to pesto nie mieści się w protokole autoimmunologicznym ze względu na pomidory i orzechy, a i same oliwki, nawet jak nie są nadziewane papryką, to często maja jakieś niedozwolone przyprawy (np. chili). Smacznego! Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone 100 g 620 kcal

PaleoSMAK
Gołąbki bez zawijania 187

hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie mąki • ok 300 ml wody • sól • pieprz • tymianek • 1 czubata łyżka papryki słodkiej • ząbek czosnku Sposób przygotowania 1,Kapustę poszatkować drobno Do kapusty dodać sól i dobrze wygnieść Dodać mięso zmielone razem z cebulą i czosnkiem dać ugotowaną  kaszę wbić jajko(...)rondelku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę przysmażyć dolać  wodę i mus lub przecier Mieszać cały czas do zagotowania doprawić  solą pieprzem dodać tymianek,zmiażdżony czosnek i paprykę wszystko razem  zagotować podawać z gołąbkami

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z prosciutto 131

sałata kolorowa strzępiasta kilka małych pomidorów pół czerwonej papryki pół cebuli 4 plastry prosciutto 2 łyżeczki musztardy soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól pieprz Sałatę umyć i porwać na kawałki do salaterki, pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórko, paprykę w drobniutkie paseczki, plastry prosciutto porwać na małe kawałeczki (nie kroić) Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny i oliwa

Gotowanie jest łatwe
Karczek dojrzewający 184

karczku 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli czosnek pieprz majeranek czosnek niedźwiedzi papryka  karkówka musi być raczej wąska a długa .. jak są grube potężne to nie biorę. 1. umyć 2. osuszyć 3. zasypać i otoczyć w 0,5 szkl cukru, odstawić do lodówki na 24 godziny 4. umyć 5. osuszyć 6. zasypać 0,5 szkl soli(...)otoczyć porządnie by sie solą okleiło odstawić na kolejne 24 godziny 7. umyć 8. osuszyć przygotować zioła i czosnek (majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, papryka, może być czosnek niedźwiedzi ) czosnek rozgnieść, wymieszać zioła na talerzu i porządnie okleić nimi mięso z każdej strony. 9. włożyć do skarpetki , podkolanówki .. 10. zawiesić w kuchni w przewiewnym miejscu.. może być pod sufitem, przy

Gotowanie jest łatwe
Muffiny z żółtym serem 166

jajko 120g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna) pieprz Dodatkowo: żółty ser do posypania wierzchu papryka w proszku do oprószenia wierzchu W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (**). Ser oraz obraną marchewkę zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) i połączyć z lekko roztrzepanym jajkiem(...)połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).   Babeczki posypać startym serem i delikatnie oprószyć papryką.  Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.  Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. (*) Marchewkę można zastąpić

Di gotuje
Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej 961

czyli surówka z tego, co akurat miałam pod ręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej – Składniki: kapusta pekińska (ok. 800g) 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 duży ogórek zielony 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 2 łyżki octu 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 3 gałązki natki pietruszki pieprz, sól do smaku(...)Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej- Wykonanie: Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w półksiężyce. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać olej, ocet, cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   The post Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ser - dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański! 357

wykonanie jest BANALNE! Wychodzi +/- 5 porcji, jedna porcja ok. 56g = 92 kcal!  Składniki: - 2 ziemniaki - 1 marchewka - 40g płatków drożdżowych - 20g oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - 0,5 papryki słodkiej - 0,5 papryki wędzonej - sól Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do gładkiej, ciągnącej się

Be Fit Be Strong
Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku wg Tojki 220

przygotowaniu czegoś wyjątkowego. Mamy nadzieję, że i Wam będą smakować. Składniki 2 polędwiczki wieprzowe 2 pomidory  200 - 250 g sera mozzarella 1 ogórek kiszony, 1 czerwona papryka 1 cebula   listki świeżej bazylii  Marynata 2-3 ząbki czosnku  6 łyżek oliwy z oliwek przyprawy - tymianek - 1 płaska łyżeczka,  rozmaryn - pół płaskiej łyżeczki, pieprz i sól(...)Przygotowanie polędwiczek Polędwiczki umyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić na godzinkę do lodówki. Po wyjęciu z marynaty, na każdym kawałku mięsa układamy paseczek ogórka, paseczek papryki i paseczek cebulki, a następnie zawijamy i spinamy wykałaczką. Można lekko obsmażyć na patelni na oliwie z oliwek (ja nie obsmażam). Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym przeznaczonym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z fasoli z pieczonymi pomidorami, paprykami i bakłażanem 132

Zawsze o tej porze roku najbardziej smakują mi pasztety. Ten jest wyjątkowy. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo aromatyczny. Pachnie mocno pieczonymi pomidorami, paprykami, bakłażanem i jabłkiem, ponadto jest przesmaczny. Ostatnio na pewnej imprezie wszyscy byli oczarowani tym właśnie wypiekiem, podobno jeden z lepszych jaki jedli. Całość uwieńczona pistacjami, które w ogóle sprawiają, iż pasztet staje się bardzo wykwintnym daniem(...)zagości taki właśnie pasztet? Składniki (na tzw. "keksówkę"): 250 gram białej fasoli "Piękny Jaś" z puszki lub suchej, wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 pomidory malinowe 3 papryki: zielona, czerwona i żółta 1 bakłażan 1 kwaśne jabłko 2 jajka 1 łyżeczka majeranku i oregano sól i pieprz garść solonych pistacji Warzywa i jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki

Mango Papaja
Hummus 158

taki oto sposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól do smaku ostra papryka - użyłam mielonych płatków chili Ciecierzycę zalać zimna wodą i odstawić na noc do namoczenia. Namoczona wypłukać, zalać świeżą woda i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Trwa(...)Można użyć blendera. Ja nie miksowałam dokładnie, celowo zostawiłam sporo nierozgniecionych do końca ziaren. Dodać roztarty czosnek i oliwę oraz do smaku sok z cytryny i sól. Przyprawić ostra papryką lub inną ulubioną przyprawą. Oliwy dodajemy tyle, aby ciecierzyca uzyskała smarowność no i, rzecz jasna, smak.  Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Spokojnie może tam stać przez kilka dni. Idealnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bażant duszony 146

bażant, 2 cebule, 1 łyżka czerwonej papryki, 2 pomidory lub 60 g przecieru pomidorowego, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), sól, pieprz, Bażanta oczyścić, odciąć kuper, pokroić na 4 części. Podczas dzielenia odcinam szyję ale jej nie wyrzucam, dodaję do duszenia, dla smaku. Cebule pokroić w sporą kostkę. Do garnka o grubym dnie włożyć(...)tłuszcz, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać paprykę, podsmażyć mieszając. Następnie włożyć bażanta i podsmażyć ze wszystkich stron na złoto. Wlać wodę, posolić, dodać pieprz i dusić pod przykryciem około 20 minut. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do bażanta, wlać wino i dusić do miękkości. Bażanta wyjąć i trzymać w cieple. Można, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika

królestwo garów
porcje kurczakowe z cebulą duszone... 177

Składniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku uda kurczak umyć, każde przeciąć na 2 części: udko i pałkę, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką, majerankiem w rondlu na gorącym smalcu zrumienić

W Mojej Kuchni Lubię