papryka - 32566 przepisów (strona:893/2172)

Chipsy z jarmużu 111

Składniki (na 2 porcje) - pęczek jarmużu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (20g), - łyżeczka papryki wędzonej. Sposób przygotowania 1. Liście jarmużu myjemy i suszymy. 2. Z liści usuwamy grube włókna i tniemy na mniejsze kawałki. 3. Liście mieszamy z olejem i papryką wędzoną. 4. Liście pieczemy w 180⁰C przez ok. 5 min (aż będą chrupkie, ale nie spalone) Chipsy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Burgery z łososia i czerwonej fasoli 173

porcje) - 200 g filetu z łososia, - puszka czerwonej fasoli (ok. 240g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Fasolę odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem(...)Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - cynk (pochodzący

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Grochówka 121

szklanka grochu (ok. 200g), - 3 marchewki (ok. 210g), - 3 ziemniaki (ok. 210g), - 1 cebula (ok. 40g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 3 łyżki sosu sojowego, - pieprz, sól, wędzona papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Sposób przygotowania 1. Groch płuczemy dokładnie i moczymy przez noc. 2. Groch zalewamy 2 litrami wody i gotujemy ok. 1 h z dodatkiem liści laurowych(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 5. Do ugotowanego grochu dodajemy marchewkę z ziemniakami. 6. Całość doprawiamy papryką wędzoną, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Grochówka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 360 ml  Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Burgery z łososia i kaszy jaglanej 163

szklanki kaszy jaglanej (ok. 60g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryna, sól, pieprz, wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia i suszone pomidory siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu(...)pastę. 5. Łączymy ze sobą kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, łososia, suszone pomidory, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pietruszkę. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wędzoną papryką. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gyros z pieczonymi ziemniaczkami 180

pomidor (ok. 90 g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 10 plasterków ogórka (ok. 50g), na ziemniaczki: - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona, curry, na sos czosnkowy: - ząbek czosnku, - pół

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pęczotto z kurczakiem i porem 183

kurczaka (ok. 120g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok.   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.) 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy(...)kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 4. Do garnka z kaszą pęczak dodajemy  ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Pęczotto jest

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pęczotto z kurczakiem i fasolką 177

kurczaka (ok. 240g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok.   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.) 3. Do garnka z kaszą dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy(...)obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, marchewkę i fasolkę. 7. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Pęczotto jest bogate w: - pełnowartościowe białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczona cieciorka 164

Składniki (na 2 porcje) - szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 170g) - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z olejem i przyprawami. 2. Ciecierzycę pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 30-40 min. Cieciorka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - cynk

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 151

udek – ok. 400g (bez skóry) - 17g soli peklowej - 2 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego - 2 łyżeczki pieprzu czerwonego (całe ziarna) - 1 łyżeczka słodkiej papryki - szczypta chilli - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka cukru pudru - kilka suszonych pomidorów - 100ml zimnej wody Dodatkowo: - folia spożywcza - 1 worek do pieczenia indyka (jest duży) - siatka masarska Umyte, osuszone, pozbawione(...)udka drobniej. Dodajemy pozostałe składniki (kolejność dowolna) – sól peklową, podprażony na suchej patelni pieprz syczuański, drobno pokrojone suszone pomidory, suchą żelatynę, słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier puder, całe ziarna pieprzu czerwonego. Wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż stanie się kleista. Przekładamy na rozłożoną folię spożywczą, zawijamy formując baton. Końce folii zawijamy (jak papierki cukierków) jednocześnie starając się

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i oliwkami 216

mięsa i przyprawie do dań kuchni włoskiej ma fajny lekko pikantny smak. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu (u mnie były to kolanka) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej) garść pieczarek pokrojonych w plasterki (użyłam mrożonych) przyprawa do drobiu (np. gyros) 1/2 szklanki śmietany 18% odrobina gorącej wody przyprawa do dań kuchni włoskiej zielone oliwki pokrojone(...)gyrosa i dodać trochę oleju. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie mięso usmażyć na patelni. Kiedy mięso się podsmaży, dodać do niego pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Dusić razem przez 5 minut. 3. Makaron, mięso z warzywami wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Do śmietany dodać trochę gorącej wody, by ją zahartować. Następnie dodać

Kuchnia domowa Ani
Karczek suszony dojrzewający-pychotka 662

Składniki: 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki papryki czerwonej pikantnej 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów 1 pończocha Przygotowanie: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki(...)lodówki na 36 godzin,  po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, pieprzem i papryką. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam przy kaloryferze.  Zostawiamy

Swojskie jedzonko
Pizza domowa na puszystym spodzie. 177

około 1 cm.  Składniki na farsz: 250 g pieczarek 200 ml koncentratu pomidorowego starty ser kilka plastrów polędwicy sopockiej  kilka plastrów salami oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, papryka ostra mielona Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i sypiemy do niego obficie wszystkie przyprawy (uważać żeby nie przesolić, uważać z papryką jeśli nie lubimy ostrego). Wszystko dokładnie mieszamy. Polędwicę

Moje-pitraszenie
Przepis na hummus z dyni 124

mały kawałek kory cynamonowej 1 łyżeczka goździków 1 łyżka nasion kolendry ½ łyżki nasion kozieradki ½ nasion włoskiego kopru ½ łyżki nasion kminu rzymskiego 1 łyżka nasion czarnej gorczycy 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku Wszystkie składniki na hummus zmiksuj na masę. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Przygotuj przyprawę. Zgnieć cynamon i z resztą nasion upraż na patelni. Zmiksuj nasiona w młynku(...)moździerzu. Wymieszaj z papryką i posyp hummus. The post Przepis na hummus z dyni appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Zapiekanka ziemniaczano - porowa 386

Składniki :  1 kg ziemniaków 2-3 pory 150ml śmietany 150ml mleka listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek żółtego sera szczypta ostrej papryki Przygotowanie :  Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i chwilę obgotować w dobrze posolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. W międzyczasie do niedużego garnka wlać śmietanę, mleko, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu(...)folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-45 minut. Po tym czasie zdjąć folię, ziemniaki posypać startym żółtym serem i ostrą papryką. Zapiekać przez kolejne 15-20 minut.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kremowa pasta z kiszonych nerkowców (kiszone nerkowce) 222

kiszonych nerkowców - przepis: Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca woda z kiszonych ogórków sól pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych 1-2 łyżeczki soku z cytryny szczypta wędzonej papryki Kremowa pasta z kiszonych nerkowców - jak zrobić? Orzechy nerkowca zalej wodą z kiszonych ogórków (w takiej ilości, by je przykrywała). Odstaw na 24 godziny do lodówki, by nerkowce napęczniały(...)ogórków. Namoczone nerkowce przełóż do blendera/malaksera/młynka do kawy, dodaj 1-2 łyżki wody z kiszenia ogórków i zblenduj na kremową pastę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi. Ponownie zblenduj, uzyskując kremową, jedwabistą konsystencję serka. Wykorzystuj do smarowania kanapek! Smacznego

Moje Qulinaria