papryka - 32566 przepisów (strona:900/2172)

Udka drobiowe z prodiża 599

samo się piecze. Składniki 10 podudzi z kurczaka 2 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego 3/4 szklanki wody 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą , pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko obsmażyć z każdej strony mięso. Cebulę pokroić w piórka

O kuchni z uczuciem
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 170

Kolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki:  1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy(...)smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą ( najlepiej nadaje się do tego słoik, którym możemy mocno potrząsać). Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą kostkę, dodajemy ser pokrojony w kostkę, rukolę i makrelę. Całą sałatkę skrapiamy

Niezły Młynek
Makaron razowy z mortadelą 144

Makaron razowy – 30 dag Cebula – 1/2 kg Mortadela – 30 dag Smalec – 1 łyżka Papryka słodka Sól Pieprz kolorowy Maggi Zioła prowansalskie ser żółty  Makaron ugotować , przelać zimną woda , odsączyć. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę większą, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zmniejszyć ogień, smażyć, dorzucić pokrojoną w paski mortadelę, posypać papryką słodką, solą, pieprzem  i mieszać by się

Camilla w kuchni
Zupa z zapiekanym kalafiorem 150

Składniki: 1 kalafior 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka  papryki ostrej 1 łyżeczka  curry 1 l wywaru warzywnego 1 mleczko kokosowe pieprz, sól                Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy kroimy w różyczki i kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy w 180 st przez

Łycha smaków
Roladki z kurczaka i fasoli. 119

Składniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy

Moje-pitraszenie
Ryba po japońsku 401

mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki soli • 4 kulki ziela angielskiego • 2 liście laurowe Dodatkowo warzywa • 2 cebule • 2 papryki mogą być kolorowe lepiej się prezentują( Miałam tylko czerwone ) • 5 korniszonów • 1 duża marchewka • 1/2 szklanki oleju  Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki posypać przyprawami dać(...)Cebulę pokroić w pióra dać na dużą patelnię dodać olej lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchew smażyć pod przykryciem ok 10 minut ,czasami przemieszać.Dodać pokrojoną w słupki paprykę i smażyć kolejne  10 minut.Na koniec dać ogórki też pokrojone w słupki smażyć jeszcze  chwilkę aż odparuje woda odłożyć do przestygnięcia. 4. Do miski wbić jajko dodać mąkę

W królestwie smaków Beaty
MUSZELKI Z ŁOSOSIEM 139

Składniki: 1 opakowanie makaronu muszle 1 opakowanie łososia wędzonego (ok. 150g) 200g twarogu białego półtłustego 1 mała świeża papryka czerwona kilka zielonych oliwek 3-4 łyżki jogurtu greckiego pieprz kolorowy firmy RAFEX szczypiorek koperek  sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić i wystudzić. Do miski przełożyć ser, pokrojoną w drobną kostkę(...)paprykę, pokrojone oliwki, poszatkowany szczypiorek, jogurt.  Przyprawić pieprzem. Wymieszać. Przygotowaną pastą nadziewamy muszle. Na wierzch kładziemy zrolowanego łososia. Ozdabiamy koperkiem. Do przyrządzenia tej przystawki użyłam pieprzu kolorowego firmy RAFEX .  Mieszanka pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie.  Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat

Prosto i Smacznie z Anetą
Fasolka po bretońsku na bogato 146

kiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego około 50 g margaryny przyprawy: sól, pieprz, mieszanka przypraw do dań z fasoli, słodka papryka (do mięsa) WYKONANIE Fasolę zamoczyć dzień wcześniej na noc i na następny dzień gotować ją w tej samej wodzie (tak żeby nie była za miękka, bo się rozpadnie przy łączeniu(...)składników). Wody z fasoli, po jej ugotowaniu, nie wylewać. Mięso umyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. W dużym garnku lub brytfannie rozpuścić margarynę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i wsypać mięso. Chwilę przysmażać, po czym dolać nieco wody i smażyć do miękkości (mięso nie może być za miękkie, bo się rozpadnie w połączeniu z fasolą

Passions hobbies life
Chili sin carne 274

łyżki oleju kokosowego lub oliwy 2 posiekane ząbki czosnku 1 szklanka posiekanej cebuli 300 g drobno pokrojonych pieczarek (w oryginale 8-10 sztuk) 1/2 szklanki drobno pokrojonej zielonej papryki 1/2 szklanki drobno pokrojonej czerwonej papryki 1/2 szklanki drobno pokrojonej marchewki 1 papryczka jalapeno (proponuję zacząć od ćwiartki) 1 szklanka mrożonych ziaren kukurydzy (użyłam z puszki, część z dodatkiem groszku

Sto kolorów kuchni
Karp smażony marynowany 154

karpia , który smażony jest w panierce z bułki tartej. A, że Piotrek przygotowuje tych kawałków naprawdę sporo, potem to co zostanie zostaje włożone do marynaty , którą w lecie marynuję paprykę. Możecie też przygotować marynatę z tego przepisu: ryba w zalewie octowej . Karp smażony marynowany jest bardzo smaczny. Gdy zostanie Wam jakaś smażona ryba i nie wiecie co z nią zrobić(...)bułce tartej i smażymy w tak przygotowanej panierce w głębokim tłuszczu. Karpia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Studzimy. Ja zalewam usmażonego karpia marynatą z całego słoika od papryki. Możecie też przygotować marynatę zagotowując ¼ szklanki octu 10%, 1,5 szkl. wody, ½ łyżki wody, ¼ szklanki cukru, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, 2. liście laurowe, 2 szt. ziela angielskiego. Marynatę gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GULASZ Z KURZYCH ŻOŁĄDKÓW Z PAPRYKĄ 140

jesteś tylko niedzielnym kucharzem.Przepis tani , smaczny ,wart wypróbowania.Zapraszam.   800 ml.bulionu 1 op.kaszy palonej gryczanej 60 dAG .ugotowanego kurzego mięsa np.z rosołu 50 dag.żołądków drobiowych 1czerwona papryka 2 Cebule 2 ząbki czosnku olej 1 łyżka masła 2 łyżki mąki sól i pieprz ******************************************  Mięso ugotowane z kurczaka obskubać i pokroić drobno.Żołądki oczyścić, pokroić i ugotować w osolonej(...)ugotowane żołądki podsmażyć na patelni.Przełożyć do garnka i zalać bulionem,gotować mieszając od czasu do czasu .Gdy mięso będzie prawie gotowe dodać umytą , pokrojoną w kostkę drobną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawić solą i pieprzem.Gulasz przykrywamy pokrywką i Dusimy do miękkości.Z mąki oraz masła zrobić zasmażkę i zagęścić nim gulasz.Jeśli chcemy mieć lekką wersję

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wielkanocny klops z jajkiem 280

jajko surowe 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 1 średnia cebula 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 nieduże marchewki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki duża szczypta świeżo mielonego pieprzu 3-4 liście laurowe listonic_type='fooddrink';listonic(...)mielonego mięsa z karkówki dodajemy surowe jajko, bułkę odciśniętą z mleka, bardzo drobno posiekaną cebulę, kaszę manną, śmietanę, dwie marchewki obrane i starte na tarce o drobnych oczkach, musztardę, paprykę, ziele angielskie, sól, posiekaną natkę pietruszki i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wyrabiamy całość ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Keksówkę o długości ok. 23-25 cm smarujemy tłuszczem

Poezja smaku
Słodko-pikantny krem z czerwonej soczewicy z curry 140

parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość. Składniki: 0,3 kg czerwonej soczewicy 2 marchewki puszka krojonych pomidorów gałązka lubczyku 20ml mleczka kokosowego łyżka curry łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki pęczek posiekanej kolendry 2-3 plasterki ostrej papryczki chilli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól.pieprz  duża cebula 1,5 szklanki wody  3 ząbki czosnku łyżka

ChilliJemy
Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem 238

podać z frytkami i surówką. To doskonały pomysł na łatwy, szybki i niedrogi obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 1 por, 50g słonecznika łuskanego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, szczypta majeranku, 100ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Ostrym nożem usuwam z udek kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Pora kroję w plasterki(...)lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami. 2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem.  3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak na butelce z piwem 170

kurczak bez podrobów (około 1,5-2,0 kg) piwo w butelce (0,5 l lub 0,33 l) sól pieprz czosnek świeży przeciśnięty przez praskę lub granulowany słodka papryka olej do posmarowania kurczaka 1 kg ziemniaków nasze ulubione przyprawy do ziemniaków: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn olej do skropienia ziemniaków Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie oprószamy(...)zewnątrz solą, pieprzem i papryką, a od wewnątrz czosnkiem. Nacieramy dokładnie i odstawiamy na co co najmniej godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy dowolnie i gotujemy w nieosolonej wodzie tylko do momentu zawrzenia wody. Butelkę z piwem zanurzamy na chwilkę we wrzątku, aby pozbyć się etykiety, następnie myjemy ją. Kurczaka nacieramy olejem, nabijamy na butelkę

na moim stole...