papryka - 32566 przepisów (strona:891/2172)

Pieczone ziemniaki 555

piekarnika. My nie potrafimy się im oprzeć. Prawdę mówiąc, nawet nie próbujemy Dzisiaj polecamy przepis na pieczone ziemniaki. 1 godzina 2 os. składniki: 7-8 ziemniaków oliwa z oliwek papryka słodka papryka ostra rozmaryn tymianek sól morska świeżo zmielony pieprz wykonanie: Obieramy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż woda zacznie wrzeć. Wtedy zdejmujemy z gazu i odcedzamy. Do miski, która

Ania i Marcin gotują
Natura i pasja na wyciągnięcie ręki - Sklepik ze smakiem. 154

ramach podjętej współpracy mam niebywałą przyjemność przetestować 3 produkty: Konfitura z dyni z wanilią - skład: dynia, cukier, cukier waniliowy własnej produkcji, sok z cytryny Ajwar (pasta paprykowa) - skład: papryka, cebula, czosnek, olej, ocet, chili, papryka pepperoncino, sól, cukier. Mus jabłkowy z cynamonem - skład: jabłka, cynamon (100 g musu wyprodukowano ze 145g jabłek) Co w nich takiego

Słodkie okruszki
Szynka gotowana i zapiekana 369

kolorowy i świeży czosnek zgnieciony w łupinach.po pięciu dniach wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą. www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Mięsko trzeba związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą 2.nacieramy papryką słodką lub ostrą jak ktoś lubi. 3.natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. 4.dodajemy do tego przyprawy dowolne dużo ja dałem łyżkę soli(...)godz.mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min.wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem na 15-20 min.temp 150-160 stopni.Jak wystygnie wkładamy do do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO. PS.podstawowy przepis stworzyła moja znajoma

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 421

Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1,5 łyżki pieprz czarny - 1,5 łyżeczki pieprz ziołowy -1,5 łyżeczki Papryka słodka - 1 łyżka papryka słodka wędzona - 1 łyżka. czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki oregano -1,5 łyżeczki Pończocha lub gaza opatrunkowa

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karczek gotowany 248

świeży czosnek zgnieciony w łupinach.po pięciu dniach wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą. www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Mięsko można związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą 2. nacieramy papryką słodką lub ostrą jak ktoś lubi. 3. natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. 4. dodajemy do tego przyprawy dowolne dużo ja dałem łyżkę(...)godz.mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min.wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO. PS.podstawowy przepis stworzyła moja znajoma Dominika Świątek ten jest troszkę zmodyfikowany ale zasada ogólna robienia ta sama

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 399

Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą 1 łyżka pieprz czarny i ziołowy mielony - po jednej łyżce Papryka słodka - 1 łyżka papryka słodka wędzona - 1 łyżka. czosnek świeży wyciśmięty - 4-6 sporych ząbków Pończocha/rajstopa lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina prasowana w szynkowarze ala /wojskowa 643

miękko i zmielone na drobnym sitku.Będą nam służyć jako klej po zmieleniu dodajemy trochę soli.Skórki robimy 2-3 dni przed parzeniem słoniny -pieprz czarny lub biały -papryka wędzona słodka -sól 100 g na litr wody -czosnek według uznania.Można też dodać kilka ząbków do zmielonych skórek Wykonanie Przygotowujemy solanką na mokro z zgniecionym czosnkiem tak aby nasza słonina(...)godz zależy od jakości-twardości słoniny w 90 stopniach Po parzeniu odstawiamy szynkowar aby ostygł i wkładamy do lodówki na 24 h Wyjmujemy słoninę z puchy oprószamy papryką wędzoną i pieprzem Koniec.Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Aromatyczny schab ze słoniną 162

Przepis Na ten wyrób wykorzystałem: -1,7 kg schabu bez kości -0,5 kg słoniny -pieprz czarny do posypania słoniny -papryka słodka wędzona i pieprz młotkowany z kolendrą do posypania po wierzchu wyrobu Zalewa -80 g peklo soli na litr wody -zgnieciony czosnek w łupinach 5-6 ząbków -6 zgniecionych ziaren ziela angielskiego -10 zgniecionych ziaren pieprz kolorowy -4 liście(...)laurowe -łyżeczka ostrej papryki Wykonanie Kupiony schab myjemy, pozbawiamy go wszystkich błon i warkocza.Ma zostać czysty mięsień.Robimy zalewę dodając wszystkie przyprawy do zalewy.Topimy schab na 5 dni i nastrzykujemy tą solanką 60 ml.Po tym czasie schab myjemy i tniemy go tak aby wyszedł nam jeden płat.Oraz dopasowujemy do rozmiarów naszej praski. Niżej zdjęcie jak wygląda po cięciu. Przygotowanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana 956

świeży czosnek zgnieciony w łupinach.Po pięciu dniach wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą. www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Mięsko można związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą 2. nacieramy papryką słodką lub ostrą jak ktoś lubi. 3. natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. 4. dodajemy do tego przyprawy dowolne dużo ja dałem łyżkę(...)godz.mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min.wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO. PS.podstawowy przepis stworzyła moja znajoma Dominika Świątek ten jest troszkę zmodyfikowany ale zasada ogólna robienia ta sama

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PAPPARDELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I GORGONZOLĄ 329

porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska – 90 g * ser gorgonzola – 50 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * śmietanka 30% – 200 ml * mielony pieprz czarny i biały * mielona papryka słodka * suszona bazylia * oliwa z oliwek – do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy(...)pokrojoną w dużą kostkę szynke parmeńską iu przesmażamy ok. 2-3 minuty. Zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem, papryką i suszoną bazylią, a następnie gotujemy ok. 3 minuty. Wrzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Wrzucamy ugotowany al dente makaron, podgrzewamy podajemy gporące! Smacznego

Ostra na Słodko
Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 197

cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła,  2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano.  Przygotowanie:  Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z porem i mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała

Aga w kuchni
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 157

kolejna blacha poszła do śmieci. Ale za 4 razem się udało :) Potem zaczęłam nawet eksperymentować ze smakami, czego efektem były bardzo fajne chipsy ze słodkich ziemniaków z wędzoną papryką oraz widoczne na powyższym zdjęciu chipsy buraczane z octem balsamicznym i solą morską. Jednak do słonego serowego dipu proponuję Wam nie dodawać do chipsów nic poza ewentualnie malutką szczyptą soli (można(...)konieczne. Ja dodałam jeszcze 2 dodatkowe łyżki oliwy, bo chciałam, aby dip był luźniejszy.  Gotowy dip podawaj z chipsami warzywnymi (przepis poniżej) lub innymi dodatkami - marchewką, papryką i selerem naciowym pokrojonym w słupki, paluszkami grissini, ćwiartkami pieczonych ziemniaków, chlebkami pita.  Chipsy z warzyw korzeniowych Składniki: ulubione warzywa, np. burak, batat, seler, marchewka, pietruszka, pasternak olej sól morska * * Jeżeli

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa piwna 183

robi. Składniki: - 1 duża lub 2 małe cebule, - 0,5 l łagodnego piwa jasnego, - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki oleju, - 1 - 2 łyżki cukru, - sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka. Wykonanie: Pokroić cebulę w półplastry, do rondelka wlać olej, rozgrzać go, wrzucić cebulę, podsmażać ją aż zrobi się szklista, wsypać 1 łyżkę cukru, chwilę razem smażyć. Delikatnie wlać do garnka(...)minut, po tym czasie spróbować, doprawić do smaku solą i ew. cukrem. Zmiksować ciasto blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito. Rozlać do miseczek lub talerzy, posypać każdą odrobiną papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i pieprzu. Można dodać do nich grzanki (prosty przepis wkrótce) i posypać zieleniną.  Zupa jest zaskakująco kremowa, bardzo gładka i wyrazista w smaku (pamiętajcie o łagodnym piwie

Co na wege obiad?
Chrupkie śniadanie z pastą z tuńczyka z dodatkiem kiełków rzodkiewki 200

kawałkach w sosie własnym Graal 2 x 80 g 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżka majonezu 2 łyżki łagodnego ketchupu sól i pieprz do smaku mały kawałek szpiczastej czerwonej papryki mała garść mieszanki sałat chrupkie pieczywo Przygotowanie: Do miski wkładamy całego tuńczyka w kawałkach wraz z sosem. Dodajemy majonez, ketchup, dokładnie mieszamy widelcem. Następnie dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki, znów(...)mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy smak. Pastę nakładamy na ulubione chrupkie pieczywo. Na wierzch każdej kromki układamy 2-3 plastry czerwonej szpiczastej papryki i odrobinę miksu sałat. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 201

Składniki: 10 sztuk średnie ziemniaki, 2 łyżki mąka pszenna, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta, 1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia 5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć(...)cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują tak podane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe

W Mojej Kuchni Lubię