mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona papryka, 100g żółtego sera, puszka pomidorów lub 6 mięsistych świeżych pomidorów, ząbek czosnku, sól, pieprz, po szczypcie bazylii, oregano i tymianku. Wykonanie: Makaron gotować chwilę(...)zmiękł, około 3 minut. Następnie odcedzić i ułożyć na ściereczce tak, by rurki się nie stykały. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Dusić około 4 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać obrane i pokrojone kostkę pieczarki. Smażyć około 7-10 minut, aż odparuje cała woda
Z miłości do słodkościdania, zrzucić chcą również kilka zbędnych kilogramów ;) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1/2 szkl kaszy bulgur 1 szalotka 1 ząbek czosnku 6-7 pieczarek kilka różyczek brokułu 1 łyżka papryki suszonej w płatkach 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżka oliwy sól pieprz A jak to zrobić: Kaszę bulgur zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić na 15 minut. Brokuł(...)ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Bulgur odcedzić i dodać
Kuchnia w opałachzamiast świeżych- których dodatek sprawia, że całość fantastycznie się ze sobą komponuje! 4 porcje: * tortilla- 4 szt. * paluszki rybne- 12 szt. (po 3 szt. na tortillę) * sałata- 4 liście * papryka- 1 duża Sos tzatziki: * gęsty jogurt naturalny- 250 ml * ogórki kiszone- 2 duże * czosnek- 2 ząbki * świeży koper- 2 łyżki * oliwa- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Sos tzatziki: Ogórki(...)podgrzać na patelni lub w mikrofali. Przygotowanym sosem posmarować tortillę pozostawiając 1/3 część nieposmarowaną, tą od spodu. Na sosie ułożyć sałatę, paluszki rybne (po 3 szt.), pokrojoną w paski paprykę i zawinąć w rulon- zaczynając od spodu, a następnie boki. Owinąć w folię lub papier, by wygodnie się trzymało. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaKotlety z kurczaka i warzyw , przepis na 12 sztuk sporych kotletów: SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, kilka różyczek blanszowanych brokułów kilka różyczek blanszowanego kalafiora kawałek gotowanej marchewki ćwiartka papryki 50 ml mleka, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku 2 szt jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekana natka pietruszki sól do smaku, olej do smażenia Piersi z kurczaka siekamy(...)drobno kroimy, dodajemy drobno pokrojone brokuły, pokrojony kalafior, plasterki marchewki i paprykę pokrojoną w kostkę. Do miski z mięsem i warzywami wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładamy na talerz podajemy z dipem jogurtowo-keczupowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędanie (z minimalnymi zmianami) pochodzi z bloga Bake&Taste . Składniki: 10 pałek z kurczaka 8 średnich ziemniaków 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 3 ząbki czosnku - posiekane 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól Pałki z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce łączymy olej, sos sojowy, paprykę, granulowany czosnek, curry, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy, aby marynata dotarła we wszystkie zakamarki. Całość przekładamy do dużego worka zapinanego na Zipper, jeszcze raz dobrze mieszamy i odkładamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Od czasu do czasu obracamy worek. Marynować można
Trzeci talerzząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 większa, warzywa mrożone 1 opakowanie, marchewka ugotowana 3 sztuki, curry Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, rosół 4 szklanki na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną z czosnkiem, dodać warzywa mrożone z fasolką, dodać pokrojoną marchew z rosołu, podsmażać z 5 minut na większym(...)ogniu mieszając wsypać curry, paprykę ostrą, przyprawę w płynie i wymieszać dodać pokrojone mięsko kurczaka z rosołu, wlać rosół i gotować z 5 minut na średnim ogniu można podać z ryżem, makarnem, ziemniakami, kaszą - potrawka jest lekka, aromatyczna i smakuje bardzo....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięświeżym chlebku stanowił idealną przekąskę. Składniki: - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 3 duże marchewki - 2-3 cebule - masło - czosnek (około 3- 4 duże ząbki) - sól, pieprz - curry - czerwona papryka Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy w 2 szklankach zimne wody do miękkości. Na patelnię rozgrzewamy masło i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy starkowaną na dużych oczkach marchewkę(...)wszystko razem smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy płaską łyżeczkę curry, paprykę, sól i pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną marchewkę z cebulą dodajemy do ugotowanej soczewicy. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy do masy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. wykładamy naszą masę do wysmarowanej masłem keksówki. Pieczemy przez 45 min w temperaturze 180 - 200 stopni
Pan i Pani Smith w kuchnipekińskiej kalafior 500 g 5 jaj jogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić je tłuczkiem, oprószyć
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 2 kg żeberek wieprzowych (super mięsnych) 6 dużych cebul sól, pieprz do smaku mielona ostra papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami i cebulką 1 szklanka bulionu warzywnego (z włoszczyzny) Przygotowanie: Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami
ClauditteMissCookingpokrojonymi w słupki czy chlebkiem pita stanowi świetną przekąskę, którą można jeść na stojąco. A warianty hummusu jakie możemy tworzyć dodając do ciecierzycy różne składniki (buraki, dynię, awokado, szpinak, paprykę) otwiera przed nami nieograniczone możliwości i szerokie pole do zabawy :) Myślę, że takie menu zadowoli nie tylko wegan i wegetarian. W swoim menu zaproponowałam trzy piękne hummusy, które możecie stworzyć(...)hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele z marchewką
Chilli Czosnek i Oliwadobry sposób na przemycenie warzyw, chociażby do jadłospisu małego niejadka. Podane w takiej formie znacznie lepiej zachęcają niż np. jako zwykła surówka. 1. Biały serek naturalny (polecam Bielucha) + żółta papryka + pomidor koktajlowy + warstwa serka (barwiony kilkoma kroplami soku z buraka) + ziarenka granatu 2. Biały serek naturalny (plus szczypta kurkumy dla koloru) + plasterki jabłka + plasterki selera naciowego + rodzynki 3. Biały serek(...)naturalny (plus szczypta kurkumy dla koloru) + drobno pokrojone mango + pomidorki koktajlowe + pietruszka posiekana 4. Zblendowane/zgniecione dojrzałe awokado z czosnkiem + ogórek + pomidorki koktajlowe + żółta papryka + pietruszka + pieprz cytrynowy 5. Biały serek zabarwiony sokiem z buraka + pomidorki koktajlowe + szczypior + ogórek + rzodkiewka 6. Masło orzechowe + plasterki jabłka + cynamon + ulubione, pokruszone orzechy
Powiedz dietom niemakaronem ryżowym. Jeżeli macie problem z zakupem takiego makaronu, to można go zastąpić z powodzeniem ryżem ;-) Porcja na 4-5 osób. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka oliwa 1 czerwona papryka 1 cukinia (u mnie 366 g) 1 mieszanka chińska 450 g (u mnie kuchnia eksperta) 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, chilli 1 łyżka mąki(...)pieprzem, kurkumą i niewielką ilością curry. Tak przyprawione mięso przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę i wsypać do mięsa. Wlać mleczko kokosowe i dusić niecałe 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać również mieszankę chińską, wymieszać, nałożyć pokrywkę
Passions hobbies lifesoczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, porządna garść suszonego oregano i garść bazylii, pół łyżeczki płatków chilli. NA MAKARON: 75 g makaronu spaghetti/ 1 porcja 1 łyżka tartego parmezanu na porcję świeża bazylia(...)suchą soczewicę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, sos sojowy, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką, chilli, bazylią i oregano. Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum ok. 30 minut aż soczewica zmięknie. Potrawę mieszać raz za czasu, aby warzywa
Calzonella.comcytrynowej, 1 ostra papryczka, 2 listki limonki, skórka otarta z 1 limonki, 30 ml oliwy, 50 ml wina białego półwytrawnego, 250 ml wody sól Czosnek i trawę cytrynowa posiekać. Paprykę drobno pokroić. Liście limonki rozerwać. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić czosnek, trawę cytrynową, ostrą paprykę, liście limonki, przesmażyć. Wrzucić ryż i smażyć mieszając dopóki nie zrobi się
królestwo garówzapiekankę z kurczakiem i ryżem. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500 g) 100 g ryżu 3 łyżki przyprawy gyros 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 zielona papryka 2 cebule 200 ml śmietany 18% 1/2 puszki pomidorów 4 łyżki ketchupu pikantnego 150 g żółtego sera 4 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz Pierś z kurczaka umyć(...)naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać resztę masła, podsmażyć jedną posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko ułożyć na warstwie mięsa, a następnie paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę odsączoną na sicie. Śmietanę wymieszać z pomidorami , ketchupem. Doprawić solą, pieprzem i wlać na zapiekankę. Posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciem