danie przypomina w smaku spaghetti choć z całą pewnością nim nie jest . ;-) Mięso piersi kurczaka d ługo duszone w winie zyskuje wspaniałego aromat u. Jes t miękkie, rozpływa się w ustac h. Ważne by dobrać wino, które napra wdę nam smakuje (nie przy padkowe), bo całe danie zyskuje jego smak i aromat. 2 duże piersi z kurczaka(...)pomidorów (400g) 3 ząbki czosnku szklanka białego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki olej, masło sól, pieprz, papryka ostra, papryka ostra, zioła prowansalskie 1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dolewamy trochę oleju i dosypujemy przypraw: soli, pieprzu, obie papryki. Odstawiamy miskę z mięsem na około 30 minut do lodówki. 2. Kroimy cebulę
Szefowa kuchniQuiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację! S kładniki : ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 100g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie gotowe ciasto kruche nadzienie: podwójna pierś z kurczaka(...)minut w temperaturze 180 stopni nadzienie: W międzyczasie por pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Wyłożyć na ciasto. Na patelni na której smażyliśmy por podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem i ułożyć na podsmażonym porze. Śmietankę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym czosnkiem. Wlać do formy. Piec w piekarniku
Pyry na GazSkładniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy(...)przygotowaną fasolę przekładamy na kurczaka i zwijamy w roladkę. Zawijamy w folię i z obu stron zawijamy ją tak jak zawinięte są cukierki. Tak przygotowane paczuszki obsmażamy z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w rozgrzanym do 20 stopni piekarniku. Smacznego
Moje-pitraszeniePrzepis na chlebki pita wypełnione sałatką z kapusty pekińskiej i kurczaka. Pyszny, domowy fast-food. Składniki (na 6 chlebków): 3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (może być również tortowa) 25 g drożdży świeżych 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli łyżeczka cukru Sałatka: pół niewielkiej kapusty pekińskiej pojedyncza pierś z kurczaka pomidor kilka rzodkiewek garść oliwek przyprawa kebab(...)czasie wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 25 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kabab-gyros i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę szatkujemy, rzodkiewki i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy
e-PrzepisyKulinarnedotąd najsmaczniejsza domowa wędlina przygotowana z szynkowara - mielonka drobiowa z piersi kurczaka. Delikatna, lekko wilgotna i pyszna w smaku. Piersi kurczaka zmieliłam na średnich oczkach i przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami do drobiu. Taka domowa mielonka drobiowa idealnie smakuje podana ze świeżymi warzywami. Szczerze polecam! :) Składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka ziół
Ugotowaćsmakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się niesamowitym wrażeniem smakowym. Danie oryginalnie przyrządzano z kaczki, jednakże ostatnio na popularności zyskała wersja z kurczaka, którą postanowiłem specjalnie dla Was przyrządzić. Dodatkowo zaznaczam: nie bójcie się tego egzotycznego składnika, jakim jest melasa z owoców granatu. Trudno jest ją dostać w polskich sklepach (chociaż ostatnio namierzyłem(...)nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie. * SKŁADNIKI na 4 porcje Fesenjan: 3-4 piersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz sól Melasa
Food SquareUwielbiam roladki z różnymi farszami, te z szynką, papryką i serem smakują mi najbardziej. Polecam na smaczny i szybki obiad. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki szynki 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Sól, pieprz Przyprawa do drobiu 1 jajko Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dzielimy na cztery części, delikatnie rozbijamy(...)Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Oczyszczoną paprykę i ser żółty kroimy w paski, na każdym kotlecie układamy po plasterku szynki, kilka pasków sera żółtego i papryki. Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami, panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna KuchniaSzybkie i aromatyczne danie na obiad czyli makaron w sosie śmietanowym z cykorią i kurczakiem. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (dałam o smaku pomidorowym) pierś z kurczaka 4 małe cykorie ząbek czosnku 180 g śmietanki 30% pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1 pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku papryka ostra mielona, sól, oregano 2 gałązki koperku Kurczaka oczyszczamy i płuczemy. Nacinamy delikatnie i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy papryką i solą z każdej strony. Garnek wypełniamy wodą i wsypujemy obficie oregano i wkładamy gałązki koperku - zagotowujemy. Kurczaka wykładamy do części z sitkiem do gotowania na parze
Moje-pitraszenieSkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 100 g (1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej) 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego posiekany szczypiorek Kaszę gryczaną wymieszać z sosem sojowym(...)Odłożyć. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać kurczaka, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać 2 łyżkę oliwy. Dodać pokrojona paprykę i cukinię. Smażyć 7 minut. W razie potrzeby doprawić. Dodać kaszę gryczaną. Smażyć kolejne 2 minuty. Podawać ze szczypiorkiem
Moja Galeria SmakuPomysł w głowie powstał już dawno i teraz sam jestem na siebie zły, żona jest na mnie zła, ... że dopiero teraz to zrobiłem ;) Mini wrapy z kurczakiem są takie dobre że zaraz lecę do sklepu po filet i robię je na jutro do pracy :) Chcecie przepis ? ;) Składniki na 6 sztuk : Połówka piersi z kurczaka 2 ogórki (najlepiej) kiszone ćwiartka(...)papryki czerwonej opakowanie kiełków oliwa łyżeczka przecieru z papryczek chilli lub z piri piri Serek kanapkowy z dodatkami Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyść i pokrój na 6 długich pasków i zamarynuj je w przecierze z papryczek wymieszanym z 2-3 łyżkami oliwy. Po ok 30 minutach usmaż je na patelni na ładny złociutki kolor i wystudź je. Paprykę pokrój
Mechanik w kuchniZimno dzisiaj. Zdecydowanie zima w końcu zdecydowała się zaatakować. Wobec takiego obrotu sprawy polecam idealną odpowiedź na atak zimy - rozgrzewający, aromatyczny i pyszny kurczak w sosie garam masala, podany w wybornym chlebkiem naan. Przepis inspirowany jest klasyczną kuchnią indyjską, a mimo dość długiej listy składników jego przygotowanie nie jest trudne. Do przygotowania dania użyłem: 1,5 kg udek kurczaka(...)dodać do niego więcej mąki, a gdyby było zbyt gęste - więcej mleka. Wyrobione ciasto przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Udka z kurczaka pozbawiłem kości. Cebule pokroiłem w dość grube piórka. W moździerzu roztarłem razem dwie łyżeczki suszonych nasion kolendry, dwie łyżeczki kminu rzymskiego, dwie łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę gałki muszkatołowej, dwie
Wyprawy kulinarneFilet z kurczaka w takiej wersji jest nie tylko smaczny, ale i wygląda efektownie. Dodatek żurawiny daje mięsu ciekawy smak. Składniki : podwójna pierś z kurczaka brzoskwinie z puszki musztarda olej do smażenia jajko, bułka tarta żurawina Składniki na sos : około 10 -20 dag suszonej żurawiny 2 łyżki miodu szczypta mielonego imbiru płaska łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie sosu : Umytą żurawinę zagotować(...)wyjąć kilka ugotowanych owoców i pozostawić na później Resztę gotować z miodem, octem i imbirem do momentu zredukowania płynu Po przestudzeniu owoców blanszować je na sos. Przygotowanie : Filet z kurczaka przekroić na cienkie płaty, lekko rozbić i posypać pieprzem Każdy płat posmarować lekko musztardą, ułożyć na nim kilka ugotowanych, odłożonych owoców żurawiny oraz pokrojony kawałek brzoskwini, mięso zrolować ( można pomóc
Proste Potrawysmaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. Składniki: babka na podłużną formę ok. 24 cm: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 2 duże białe cebule, 1 łyżka masła klarowanego, 200 g kaszy gryczanej, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego lubczyku, sól do smaku, szczypta(...)sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować
Moniki SmakołykiKombinując nad pomysłem na odrobinę lata w zimie nie sądziłem że może powstać tak niesamowicie oryginalny smak sałatki a do tego kurczak w ulubionej odsłonie mojego syna. Składniki (4-5) porcji pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np, D'jon) oliwa z oliwek połowa żółtej papryki nieduża czerwona cebula 2 garście mixu sałat z roszponką sól(...)oczyść i pokrój na 8-10 słusznych kawałków (2 kawałki na porcję). Zrób marynatę z oliwy z oliwek musztardy, miodu i do smaku soli i pieprzu, włóż do niej kurczaka, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Nadziej po 2 kawałki na grube i krótkie patyczki do szaszłyków i smaż na maśle klarowanym na mocny złoty kolor. W trakcie marynowania mięsa
Mechanik w kuchni