ogórki kiszone - pęczek szczypiorku(...)oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyc , osuszyc . Kapustę pekińską drobno poszatkowac , roszponkę delikatnie "porwac", pomidora pokroic w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w półpaski a szczypiorek drobno posiekac.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całośc skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobic surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas
Słodkości i nie tylkoburaczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu i przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu. źródło : na podstawie bloga / klik / Składniki : 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew(...)grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka kiszonego , którą przekładamy cienką warstwą majonezu. Na majonez starte buraki i ziemniaki, warstwa majonezu , starta marchew i starte jajka. Proponuje między warstwy , dodać odrobinkę soli i pieprzu. Udekorować pokrojoną natką
Słodkości i nie tylkokurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liscie laurowe Mieso myjemy, w garnku zalewamy woda i stawaimy na rozgrzany palnik Warzywa marchewke, pietruszke i seler obieramy Wszystko sieramy na tarce(...)miesem dorzucamy wszystkie warzywa i wsypujemy dwie lyzki warzywka, pieprz, ziele angielskie i lisc laurowy Wszystko gotujemy ok 45 min (az mieso nie bedzie miekkie) Ogorki kiszone scieramy na tarce i podlewamy woda z ogorkow, w tym samym czasie gotujemy 1 torebke ryzu Po 45 min dodajemy ogorki i jeszcze gotujemy ok 15 min Na koniec
Klaudynkowa kuchniaChrupiące i ciekawe połączenie smakowe zawarte w jednej salaterce :) Składniki: - 1 pęczek selera (w moim było 4 sztuki) - 1 ogórek gruntowy - 1 opakowanie paluszków krabowych - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 2 ząbki czosnku - majonez - musztarda - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Selera myjemy, ogórka obieramy i wszystko kroimy w kosteczkę. Do salaterki wrzucamy selera, ogórka, kukurydzę, fasolkę
Zainspirowana w kuchniJako ewidenty pożeracz brokułowy przedstawiam Wam kolejną wariację sałatkową :) Składniki: - 1 opakowanie tortellini z szynką - 1 średni brokuł - 3 jajka - 1 ogórek gruntowy - 1 puszka kukurydzy - 1 jogurt naturalny (250 ml) - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i studzimy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na różyczki. Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy i kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy i również kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy sos na bazie jogurtu i czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Tortellini, brokuł, ogórka, jajka i kukurydzę przekładamy do miski. Delikatnie mieszamy i polewamy przygotowanym sosem
Zainspirowana w kuchnimusztardy 2 ząbki czosnku koperek (opcjonalnie) dodatkowo: placki tortilli (tradycyjne placki tortilli możecie zrobić sami - przepis znajdziecie np. TUTAJ , ) sałata lodowa, rukola (lub mix sałat) czerwona cebula pomidor ogórek Mięso myjemy, osuszamy, porcjujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Składniki na ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od śmietany). Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście(...)smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik. Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek). Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę. Placki tortilli podgrzewamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatę, na nią ogórka, pomidora, cebulę i ciepłe kęski kurczaka. Polewamy dodatkowo sosem. Zwijamy dół tworząc stożek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 0,5 szklanki kaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie: Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę(...)obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i smażymy na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka. Na koniec mieszamy wszystko
Czerwona Porzeczkasłodkiej papryki 1 jajko 3 łyżki oleju Panierka: jajko sól pieprz ziołowy sezam (około 4 łyżki) olej do smażenia Farsz: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe ogórki kiszone pół czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy z puszki pieprz ziołowy sól Sos słodko-kwaśny: 1/3 szklanki octu białego lub ryżowego 1/3 szklanki(...)wody 4 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Farsz: Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na mniejsze części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do tuńczyka. Następnie dołączamy kukurydzę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Naleśniki: Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy jajko, wodę
Czerwona Porzeczkaboczku wędzonego (raczej chudego), 2 kiszone ogórki , 4 szalotki (małe), 1 kawałek razowego chleba , 4 ząbki czosnku, musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła) chrzan, 2 cebule, sól, pieprz(...)listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek. Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego chleba, szalotkę, pół ząbka czosnku i łyżeczkę chrzanu. Zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem lnianym. Obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojona
Delicious Titbitsbiedny”. Wbrew nazwie, mizeria to proste, ale niezwykle smaczne danie, które zyskało popularność dzięki swojej prostocie i orzeźwiającemu smakowi. Składniki i wariacje: Klasyczna mizeria składa się z cienko pokrojonych ogórków, śmietany, soli, pieprzu oraz cukru. Często dodaje się do niej także posiekaną cebulę oraz koperek. Istnieją również wariacje z dodatkiem octu, jogurtu czy kefiru, co dodaje sałatce jeszcze więcej
RafalCookczubek języka w jej kolorach i smaku, grając w szparagowe zielone! Majowa sałatka ze szparagami i ciecierzycą Potrzebujesz: 400g ugotowanej ciecierzycy 1 pęczek szparagów zielonych 2 ogórki gruntowe 3-4 rzodkiewki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka suszonej żurawiny 5-6 suszonych pomidorów z oleju
Kuchnia w Słońcu Skąpanaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZWIJNAY OMLET 2 2 jajka 1/2 łyżeczki 1/2 masła 1 łyżka 1 posiekanego szczypiorku 1 łyżka 1 tartego żółtego sera sól i pieprz PONADTO sałata ogórek pomidor szczypiorek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Oddziel żółtka od białek do osobnych miseczek. Białka i osobno żółtka rozbij lekko widelcem. Na nieprzywierającej patelni rozpuść odrobinę masła i rozsmaruj(...)wlej odrobinę białka, ponownie posyp przyprawami oraz serem i szczypiorkiem. Zawiń i ponownie wylej pozostałą część białka. Dzięki temu otrzymasz cienkiego dwukolorowego omleta. Podawać ze świeżymi wiosennymi warzywami: sałatą, ogórkiem i pomidorem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi: Do omleta prócz szczypiorku i sera żółtego możesz dodać także wedle uznania drobno pokrojoną szynkę lub pieczarki. .sugar-free-cls-1{fill:#7cb521;}.sugar
ProstePesto.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZWIJNAY OMLET 2 2 jajka 1/2 łyżeczki 1/2 masła 1 łyżka 1 posiekanego szczypiorku 1 łyżka 1 tartego żółtego sera sól i pieprz PONADTO sałata ogórek pomidor szczypiorek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Oddziel żółtka od białek do osobnych miseczek. Białka i osobno żółtka rozbij lekko widelcem. Na nieprzywierającej patelni rozpuść odrobinę masła i rozsmaruj(...)wlej odrobinę białka, ponownie posyp przyprawami oraz serem i szczypiorkiem. Zawiń i ponownie wylej pozostałą część białka. Dzięki temu otrzymasz cienkiego dwukolorowego omleta. Podawać ze świeżymi wiosennymi warzywami: sałatą, ogórkiem i pomidorem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi: Do omleta prócz szczypiorku i sera żółtego możesz dodać także wedle uznania drobno pokrojoną szynkę lub pieczarki. .sugar-free-cls-1{fill:#7cb521;}.sugar
ProstePesto.plwymaga wielu składników. Większość prawdopodobnie macie juz w domu. Składniki: Sałatka: 2 szklanki ugotowanego makaronu 300 g tuńczyka z puszki 1 pomidor 1 średnia czerwona cebula 1 ogórek wężowy garść natki pietruszki 1 mala puszka kukurydzy Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 ząbek startego czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku 2 łyżki gorącej(...)osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki na sos. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, powinien on być ugotowany al dente. Ugotowany makaron odlać, przelać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Ogórek, pomidor i cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych składników dodać posiekaną natkę pietruszki, odsączonego z oleju tuńczyka, odlaną z wody kukurydze, oraz przestudzony makaron. Na koniec
Pani M - kuchnia smakowitajajkiem i warzywami - przepis na 2 porcje Do przygotowania twarożku będą Ci potrzebne: 300g serka wiejskiego, 2 jajka, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 200g rzodkiewek, 4 łyżki ulubionych kiełków, 200g ogórka, 2 łyżki oleju sezamowego, szczypta chili (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku. 1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w ziemnej wodzie, po czym pokrój w cząstki. 2. Ogórka i rzodkiewkę
Z notatnika dietetyka