lubisz ostre, wyraziste smaki, spróbuj tej surówki. 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej 1 duża czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki octu z czerwonego wina 1 ogórek kiszony 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy francuskiej szczypta soli Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do małej miseczki. Oprószamy szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru. Odstawiamy na około(...)minut. Następnie dodajemy ocet winny. Ponownie odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kapustę pekińską drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski. Kiszonego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty. Do miski z kapustą dodajemy cebulę. Dodajemy również majonez oraz musztardę. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem
Smaki Na Talerzugrilla. Sałatka chrupiącą sałatą lodową i wiosennymi warzywami, dobrze komponuje się z ciężkimi i tłustymi potrawami z grilla. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 100 g pomidorków daktylowych 1 większy ogórek 10 rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki dymki SOS VINEGRET 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego 1/2 cytryny BIO 1 łyżka(...)lodowatą wodą i strzepnij jej nadmiar. Następnie pojedyncze liście sałaty potargaj na mniejsze kawałki lub całą sałatę pokrój nożem na mniejsze cząstki. Pomidorki daktylowe i rzodkiewki pokrój w ćwiartki, ogórka w niewielkie słupki lub plastry. Wszystkie składniki wraz z sałatą wymieszaj w dużej misie sałatkowej. SOS MIODOWY WINEGRET Wyciśnij sok z połówki cytryny. Wymieszaj go z płynnym miodem, oliwą, musztardą
ProstePesto.plsprawą szczypiorku i koperku. Na grillu pod chmurką zawsze cieszy się dużym powodzeniem. https://youtu.be/jFo2U_SG8so Składniki na sałatkę z kalafiora: średniej wielkości kalafior (około 700 g) 4 ogórki konserwowe lub małosolne 3 jajka 3 pomidory garść oliwek zielonych (50 g) niewielki pęczek szczypioru niewielki pęczek kopru łyżka ketchupu 2 czubate łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Kalafiora dzielimy
e-PrzepisyKulinarneTaką surówkę, jeśli jeszcze jej nie znacie, po prostu musicie sobie zrobić. Jest pyszna i bardzo uniwersalna, będzie pasowała do większości dań mięsnych. 1 kapusta pekińska 1 długi ogórek zielony 1 pęczek koperku 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki majonezu (u mnie 1 łyżka kieleckiego, 1 łyżka majonezu babuni) odrobina soku z cytryny lub białego octu winnego zioła(...)prowansalskie sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Obranego ogórka kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę dzielimy wzdłuż na pół, i kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Kwaśną śmietanę łączymy z majonezem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny (lub ocet winny). Doprawiamy ziołami prowansalskimi (najlepiej z młynka), solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy
Smaki Na Talerzupyszną, wiosenną sałatkę - szybka, prosta do przygotowania i przede wszystkim syci, ale nie rozgrzewa 😉 Sałatka wiosenna - 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: pęczek rzodkiewek, 6 pomidorków koktajlowych, ogórka, 2 jajka, pół sałaty lodowej, pół opakowania dowolnych kiełków, 4 łyżki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, pół łyżeczki natki pietruszki, szczyptę zielonej czubrycy, łyżeczkę musztardy. 1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź(...)już gotowe wystudzone do sałatki 😉). Gdy już będą ostudzone pokrój w ćwiartki. 2. Do jogurtu dodaj posiekany czosnek, przyprawy, musztardę i dokładnie wymieszaj. 3. Pokrój warzywa - rzodkiewki w plasterki, ogórka w kostkę, pomidorki na połówki. 4. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski, po czym dodaj przygotowane wcześniej warzywa. 5. Na wierzch sałatki ułóż pokrojone jajka, zalej
Z notatnika dietetykachrupiące warzywa od polskich rolników. Do tego jajko na twardo od szczęśliwej kury. Składniki: 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa 2 jajka od kur z wolnego wybiegu liście sałaty 1 ogórek gruntowy 1 pomidor malinowy 4 chrupiące rzodkiewki DODATKOWO garść posiekanego szczypiorku masło do pieczywa sól morska i świeżo mielony pieprz 1 kiełbasa Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu obrać(...)podsmażyć na rozgrzanej patelni. Kiełbasa będzie smacznym dodatkiem do naszych kanapek. Kromki świeżego pieczywa posmarować cienką warstwą masła. Ułożyć na nich liście sałaty i pozostałe świeże warzywka: plasterki ogórka, rzodkiewki i pomidorka. Poukładać także kawałki jajek na twardo. Posypać odrobiną soli morskiej oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Udekorować posiekanym młodym szczypiorkiem. Na talerzyku obok kanapek ułożyć smażone kiełbaski. Uwagi: Kiełbaski
ProstePesto.plzaopatrzyłam się już w różne przyprawy z tej serii. SKŁADNIKI 400 g piersi z indyka olej rzepakowy przyprawa Vegeta Natur w płynie przyprawa Vegeta Natur do grilla 1 zielony ogórek 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 1 pomidor 1/2 opakowania miksu sałat kiełki (opakowanie 50 g) 1 opakowanie (100 g) okrągłego papieru ryżowego Dip: 180 g jogurtu naturalnego 1/2 limonki(...)przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Mięso z indyka grillować na grillu lub patelni grillowej (kawałki mięsa muszą być ułożone prosto). Ogórek i paprykę pokroić w słupki mniej więcej tej samej długości. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki. Pomidor pokroić w kostkę. Papier ryżowy zmoczyć pędzelkiem z obu stron przegotowaną wodą
Passions hobbies lifełyżki oleju pieprz ziołowy, ostra papryka, rozmaryn, tymianek Kebab z kurczaka: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros, sól, pieprz, ostra papryka Sałatka: pół niewielkiej kapusty pekińskiej pół długiego ogórka lub jeden gruntowy pomidor pół puszki kukurydzy sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie(...)czasie smażymy na oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kapustę pekińską szatkujemy, obsypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie ogórka kroimy w półplasterki, pomidora w kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Kapustę odcedzamy z wody, która wytworzyła się po zasypaniu solą. Dodajemy do niej resztę warzyw i przyprawy do smaku. Składniki mieszamy
e-PrzepisyKulinarneprzepis na 4-5 sztuk Do przygotowania chimichangi będziesz potrzebować: pół kilograma piersi z kurczaka, kulkę mozzarelli, 2 łyżeczki suszonej cebuli, pół łyżeczki chili, łyżeczkę słodkiej papryki, ząbek czosnku, ogórka, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, 4-5 tortilli, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku. 1. Czosnek posiekaj, dodaj słodką paprykę, chilli, sól, pieprz i wszystko wymieszaj. Czosnek(...)żeby był soczysty po upieczeniu - włóż go do piekarnika na 40 minut. 5. Po upieczeniu poszarp kurczaka na małe kawałki. 6. Do kurczaka dodaj suszoną cebulę i wymieszaj. 7. Ogórka obierz i wraz z paprykami i mozzarellą pokrój w kostkę. 8. Na placki tortilli wyłóż kurczaka, na to mozzarellę, warzywa i kolejną warstwę kurczaka, po czym tortillę zawiń w kopertę
Z notatnika dietetykadodatek do mięs z grilla. Polecam, smacznego:) kilka grubych plastrów sera halloumi, 1 upieczona i pozbawiona skórki czerwona papryka, pół małego fenkułu (kopru włoskiego), garść sałaty, mały pomidor, 1/2 ogórka, pół czerwonej cebuli, garść orzeszków piniowych (opcjonalnie), kilka łyżek soku z cytryny (do smaku), kilka łyżek oliwy, sól, pieprz (do smaku) Ser smażyć kilka minut z każdej strony na niewielkiej(...)ilości tłuszczu, do zarumienienia. Na półmisku ułożyć sałatę, na niej cienko pokrojone plasterki fenkułu i cebuli, pokrojone w kostkę pomidora i ogórka oraz paski czerwonej papryki. Na warzywach ułożyć ser, posypać orzeszkami. Doprawić solą, pieprzem, cytryną i oliwą. Instagram Facebook Twitter ENGLISH: few big slices of halloumi cheese, 1 roasted red bell pepper, peeled, 1/2 of a fennel
Lekcje w kuchniwszystkich resztek warzyw. Polecam, smacznego:) 100 g ugotowanego ryżu, ok. 1 i 1/2 szklanki posiekanego mięsa z kurczaka (ugotowanego, upieczonego lub grillowanego), 2-3 nektarynki, czerwona cebula, 2-3 ogórki gruntowe, mała czerwona papryka, garść posiekanych orzechów lub pestek (u mnie orzechy laskowe) , kilka czubatych łyżek majonezu i jogurtu greckiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka papryka Drobno
Lekcje w kuchnilub/i jogurtu greckiego, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie), kilka posiekanych suszonych pomidorów, garść oliwek (opcjonalnie) przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka granulowany czosnek, marchewka, duży ogórek Odsączyć tuńczyka, wymieszać z posiekaną drobno cebulą, majonezem i jogurtem, natką pietruszki i pomidorami. Doprawić do smaku. Papier ryżowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, na każdy arkusz nakładać paski(...)ogórka, oliwki, wstążki marchewki i pastę z tuńczyka. Zwinąć jak krokiety, zlepiając brzegi wodą. Facebook Instagram Twitter ENGLISH: for 6-7 spring rolls: 6-7 sheets of rice paper, 1 can of tuna, drained, 1/2 of a red onion, few tsp of mayo or/and yogurt, few tsp of chopped parsley, optional, few chopped sun-dried tomatoes, a handful of olives
Lekcje w kuchnicipolla rossa 4 cetrioli in agrodolce erba cipollina Dressing 1-2 cucchiai di yogurt bianco 2-3 cucchiai di maionese sale, pepe PRZYGOTOWANIE Groszek i tuńczyk osączamy z zalewy. Ogórki kroimy w plasterki. Paprykę czyścimy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy dressing: mieszamy majonez i jogurt, doprawiamy
La grande e la piccola cuoca