bazie jogurtu naturalnego. Składniki Placki: 300 g cukinii 3 czubate łyżki mąki 1 jajko 1 mała cebula Sól, pieprz, oregano Oliwa z oliwek Sos: 100 g jogurtu naturalnego 1 ogórek zielony 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Przygotowanie Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce na dużych oczkach. Delikatnie odsączamy ściskając potartą cukinię w rękach. Jajko ubijamy i dodajemy(...)możemy dodać mąki. Placki smażymy z dwóch stron na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek, aż ładnie się zarumienią. Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz potarty ogórek zielony. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
Programista w kuchnijeśli chodzi o mnie , to ogólnie jest jedną z lepszych i ciekawszych pozycji z działu surówki . Składniki : 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 świeży ogórek gruntowy lub kawałek szklarniowego 1 mała cebula szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku Kapustę drobno i cieńko poszatkować , przełożyć do miski . Dodać(...)niej pokrojonego w cieniutkie plasterki ogórka , odsączoną z zalewy kukurydzę . Paprykę i cebule szalotkę także siekamy i dodajemy do reszty składników . Mieszamy , delikatnie ugniatając ,żeby warzywa zaczeły puszczać sok i zmiękły . Doprawiamy solą , miodem i pieprzem do smaku . Mieszamy z majonezem i możemy serwować z dowolnym daniem . Doskonała także sama , zaserwowana w świeżej chrupiącej bułce Smacznego ! Artykuł Prosta surówka
Ogrodnik w podróżysosie curry – Składniki: 250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów z piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu) pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu 1 średni ogórek zielony – 200g 1 mała papryka czerwona – ok. 140g 1-2 łyżki majonezu 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka pikantnego ketchupu 1 płaska łyżeczka przyprawy curry(...)szczypiorku opcjonalnie sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry – Wykonanie: Ugotowanego kurczaka podzielić na mniejsze części. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w kosteczkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kosteczkę. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, śmietanę, ketchup oraz przyprawę curry. Wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze
Kulinarne Przebojeserem feta i granatem Przepis na sałatkę z quinoa Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut Składniki pół szklanki quinoa 150 g sera typu feta mały zielony ogórek mała papryka mała czerwona cebula garść natki pietruszki łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek pieprz do smaku Przepis 1 Quinoa gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i studzimy(...)ogórka, paprykę i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. 3 Sok z cytryny i oliwę mieszamy. Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy pieprzem do smaku. Artykuł Sałatka z komosą ryżową i serem feta pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliizalewamy gorącą wodą odstawiamy do wystygnięcia następnie odsączamy kapustę.W ten sposób przygotowana kapusta jest nadal chrupiąca ale nieco miększa i łatwiej przyswajalna przez nasz żołądek ;).Marchew i ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach.Warzywa łączymy ze sobą dodajemy oliwę i pozostałe składniki.Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną surówkę wkładamy na ok.1 godzinę aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszasię z sosem czosnkowym, czy musztardowym. Dziś właśnie zapraszam na odsłonę sałatki z warzywami, mozzarellą i musztardowym sosem. 1 główka sałaty lodowej 150-200 g pomidorków koktajlowych 1 zielony ogórek tzw wąż 1 czerwona papryka 1 op. mozzarelli w zalewie Sos: 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Umytą i osuszoną sałatę(...)rwiemy na mniejsze kawałki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki. Pomidorki kroimy na pół. Ogórka (jeśli jest stary obieramy ze skórki) kroimy na plasterki lub półplasterki. Warzywa łączymy ze sobą w misce. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do sałatki. Musztardę łączymy z oliwą. Dodajemy odrobinę gorącej wody, mieszamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem
Smaki Na Talerzumałej cukinii 1 kostka sera halloumi 1/2 awokado garść malin garść jeżyn 2 łyżki oliwy z oliwek listki świeżej mięty Tzatziki: 500g delikatnego twarogu (u mnie President) 1 zielony ogórek 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku sól lub vegeta do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Halloumi pokrój w plastry grubości ok. 4mm i smaż na złoto z obu stron. 2. Cukinię(...)talerza rozłóż cukinię, awokado i maliny z jeżynami. 6. Po drugiej stronie ułóż gorące plastry halloumi i tzatziki. 7. Skrop całość oliwą i posyp listkami mięty. Tzatziki: 1. Obierz ogórka ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 2. Posiekaj koperek i przeciśnij czosnek przez praskę. 3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku. Smacznego! Summer salad
Kuchnia w Słońcu Skąpanakolację jak i jako drugie śniadanie w pracy albo pyszna sałatka na przyjęcie! Składniki: 20dkg ugotowanego drobnego makaronu – u mnie muszelki 3 jajka 2 kabanosy 1 ogórek gruntowy 1 papryka – u mnie pół czerwonej i pół żółtej papryki 1 szklanka kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu 2 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka(...)posiekanego koperku sól i pieprz 1-2 ząbki czosnku *** Papryk i ogórka kroimy w kosteczkę *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kabanosy przekrawamy wzdłuż na połówki i kroimy w półplasterki *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu *** *** Wszystkie przygotowane już składniki sałatki umieszczamy w dużej misce. Do całości dodajemy pietruszkę oraz koperek
Blog z Apetytemtuż po przygotowaniu. Myślę też, że jeśliby duże pomidory podmienić na koktajlowe ten problem powinien znacznie się zminimalizować;) 1 główka sałaty masłowej 3 pomidory malinowe 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek zielony 1 mały pęczek szczypiorku 4 jajka 2 op. serka wiejskiego sos: 4 łyżeczki musztardy 2-3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki białego octu winnego(...)osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze części. Umyte pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem, a po chwili usuwamy skórkę. Kroimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Ogórka kroimy na półplasterki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i energicznie potrząsamy aż do połączenia
Smaki Na Talerzujest idealna zarówno na kolację, grilla jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka z trzema serami Składniki: opakowanie mixu sałatka (u mnie rukola z botwinką) 1/2 puszki kukurydzy pół ogórka szklarniowego 1 kulka mozzarelli około 170 g sera favity około 100 g sera żółtego Dressing: 5-6 łyżek oleju 2 łyżki wody łyżka miodu 2 łyżeczki musztardy łyżeczka soku(...)pestek słonecznika 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii ząbek czosnku pieprz sól Dodatkowo: grzanki do posypania Sałaty myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojonego w półplasterki ogórka zielonego. Następnie posypujemy pokrojoną w małą kostkę mozzarelle, starty na dużych oczkach żółty ser i pokrojoną w kostkę favitę. Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. W miseczce łączymy olej, wodę
PatiGotujemleka kokosowego 50 ml sosu sojowego 3 cm kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 limonka 1 łyżka cukru trzcinowego Sałatka: miks ulubionych sałat 1 zielony ogórek pęczek rzodkiewki olej sezamowy ocet ryżowy * PRZYGOTOWANIE Satay z tempehu Tempeh pokrój w długie i grube pasy (jak na zdjęciu). Czosnek oraz imbir zetrzyj na tartce, a papryczkę chili i kolendrę(...)limonki. Gotuj przez kilka minut. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji beszamelu. (Jeśli będzie za gęsty, dolej więcej mleka, jeśli za rzadki dodaj odrobinę masła orzechowego). Sałatka Ogórka i rzodkiewkę pokrój na plasterki i ułóż na sałacie. Polej odrobiną oleju sezamowego oraz octu ryżowego. Na talerzu ułóż gotową sałatkę. Obok nałóż sos orzechowy i połóż grillowany satay
Food Squaremakaronu ryżowego na osobę (typu wstążki) ok. 50-100 g dobrej jakości surowego łososia na osobę (można użyć także ugotowanego/ugrillowanego) 1/4 dużego, dojrzałego awokado na osobę kilka plasterków świeżego ogórka na osobę 1 czubata łyżeczka suszonych wodorostów wakame na osobę (namoczonych przez 10 minut w ciepłej wodzie) 1 łyżka marynowanego imbiru na osobę 1 łyżka pędów bambusa z puszki(...)wlewamy do małej miseczki. W dużej misce układamy: ugotowany i przelany zimną wodą makaron ryżowy, pokrojonego łososia, odsączone pędy bambusa, odsączony i odciśnięty imbir, odsączone i odciśnięte wodorosty, pokrojonego ogórka i pokrojone awokado. Posypujemy sezamem i kolendrą. Zamiennie w misce świetnie sprawdzi się też świeży tuńczyk, surimi, pokrojona w słupki marchewka, rzodkiewka czy szczypiorek. Post Micha zdrowia – z łososiem
Poezja smaku380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem ryżowym i szynką – Składniki: 150g suchego makaronu w kształcie ryżu 160g szynki (jakiejś ulubionej, u mnie szynka szefa) 1 długi zielony ogórek – ok. 280g 2-3 łyżki majonezu pęczek koperku sól i pieprz do smaku @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px(...)adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem ryżowym i szynką – Wykonanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku. Szynkę pokroić w kosteczkę. Ogórek umyć, osuszyć i również pokroić w kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojekorzeń botwinki (same liście i łodygi – bez buraczka) – ok. 22g 1 średnia papryka czerwona – ok. 200g 1 mała papryka żółta – ok. 140g pół długiego ogórka – ok. 100g 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z botwinki(...)papryki – Wykonanie: Obie papryki (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Botwinkę (łodygi i liście bez buraczka) posiekać na mniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek (lub olej rzepakowy), pół łyżeczki cukru oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Smacznego! Więcej przepisów na grillowe sałatki
Kulinarne Przebojewielkim skrócie) - dlatego taki zielony koktajl to samo zdrowie. Polecam :-) Do przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta) * * * Składniki (na około litr koktajlu): 2 banany 1 jabłko 1 ogórek 1 awokado sok z połowy cytryny duża garść szpinaku 1 łyżka miodu pół łyżeczki chlorelli ok. szklanka wody lub więcej (lubię więcej) Wykonanie: 1. Obieramy banany, kroimy na kawałki, wrzucamy do kielicha(...)blendera, podobnie obieramy jabłko, ogórka, kroimy w kawałki i do kielicha blendera. 2. Dodajemy awokado, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy umyte liście szpinaku, łyżka miodu, pół łyżeczki chlorelli, woda i miksujemy. 3. Otrzymujemy przepyszny i zdrowy koktajl o przepięknej zielonej barwie. Smacznego i na zdrowie :-) Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiem