papryka - 32566 przepisów (strona:877/2172)

Rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim 225

uatrakcyjniają wierzch rolady te ziarenka, spójrzcie tylko!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 por 2 jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki sezamu lub pestek dyni Wykonanie: Cebulę obieramy, por opłukujemy, odcinamy białą część.Cebulę i białą część(...)pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z porą, posiekany drobniutko czosnek, słodką paprykę, roztrzepane jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Liście kapusty sparzamy wrzącą wodą, następnie polewamy zimną wodą aby liście zachowały soczysty, zielony kolor. Zwijamy liście kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy

kgwjanczewo
Pieczona wołowina 151

wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Wołowinę umyć i osuszyć ręcznikiem

O kuchni z uczuciem
Wiosenny fit, kasza bulgur z warzywami i oliwą! 151

mnóstwem witamin i oliwą najwyższej jakości. Składniki: - 20 dag kaszy bulgur - 2 pomidory - 1 szklanka bulionu - 2 cebule dymki razem z zieloną częścią - 1/2 pęczku natki pietruszki - 1/2 czerwonej papryki - 4 łyżki oliwy z oliwek - sok z cytryny do smaku - sól - pieprz Kaszę bulgur znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut(...)płyn się wchłonął. Do wystudzonej kaszy dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, pietruszkę oraz pomidora obranego ze skórki, wszystko dokładnie mieszamy. 2. Z oliwy, pieprzu, soli i soku z cytryny przygotowujemy dressing, łączymy z pozostałymi składnikami

Apetyczna babeczka
TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO 134

także innych ryb.  Składniki: 20 dag filetu śledziowego z kaparami  SEKO   2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno kroimy. Tak samo postępujemy z jajkami, kiszonymi ogórkami, grzybkami, marynowaną(...)papryką, cebulą. Wszystko razem mieszamy, oprószamy solą i pieprzem. Miód i musztardę mieszamy ze sobą, łączymy z tatarem. Na talerzyk wykładamy porcję tatara, na wierzch wykładamy kapary z zalewy ze śledzia. KONKURS !!! *Organizatorem konkursu jest mój blog, przy współpracy z  SEKO  ,który jest też sponsorem nagród w konkursie *W konkursie wygrywają 3 osoby, którzy otrzymają zestawy produktów firmy

Z Majeczką w kuchni
Pieczona ciecierzyca 183

może użyć takich, jakie lubi najbardziej. Eksperymentujmy, bo warto! -1 opakowanie suchej ciecierzycy (350 g) - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju - ulubione przyprawy (curry, chilli, słodka i wędzona papryka)   Soczewicę namaczamy kilka godzin (najlepiej całą noc) i następnie gotujemy około godziny soląc wodę pod koniec gotowania. Po ugotowaniu ciecierzycę osuszamy. Ja zwykle dzielę ją na pół(...)każdą część mieszam (najlepiej rękami) z oliwa lub olejem tak, aby dokładnie pokryła kulki cieciorki. Następnie dodaję do jednej części łyżeczkę czerwonej papryki, pół łyżeczki chilli i pół łyżeczki tymianku, a do drugiej części czubatą łyżeczkę curry. Mieszam dokładnie, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły. Piekarnik nagrzewam do 200 st. C najlepiej z funkcją termoobiegu. Dwie blachy wykładamy

Simple Dish
Schab w sosie z ananasem 190

Składniki 2 plastry schabu 1/2 puszki ananasa w zalewie 3-4 kawałki papryki marynowanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego ketchupu sól, pieprz słodka i ostra papryka cukier ocet winny … Czytaj dalej Schab w sosie z ananasem

czarrna od kuchni
Muffinki z porem i boczkiem 164

maki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 150ml jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta słodkiej i ostrej papryki Przygotowanie :  Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnie aby tłuszcz się wytopił, a mięso ładnie przyrumieniło. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojonego w cienkie(...)Przestudzić. W jednaj misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce połączyć jogurt, jajko i oliwę, dodać przestudzone pory z boczkiem oraz słodką i ostra paprykę i wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (u mnie papierowe) i nakładać do nich ciasto (mniej więcej

Codzienne Gotowanie
Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 284

szklanki mąki konopnej 100g zimnego masła klarowanego 1 jajko Szczypta soli ½ kg pieczarek 2 średnie cebule 250g boczku 200g chorizo 1 szklanka mleka kokosowego 2 jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania   Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciastem wykładamy foremkę do tarty(...)będzie nam potrzebny ;) Wszystko łączymy na koniec w jednej patelni i jeszcze chwilę przesmażamy. Całość zalewamy szklanką mleka kokosowego wymieszanego z 2 jajkami i przyprawami – tymiankiem, pieprzem cayene, papryką ostrą i słodką, rozmarynem i innymi ulubionymi ;) Przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Spód pewnie jest już odpowiednio podpieczony, możemy więc na niego wrzucić nasz pyszny farsz ;) I pozostaje nam tylko wrzucić

Jak gotować i nie zwariować
Owsiany omlet z warzywami 159

Inspirację znalazłam u Eweliny . Składniki na 1 omleta: 2 jajka   2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrąb (u mnie orkiszowe) 1-2 pieczarki Mały kawałek cukinii ½ małej czerwonej papryki uulubione przyprawy – u mnie curry, papryka słodka, sól i pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Warzywa pokroić, podsmażyć

Fabryka pomysłów
Sałatka Gyros - II wersja 317

łyżki przyprawy do gyrosa,  3 łyżki ketchupu,  2 łyżki majonezu,  1/2 puszki kukurydzy,  3 pomidory,  3 kiszone ogórki,  2 tosty, szczypta ostrej papryki,  1/2 kapusty pekińskiej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem i papryką. Mięso

Z miłości do słodkości
Jajeczna tarta z groszkiem i marchewką 150

apetytu powodują. Składniki: 400 g mrożonego groszku zielonego, 300 g mrożonej marchewki mini, 2 łyżki masła klarownego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1   płaska łyżeczka soli, szczypta mielonej ostrej papryki, 1 jajko, na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy 24 cm): 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta cukru, opcjonalnie 1-2 łyżki wody(...)całą powierzchnię masy, posypujemy resztę sera i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Następnie na wierzch tarty wbijamy jajko, tak aby żółtko było w samym środku. Posypujemy mieloną papryką  i pieczemy jeszcze  max 10 min. Rada: Żółtko powinno być płynne. Jeśli żółtko ma być całkowicie ścięte wystarczy wcześniej je dodać. Smacznego

Moniki Smakołyki
INDYK A ' LA BOUEF STROGONOW Z CHLEBEM - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 194

prawdziwego ,ale naprawdę to danie jest pyszne i ma mniej kalorii niż normalny Strogonow. Danie ma 520 KCAL. kawałek mięsa z podudzia indyka bez skóry 180 g. 1 strąk papryki czerwonej 120 g. 120 g.małych pieczarek sól pieprz 1 łyżka oleju 10 g. 2 średniej.wielkości kromki żytniego chleba razowego chleba 60 g. 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml. ********************************************* Mięso(...)pokroić w paski i obsmażyć ,przełożyć do rondelka , a na pozostałym  oleju udusić  pokrojone warzywa - cebulę , pieczarki , paprykę.Wszystko razem połączyć ,przyprawić ,zalać wodą tak ,aby lekko zakrywało warzywa i dusić do miękkości .Podawać z pieczywem i sokiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kremowe risotto z pałkami kurczaka 205

pałeczek drobiowych, oczywiście można obrać wcześniej mięso od kości lub użyć fileta z kurczaka, ja natomiast tak lubię ;) Składniki: 4 pałki kurczaka 25 dag ryżu arborio 1 por 1 papryka podłużna o słodkim aromacie 2 łyżki masła 1 łyżka oleju ½ litra bulionu drobiowego lub troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż 50 ml białego pół wytrawnego wina 100 ml słodkiej(...)strony, wsypujemy suchy ryż do risotta i przesmażamy chwilę, mieszając. Po chwili wlewamy połowę ciepłego bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy, w trakcie dodajemy pokrojony w kostkę por oraz paprykę, w trakcie kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż,  wlewamy kolejną porcję bulionu oraz wino i tak do momentu aż ryż będzie miękki.  Pod koniec wlewamy śmietankę doprawiamy danie

Wanilia i Kardamon
Zupa z czerwonej soczewicy 227

bułeczkami marchewkowymi . SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 litr wywaru warzywnego (u mnie wywar warzywny z drobno pokrojonymi warzywami) * 1 szklanka czerwonej soczewicy * 2 łyżeczki słodkiej papryki * 3 liście laurowe * 1 puszka pomidorów (400 g) * 1/2 łyżeczki tymianku * 1 łyżeczka bazylii * 1 łyżeczka soli * 1 łyżka oliwy/oleju * świeży rozmaryn do podania WYKONANIE: Cebulę i czosnek kroimy(...)drobną kostkę i smażymy w garnku na łyżce oleju/oliwy dodając słodką paprykę. Kiedy cebula jest już szklista dodajemy wywar warzywny, przecier pomidorowy, liście laurowe, soczewicę, tymianek, bazylię i sól. Całość gotujemy około 15 minut. Przed podaniem możemy dosolić i dopieprzyć

Mohiella
Jaja nadziewane serem 125

smaczne.  Warto je przygotować i urozmaicić nimi standardowy zestaw jajek faszerowanych. 8 jajek, 40 g parmezanu, 40 g sera żółtego, 2 łyżki kremowej śmietanki, 1 surowe żółtko, szczypta papryki, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, sól, masło do wysmarowania formy, Sery zetrzeć na tarce o drobnych otworach. 2 łyżki startego parmezanu odłożyć. Ugotowane na twardo jajka, obrać ze skorupek przeciąć(...)wzdłuż na połowy. Wyjąć żółtka. Rozetrzeć. Dodać do nich sery, śmietanę. Wymieszać. Doprawić do smaku gałką, papryka i solą. Wymieszać z surowym żółtkiem. Napełnić połówki białek masą z żółtek. Spody białek lekko ściąć, aby równo stały i nie przewracały się. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć połówki jajek, posypać odłożonym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

królestwo garów