papryka - 32566 przepisów (strona:877/2172)

#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 203

szklanki ciepłej wody 20 g drożdży Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek Sos: Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół bardzo dużego pomidora ;) ) Oliwa z oliwek Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli Łyżeczka cukru

Kuchnia w szuwarach
RYBA PO GRECKU 1159

mrożonych (dowolnych) 1 duża cebula 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz cukier słodka papryka 2 łyżki oleju mąka - to obtoczenia ryby Wykonanie:  Rybę rozmrażamy. Dokładnie wycieramy ręczniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub jeśli wolimy smażymy  na oleju wcześniej obtaczając(...)cebuli, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i  dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Na koniec  dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru). Rybę przekładamy warstwowo ugotowanymi ciepłymi warzywami

Walijskie Pichcenie
Sałatka grecka 224

Jest przede wszystkim zdrowa, a dodatkowo dzięki serowi feta sycąca. SKŁADNIKI (dokładna ilość poniżej w opisie) miks sałat (u mnie sałata lodowa + miks sałat ze szpinakiem) czerwona cebula papryka (u mnie pomarańczowa) pomidor czarne oliwki zielone oliwki ser feta lub ser sałatkowy słony oliwa zioła sałatkowe +sól lub gotowa mieszanka z Knorr'a WYKONANIE Ilość składników jest zależna(...)którym jem (wygląda to też bardziej estetycznie). Jedna porcja: Warzywa umyć, najpierw do talerza wrzucić wybrany miks sałat, następnie dodać pokrojone w plasterki oliwki, pokrojoną 1/2 pomidora, nieco papryki i kilka krążków cebuli. Do garnuszka wlać 2-3 łyżki oliwy i dodać nieco ziół sałatkowych +sól lub 1/3 opakowania gotowej mieszanki Knorr (polecam włoską i francuską). Sałatkę polać sosem

Passions hobbies life
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 238

Składniki: 0,5 kg pieczarek, 2 duże białe cebule, 3   łyżki masła, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy(...)zalewamy go ciepłą wodą (nie gorącą) ok. 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus powinien wchłonąć całą wodę (czas ok. 5- 8 min). Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu

Moniki Smakołyki
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 373

będę opisywać jak usuwać kości z kurczaka, ponieważ na youTube jest tego masa. Można obejrzeć filmiki, wtedy będzie prościej. Po usunięciu kości z kurczaka doprawić go solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem i oregano. Odstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę i pieczarki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z grzybkami

Kuchnia Pokoleń
Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa według Doroty Wellman 160

naprawdę powinniście jeść je zdecydowanie częściej.       400 g filetów z dowolnej ryby słodkowodnej (np. jesiotra, pstrąga, szczupaka), umytych 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki oliwa z oliwek 1/2 papryczki chili, posiekanej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego 1 puszka (400 g) pomidorów pelati 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego(...)obrane, pokrojone w niezbyt dużą kostkę sól pieprz cukier 1/2 pęczka kolendry, posiekanego Umyte filety z ryb dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki. Pokrojoną cebulę i paprykę przesmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Całość smażymy razem przez chwilę, następnie dajemy białe wytrawne wino lub bulion, odparowujemy. Zawartość patelni przelewamy do dużego rondla, dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Sosy FOLWARK - Śniadaniowa sałatka z jajkiem 162

Szybka i pyszna a to podstawa gdy mało mamy czasu rano, a śniadanie trzeba koniecznie zjeść.  Składniki : * 2 jajka ugotowane na twardo * papryka czerwona  * 2 pomidory * sól, pieprz do smaku * świeży koperek * sos czosnkowy Folwark Przygotowanie : Paprykę i pomidory pokroić w kostkę, dodać jajka pokrojone w ósemki. Całość przyprawić, posypać koperkiem i dodać sos - tyle ile lubimy. Podawać

Magiczne Życie Marty
Cycki z kurczaka z nadzieniem pietruszkowym 183

zapewniamy! Składniki: 2 filety z kurczaka 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sok z 0,5 cytryny sól, świeżo zmielony pieprz, mielona słodka papryka Wykonanie: Fileta myjemy osuszamy, robimy kieszonkę w filecie uważając aby nie przeciąć mięsa zbyt głęboko, przyprawiamy solą pieprzem, papryką oraz sokiem z cytryny zostawiając 1 łyżeczkę na nadzienie. Natkę opłukujemy

kgwjanczewo
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką 171

których decydujecie już sami.   Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką SKŁADNIKI : 1 kg schabu bez kości około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu) sól, pieprz i papryka słodka do smaku 6-7 śliwek świeżych olej  PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy, przez całość długość w środku nacinamy długim nożem tworząc dziurę w którą wkładamy kiełbasę. Nacieramy schab solą i pieprzem(...)oprószamy papryką. W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy schab i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Schab przekładamy do naczynia do zapiekania, na wierzchy i z boku układamy śliwki. Naczynie przykrywamy. Pieczemy przez 90 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  Przez ostatnie 20 min dopiekamy schab bez przykrycia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 216

marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek) 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku

moj przepis na
Babka drożdżowa z pesto 179

sprawdzi się jako dodatek do wędlinki czy sera lub do odrywania na kolacyjkę maczana w czosnkowej oliwie. Nadzienie babki można dowolnie komponować, np. może być z serem feta i papryką drobniutko posiekaną, z czosnkiem i masłem, z serem żółtym i oliwkami. Wybór nadzienia pozostawiam Wam do decyzji, u nas była pesto, ale robiłam podobną z pastą z papryki, oliwek, sera

moj przepis na
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 206

pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy) szczypiorek do dekoracji, drobno(...)pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy) szczypiorek do dekoracji, drobno

moj przepis na
sałatka z czerwonym ryżem 191

mięsa ta sałatka będzie na pewno hitem. Ma wyraźny smak indyjskiego curry, które świetnie łączy się z ananasem.  Składniki: 150 g czerwonego ryżu 1/2 puszki ananasa czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy garść rodzynek por (biała część) filet z kurczaka 2 łyżeczki indyjskiego curry sól, pieprz 3 łyżki majonezu łyżka oleju Ryż zalać wodą i ugotować, soląc dopiero pod koniec(...)dłużej niż biały). Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju przyprawiając solą, pieprzem i curry. Por posiekać, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Kukurydzę i ananasa odsączyć, ananasa pokroić, paprykę również. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z majonezem i doprawić jeśli trzeba. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chrupiące paprykowe frytki z nutą pizzy prawie bez oleju:Airfryer hd9240/30 190

Składniki: ziemniaki 1,2 kg, papryka słodka Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do pizzy 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka te pyszne frytki przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową(...)pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem, papryką, przyprawą do pizzy Airfryer hd9240/30 ustawić na 165 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza i ustawić 16 minut po sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka po bretońsku 161

200g wędzonego boczku 250g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku olej sól, pieprz Opcjonalnie:  cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki    Fasolę namoczyć (najlepiej na całą noc; wody powinno być 2 razy więcej niż fasoli(...)podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą dodać do gotującej się fasoli - z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu fasolkę zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa również zależą

Di gotuje