papryka - 32566 przepisów (strona:898/2172)

Sałatka z mozzarellą 122

Sałatka z mozzarellą Składniki: - olej Kujawski ze smakiem – z pomidorami, czosnkiem i bazylią - 100 g mieszanki sałat - 1 pomidor - ½ papryki czerwonej - 100 g sera feta - 1 kulka sera mozzarella - 1 jajko - bułka tarta - mąka - olej do smażenia Przygotowanie: Do mieszanki sałat dodajemy pokrojonego pomidora, paprykę posiekaną w cienkie paski, i pokrojonego w kostkę ser feta, całość mieszamy z olejem Kujawskim

Kulinarne życie
Zupa z chorizo, dynią i soczewicą 155

chorizo, dynią i soczewicą Składniki: - 1 cebula - 300 g chorizo - 300 g dyni - 1 puszka pomidorów (mogą być świeże) - 2 marchewki - 1 pietruszka - ½ selera - mały por - ząbek czosnku - 1 papryka - 1,5 l bulionu - 1 szklanka soczewicy czerwonej - sól Przygotowanie: Cebulą kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojonym czosnkiem do zeszklenia cebuli. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę dodajemy(...)minutach podajemy pokrojoną w kostkę dynię. Chorizo kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw i całość zalewamy bulionem. Gotujemy, gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy pokrojoną paprykę, puszkę pomidorów i soczewicę. Doprawiamy solą, jeżeli chorizo nie jest pikantne to dodatkowo pieprzymy. Gotujemy ok. 10 minut. Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać bulionu. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Poniedziałkowy "fit" - Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie 405

obiadową podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie  SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka  1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól i pieprz panierka: płatki kukurydziane ziarna sezamu  PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania.  Do miseczki wbijamy(...)jajko, dodajemy jogurtu, doprawiamy solą, pieprzem  i paprykami - mieszamy. Do powstałego dość gęstego "ciasta" wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przygotowujemy panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane.  Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek i obtaczamy w nich. Układamy na kratce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paprykarz z makreli 149

firmy  Roleski . Składniki: 1 makrela wędzona 100 gram ryżu 100 gram koncentratu pomidorowego Roleski 3 łyżki ostrego sosu paprykowego Roleski 1 duża cebula 1 marchewka Sól, pieprz Słodka papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut. Dodajemy(...)koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, smażymy jeszcze przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony

Bajeczna Kuchnia
Pikantna zupa meksykańska 140

Gallo wg. Gordona Ramsay’a. Pyszny, rozgrzewający obiad lub kolacja. Zupa meksykańska jest prosta i szybka do przygotowania. Swoją pikantność zawdzięcza papryczkom chipotle. Chipotle to poddana procesowi wędzenia papryka chilli z popularnej w Meksyku odmiany Jalapeno, która w wyniku wędzenia nabiera delikatnego aromatu dymu, a jednocześnie staje się bardziej ostra od tradycyjnej papryki Jalapeno. Ja używam papryczek chipotle sprzedawanych

Moja Delicja
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 194

cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz słodka papryka w proszku 1 liść laurowy 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 łyżki oleju do smażenia Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni(...)pokroić na niewielkie kawałki. Do mięsa dodać wszystkie warzywa poza papryczkami i chwilę razem smażyć. Następnie dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusić na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Po tym czasie wlać wino, dodać liść laurowy i posiekane papryczki chili (lub chili w proszku). Dusić do całkowitej miękkości warzyw

Trzeci talerz
Sałatka tuńczykowa z jajkiem 158

Składniki: 50 dag ugotowanego makaronu świderki 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/3 puszki kukurydzy sól pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Ugotowany makaron przełożyć do miski. Tuńczyka osączyć z oleju, lekko rozdrobnić i dodać do makaronu. Cebulę, paprykę, ugotowane jajka i ogórki pokroić

Ewusiowe Smaki
Risotto cytrynowe z łososiem 164

skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3 cytryny, - przyprawy: pieprz, kurkuma, estragon. Łosoś - 300 g filetu z łososia ze skórą, - sok z ½ cytryny, - przyprawy: kurkuma, ostra papryka Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. 3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min. 4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru(...)kilka razy (gotujemy ok. 20 min). Do ryżu dodajemy skórkę i sok z cytryny, odrobinę kurkumy, estragonu i pieprzu. 5. Kawałki łososia zamarynowanego w soku z cytryny, kurkumie i papryce ostrej smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Łososia podajemy na risotto cytrynowym. Risotto cytrynowe z łososiem jest bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z awokado i pieczonym kurczakiem 225

orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - 1 łyżka posiekanego koperku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy listki sałaty 2. Awokado i ogórka obieramy i kroimy w kostkę 3. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Chipsy z jarmużu 90

Składniki (na 2 porcje) - pęczek jarmużu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (20g), - łyżeczka papryki wędzonej. Sposób przygotowania 1. Liście jarmużu myjemy i suszymy. 2. Z liści usuwamy grube włókna i tniemy na mniejsze kawałki. 3. Liście mieszamy z olejem i papryką wędzoną. 4. Liście pieczemy w 180⁰C przez ok. 5 min (aż będą chrupkie, ale nie spalone) Chipsy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Burgery z łososia i czerwonej fasoli 152

porcje) - 200 g filetu z łososia, - puszka czerwonej fasoli (ok. 240g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Fasolę odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem(...)Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - cynk (pochodzący

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Grochówka 110

szklanka grochu (ok. 200g), - 3 marchewki (ok. 210g), - 3 ziemniaki (ok. 210g), - 1 cebula (ok. 40g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 3 łyżki sosu sojowego, - pieprz, sól, wędzona papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Sposób przygotowania 1. Groch płuczemy dokładnie i moczymy przez noc. 2. Groch zalewamy 2 litrami wody i gotujemy ok. 1 h z dodatkiem liści laurowych(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 5. Do ugotowanego grochu dodajemy marchewkę z ziemniakami. 6. Całość doprawiamy papryką wędzoną, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Grochówka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 360 ml  Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Burgery z łososia i kaszy jaglanej 146

szklanki kaszy jaglanej (ok. 60g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryna, sól, pieprz, wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia i suszone pomidory siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu(...)pastę. 5. Łączymy ze sobą kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, łososia, suszone pomidory, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pietruszkę. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wędzoną papryką. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gyros z pieczonymi ziemniaczkami 161

pomidor (ok. 90 g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 10 plasterków ogórka (ok. 50g), na ziemniaczki: - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona, curry, na sos czosnkowy: - ząbek czosnku, - pół

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pęczotto z kurczakiem i porem 163

kurczaka (ok. 120g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok.   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.) 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy(...)kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 4. Do garnka z kaszą pęczak dodajemy  ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Pęczotto jest

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach