papryka - 32566 przepisów (strona:907/2172)

Gulasz ze schabu i kiełbasy 1180

Mąż, który na poczekaniu zjadł 3/4 całego garnka ;) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Składniki: 400g schabu 500g kiełbasy, np. podwawelskiej 3 cebule 3 marchewki (ok. 180g) pieprz, sól, papryka słodka do smaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy(...)kiszonych (ok. 280g) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Schab również pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem i papryką słodką (wymieszać, by schab dokładnie był otoczony w przyprawach). Na patelni rozgrzać tłuszcz, zarumienić cebulkę, a następnie dorzucić kiełbasę. Niestety większość kiełbas sklepowych ‚puszcza’ dużo wody, więc należy smażyć

Kulinarne Przeboje
Burgery wędzone. Mięsna kanapka 203

smaczna i sycąca, zamiast tradycyjnej buły wykorzystałam żytni chleb ze słonecznikiem. 250 g mielonej wołowiny 1 cebula pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku szczypta pieprz cayenne 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 50 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka naturalnego dymu wędzarniczego(...)natka pietruszki sos z 1 łyżki jogurtu i 1 łyżki majonezu, sól i świeżo zmielony pieprz Do miski wkładamy mięso, pokrojoną cebulkę, roztarty czosnek. Mieszamy, dodajemy do mięsa majeranek, paprykę słodką, kumin, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i wyrabiamy dokładnie ręką i formujemy 2 burgery, które spłaszczamy delikatnie ręką. Każdy burger z obu stron smarujemy pędzelkiem mieszaniną dymu wędzarniczego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące pieczone ziemniaczki 403

mega chrupiące i wspaniale pasują do głównego dania! Składniki na 4 porcje. Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek oleju arachidowego (lub oliwy z oliwek) 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu Przepis: Ziemniaki myjemy i delikatnie szorujemy. Następnie kroimy w półksiężyce, obmywamy i wrzucamy do lekko posolonej gotującej się(...)wody. Gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki będą półtwarde. Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy olej arachidowy, paprykę, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wylewamy na ziemniaki i dokładnie je nacieramy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy ziemniaki (najlepiej tak aby się nie stykały), posypujemy rozmarynem i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku

Emcia Pichci
Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami 189

trudne. Składniki (na 4 porcje): ok. 0,75 kg piersi z kurczaka spora szczypta szafranu sól pieprz 3 łyżki oleju odrobina mielonej kozieradki 2 ząbki czosnku cebula 2 papryki (pomarańczowa i czerwona) ok. 10 upieczonych kasztanów ( tutaj instrukcja, jak łatwo pozbyć się skorupek )  Kurczaka pokroić w poprzek włókien. Przełożyć do miski. Polać kurczaka olejem. Doprawić solą, pieprzem, kozieradką. Posypać(...)szafranem. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Cebulę, papryki i czosnek pokroić w drobną kostkę. Kasztany rozdrobnić nożem na kawałki, nie na miazgę. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kurczaka z przyprawami. Kurczaka obsmażyć. Dodać warzywa i kasztany. Zeszklić i dolać ok. 200 ml wody. Przykryć patelnię i dusić całość ok. kwadransa.  Podawać

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z dyni z rukolą i orzechami 159

dyniowe przysmaki. Latem wykorzystuję w pełni sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy: Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą(...)marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek. Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Bruschetta z cukinią i hokkaido Surówka z dyni z rukolą i orzechami Składniki: opakowanie rukoli 1/4 małej dyni hokkaido 100 g orzechów włoskich

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki z sosem pomidorowym 153

białej (polecam młodą lub włoską, jest delikatniejsza) 2 woreczki 100g ryżu 400 g mięsa mielonego wieprzowego 400 g mięsa mielonego wołowego 2 jajka 1 l bulionu sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona ostra 1 chili 1 -2 puszki pomidorów 100g passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego opcjonalnie: odrobina cukru Wykonanie: Ryż ugotować (nie musi być na miękko, bo będzie „dochodzić(...)można je zawijać. Gotową kapustę obrać z liści (uważnie, by ich nie podrzeć), wyciąć grubą część łodygi od głąba. Mięso wymieszać z ryżem, jajkami, solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Tak przygotowany farsz wykładać porcjami na liście kapusty i ciasno zawijać (ja zaczynam „od dołu”, tak by raz zawinąć mięso, potem składam boki, i dalej zawijam

Pociąg Do Kuchni
Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami 187

karkówki wieprzowej 200 g pieczarek 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu spadziowego 1 ząbek czosnku Przyprawa do karkówki 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek kroimy

VioletoweKucharzenie
Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną 214

łyżka mascarpone (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 500 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz kilka listków świeżej bazylii Do podania: makaron spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy blendera(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy gęsty mięsny sos. Całość

My Culinary Art
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 161

mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później(...)mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem

Patchwork
Rokiel pieczony z wędzoną papryką 139

gatunku okoniokształtnych. Ma białe, zwarte mięso. Jest delikatna w smaku, podobna do okonia i sandacza. Wydłużone, smukłe ciało. Kolor srebrno biały, przechodzący do jasnozielonego. 1 ryba, pieprz, wędzona papryka w proszku, 150 ml śmietany, 1 żółtko, sól Rybę czyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość(...)około 0,5 cm. Oprószyć pieprzem oraz wędzona papryką. Odstawić na godzinę. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 3 łyżki oliwy, położyć rybę i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą stronę. Smażyć aż się zrumieni z drugiej strony. Przełożyć na naczynie do zapiekania, wlać śmietanę wymieszaną z żółtkiem i solą

królestwo garów
WEGAŃSKIE ŚNIADANIA - przegląd przez 2 tygodnie 233

zmieniana" była co drugi dzień przez: - tosty z pomidorami grillowane, z solą, bazylią i olejem konopnym, - bagietki posmarowane olejem kokosowym, ze szczypiorkiem i czosnkiem + sałatka ze świeżych ogórków, papryki i sałat, - michę owoców: banany, maliny, borówki, - naleśniki z kremem czekoladowym i wiśniami, - chleb "7 ziaren" z masłem orzechowym, - chleb "7 ziaren" z "masłem" z awokado, - kanapki z olejami kokosowym(...)konopnym, awokado, czosnkiem, ogórkami świeżymi i kiszonymi, pomidorami, paprykami, sałatami, co kto lubi. I oto okazało się, że przez 14 dni mieliśmy codziennie inne śniadanie, a niby nie wiadomo, co na tym weganie jeść... Gdzie i za ile kupić to wszystko, czego używałam przez 2 tygodnie? - Płatki owsiane górskie, Melvit dla Biedronka, 2 zł/500g. - Banany i inne owoce + warzywa

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Spaghetti Bolognese po mojemu 133

zielone drylowane 2 puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu  Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane(...)następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z puszki oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Po około 10-20 min dodajemy suszoną bazylię, sól, paprykę słodką i ostrą. Po kolejnych 10 min smażenia, sos powinien już robić się gęsty za każdym razem gdy zacznie on bardziej przypominać budyń niż sos podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił

Kuba Gotuje
Rolada szpinakowa 975

liści szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte 3 jajka średniej wielkości, oddzielone białka od żółtek sól i świeżo zmielony czarny pieprz 40 g kremowego białego serka sól, pieprz gałka muszkatołowa papryka w płatkach ( dałam pul biber) 1 duży ząbek czosnku farsz 1 cebula drobno  pokrojona (opcjonalnie) 200 g  miękkiego, kremowego serka 100 g wędzonego łososia, posiekane koperek 4 paluszki(...)termoobiegiem) Wyłożyć papierem płytką foremkę o wymiarach ok 30 x 23 cm Posiekać odciśnięty  szpinak i wymieszać z 40 g kremowego sera, żółtkami i przyprawami (solą pieprzem, papryką w płatkach i startym czosnkiem). Ubić  białka na sztywną pianę  i delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Przełożyć masę  do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez

Stare Gary
zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną 183

trzech osób 3 średnie bakłażany 350 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 6 sporych plastrów sera ( żółtego lub pleśniowego) 1 ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 2 pomidory 6 łyżek oliwy  szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Bakłażany przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry Wydrążone wnętrze bakłażana smarujemy(...)całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać  pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki, oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. całość  doprawiamy solą , pieprzem, oraz szczyptą bazylii, nakrywamy przykrywką i dusimy przez 7-10 minut.  Ciepły farsz układamy w wyjętych z piekarnika bakłażanach, a następnie wstawiamy do piekarnika

Miód i pieprz
Sałatka z sałatą rzymską 182

walory smakowe, a co najważniejsze jest wartościowa w składniki odżywcze, tego efektu dopełniają użyte ziarna lnu, niepozorne, a tak polecane ostatnio przez dietetyków! Składniki: 3 sałaty rzymskie 1 papryka czerwona 1 cebula 4 łyżki jogurtu typu Greckiego sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 1 cm startego imbiru sól i pieprz świeżo mielony siemię lniane do dekoracji Wykonanie: Do dużej(...)miski wkładamy, rwaną na małe kawałki sałatę rzymską. Oczyszczoną z nasion paprykę,obraną cebulę kroimy w kosteczkę mieszamy razem z sałatą. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cukier, starty imbir doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatę posypujemy siemieniem lnianym. Siemię możemy zastąpić ziarenkami słonecznika lub dyni. Smacznego

kgwjanczewo