papryka - 32566 przepisów (strona:916/2172)

Schabowe Roladki z Chrzanem z Imbirem 209

smakowały, a Syn był bardzo pozytywnie zaskoczony :) Składniki na 2 osoby: 2 plastry schabu takie jak na kotlety (moje były ok 1 cm grubości) Chrzan z Imbirem sól pieprz papryka słodka mielona mąka do obtoczenia łyżeczka cukru 2 niewielkie cebule olej do smażenia kurkuma Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety i przyprawiłam solą, pieprzem i papryką

Blondynka Gotuje
Keczup z cukinii 131

słoiczek keczupu. Nie ma przy nim dużo pracy, dlatego polecam zrobić kilka słoiczków. Składniki : 1,5 kg cukinii ( już po obraniu) 0,5 kg cebuli szklanka cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu bazylia i oregano suszone do smaku około 600 g koncentratu pomidorowego  1 szklanka octu 6 % lub 1/2 szklanki octu 10 % sól Przygotowanie : Cukinie(...)czystych, suchych słoiczków, zakryć dekielkami, odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.             Keczup z cukinii nie odbiega smakiem od tego z pomidorów i papryki.             Według mnie dobrze byłoby ocet spirytusowy zastąpić octem jabłkowym.             Dla pewności radziłabym słoiczki z keczupem pasteryzować około

Proste Potrawy
Jesienny pieczony udziec z indyka 154

Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie(...)Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy i obsypać skórką pomarańczową – wklepać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki

Pociąg Do Kuchni
Gołąbki z serkiem topionym 248

talerzu od  PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 500 ml wody Olej do smażenia Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso(...)mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło.  Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi

VioletoweKucharzenie
Wegańskie Leczo z Pędami Fasoli 164

fasoli 2 Garście Świeżego szpinaku 2 Łodygi świeżego Selera 8 Pomidorków suszonych z zalewy  2 Łyżki masełka albo kostki masła skamowego 2 Łyżki przecieru pomidorowego 2 Łyżki czerwonej papryki łagodnej 1 Łyżka papryki ostrej 1 Łyżeczka pieprzu 1/2 Łyżeczki soli 2 Ząbki czosnku  1/3 Szklanki wody przegotowanej    Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę, nie musi być

Gotowanie Patki
Krewetki z patelni z porem, czosnkiem i natką 257

porcje) : ok. 450 g białych krewetek vannemi (użyłam mrożonych) ząbek czosnku biała część pora  2 łyżki oliwy  2 łyżki kremowego, śmietankowego serka sól, pieprz, ostra papryka natka pietruszki sok z cytryny Przygotowanie: Krewetki wcześniej rozmrozić. Jeśli nie mamy wiele czasu, wystarczy je przelać letnią wodą i pozostawić na 15-30 minut. Por i czosnek drobno posiekać(...)naczynia. Wlać 3/4 szklanki wody, dodać serek i dokładnie mieszać do czasu, aż się rozpuści. Ponownie włożyć krewetki (cały czas trzymając na dużym ogniu), doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dusić chwilę pod przykryciem (ok. 4-5 minut). Skropić sokiem z cytryny. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Rogaliki z ciasta francuskiego na słono 252

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100g szynki gotowanej ( ja miałam w plasterkach ), 60g startego sera żółtego, 65g czerwonej papryki konserwowej, 10-15g słonecznika, majeranek, bazylia, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, jajko. Przygotowanie: Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie pokroić

W kuchni u Moniki
Zupa krem z dyni 208

skórki) 3 obrane ziemniaki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 łyżki oliwy z winogrona 2 l bulionu warzywnego lub wody po szczypcie papryki wędzonej słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo zmielony grzanki lub ptysie groszkowe Wykonanie: Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz pestek. Kroimy dynię oraz ziemniaki

kgwjanczewo
Kurczak pieczony w całości, z cebulą, czosnkiem i ziołami 236

Piekłam go w rękawie - mięsko jest bardzo mięciutkie, rozpływa się w ustach! Składniki: sprawiony kurczak (około 1,2 kg), 3 duże cebule, główka czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, oregano, szałwia, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: Kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć porządnie z wierzchu i wewnątrz solą, pieprzem, paprykami, majerankiem, oregano i szałwią. Wstawić

Nie tylko w kuchni
Placki ziemniaczano-cukiniowe z parmezanem 209

padano 5 łyżek mąki pszenno-orkiszowej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego + olej rzepakowy do smażenia SKŁADNIKI na salsę pomidorowo-paprykową: 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE placków ziemniaczano-cukiniowych: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie ścieramy cukinię(...)złoty kolor na oleju rzepakowym. Usmażone placku układamy na ręczniku papierowym. PRZYGOTOWANIE salsy pomidorowo-paprykowej: Pomidora sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą. Wszystko dokładnie mieszamy

kulinarnyJa
Sałatka z brokułami, fetą i migdałami 1575

dodawać do sosu, ponieważ ser feta jest dość słony. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem. Smacznego! Może zaciekawią Cię również inne przepisy z brokułami : Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami Tarta z ciasta francuskiego, z brokułem, mozzarellą i wędzonym kurczakiem Sałatka z papryką, brokułami i żółtym

Kulinarne Przeboje
"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla. 178

chwilę, aż zaczną pojawiać się  pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły.   Do tortilli ze zdjęć użyłam  stripsy z kurczaka , sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy.  Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli  Składniki sosu

Maślane ciasteczko
Pasztet z cukinii 200

cukinii. Składniki   na keksówkę: 1 kg cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku ¾ szklanki bułki tartej 1 szklanka kaszy manny 2 płaskie łyżki śmietany 18% ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 3 jajka sól i pieprz do smaku ¼ szklanka oleju rzepakowego opcjonalnie starty ser żółty (ok. 15 dag) Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Gulasz drwala 196

Składniki: 0,5 kg karkówki wieprzowej 200 g wątróbki drobiowej 250 g suchej fasoli 3 pomidory 2 cebule 2 papryczki chili (opcjonalnie) ok 1,5 l bulionu czosnek niedźwiedzi papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Fasolkę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy fasolkę nie wylewając wody z moczenia. Gotujemy pod przykryciem(...)obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i wybieramy nasiona. Pomidory miksujemy lub kroimy w drobną kostkę. Kiedy karkówka stanie się miękka, dodajemy pomidory, wątróbkę, fasolkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut

e-PrzepisyKulinarne